Τελευταία Νέα

Νέα δεδομένα στην παρόχθια ζώνη της λίμνης
Προς μία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
Παραχώρηση στρατοπέδου Βελισσαρίου σε αναλογία… με το Ελληνικό
Παραμένει σθεναρή η βούληση της Κυβέρνησης για την παραχώρηση του στρατοπέδου
Το Ζαγόρι και επισήμως στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco
Τα κλειδιά για την ανάπτυξη πάλι της αμπελουργίας
ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΕΜΑΤΙ Εργαστήριο για την ανάπτυξη πολιτικών για την αποκέντρωση
ΑΠΟ ΤΗΝ ENERGEAN ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο
«Το βέλος που δεν πληγώνει» στη σκηνή
ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ «Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια
Πέντε νέες υπηρεσίες για την αγροτική επιχειρηματικότητα στο gov.gr
Τα του Καίσαρος…
«Έφυγε» από τη ζωή ο Βασίλης Πουτέτσης
Σιγή ασυρμάτου στον ΠΑΣ…
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Αποζημίωση και για τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 12:18
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Απριλίου 2024
Επικαιρότητα

Η Νέα Αριστερά με τους ασθενείς και τους υγειονομικούς

Off

Ανοιχτή διαβούλευση για το μέλλον της υγείας διοργάνωσε τη Δευτέρα η Νέα Αριστερά, προσκαλώντας σε συζήτηση εκπροσώπους συλλόγων ασθενών και υγειονομικών, τόσο σε νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στην ολομέλεια της Βουλής, με τη Νέα Αριστερά να τονίζει πως πρόκειται καταψηφίσει και να ζητήσει την απόσυρσή του.

Την κοινοβουλευτική ομάδα εκπροσώπησαν η Μερόπη Τζούφη, η Θεανώ Φωτίου και ο Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος είναι και ο εισηγητής της Νέας Αριστεράς για το νομοσχέδιο. Επίσης συμμετείχαν ο Αναστάσιος Σαμουηλίδης (Ένωση Ασθενών Ελλάδας), η Κορίνα Θεοδωρακάκη (Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων), ο Γιάννης Λεβισιάνος Λαμπρόπουλος (Σύλλογος Οροθετικών «Θετική Φωνή»), η Ιωάννα Μυρίλλα (Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας) και οι κυρίες Θεοχάρη και Σωτηροπούλου, εκπροσωπώντας τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Από τον χώρο των υγειονομικών συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου Κρήτης, εργαζόμενοι υγειονομικοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και γιατροί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Αθήνας, όπως και μέλη του Δικτύου Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς. Μεταξύ άλλων, το παρών ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης, ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Πλ. Αττικής Νίκος Κλουδάτος, ο καθηγητής πνευμονολογίας στον Ευαγγελισμό Γιάννης Καλομενίδης, καθώς και οι κύριοι Αλεξόπουλος και Κρέτσης από τον Σύλλογο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας.

Όπως αναφέρει η Νέα Αριστερά, «κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στις δημόσιες δομές υγείας και η συνεχής οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Επισημάνθηκε το πολύ υψηλό ποσοστό ιδιωτικών δαπανών υγείας στην Ελλάδα (40% του συνόλου), σε μια περίοδο που η πρόσβαση στην αναγκαία φροντίδα υγείας δυσκολεύει και διευρύνονται οι ακάλυπτες ανάγκες υγείας, καθώς μεγεθύνεται η συμμετοχή των πολιτών στο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα:

την αυξημένη συμμετοχή για την αγορά γενοσήμων φαρμάκων,

το νέο «χαράτσι» 1 και 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό μικροβιολογικών ή απεικονιστικών εξετάσεων,

τα εμπόδια πρόσβασης στα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα (πχ: ογκολογικά),

την προαναγγελία νέων αυξήσεων στις τιμές φαρμάκων καθημερινής χρήσης,

τη μη αποζημίωση συνταγογραφούμενων σκευασμάτων (πχ: ασβεστίου),

τη θεσμοθέτηση του «παράβολου» των 5 ευρώ για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 στα φαρμακεία».

Η ΚΟ της Νέας Αριστεράς έκανε σαφές ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο και ζητά την απόσυρση του. «Αυτό προφανώς δεν σημαίνει υπεράσπιση της σημερινής προβληματικής κατάστασης στο ΕΣΥ. Αντίθετα, η απόρριψη του νομοσχεδίου γίνεται υπό το πρίσμα της γενναίας ενίσχυσης του ΕΣΥ και της δραστικής αντιμετώπισης των σοβαρών ελλειμμάτων και παθογενειών της δημόσιας περίθαλψης. Και αυτό μπορεί να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο μόνο μέσα από ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα διεκδικεί συστηματικά τη συνολική αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας», καταλήγει.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ