Ήπειρος

Αναπτύσσουν ταχύτητα οι νέοι οδικοί άξονες

Off

Κινητικότητα καταγράφεται γύρω από την πρόοδο των μεγάλων οδικών αξόνων ενώ στο προσκήνιο έρχεται και το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στην Τουρκία για σύνδεση Ηγουμενίτσας – Κωνσταντινούπολης.
Για τους οδικούς άξονες και σε κυβερνητικό επίπεδο επιβεβαιώνεται η πρόοδος των έργων σε αυτοκινητοδρόμους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ιόνια Οδός.  Η ολοκλήρωση των έργων φτάνει στο 70% ενώ επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η δέσμευση για ολοκλήρωση ως τον Μάρτιο του 2017. 
Για τους αυτοκινητόδρομους Ολυμπία, Ιόνια και Ε65 έχουν ήδη υπογραφεί Πλαίσια Συναντίληψης με τους παραχωρησιούχους και υπάρχει δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πλήρη αποπεράτωση των έργων εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων. 
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής υπό τον Συντονιστή Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
Η Διυπουργική Επιτροπή προχώρησε σε έναν απολογισμό της προόδου εργασιών των εν εξελίξει έργων παραχώρησης:
-των πέντε αυτοκινητοδρόμων (Μορέας, Αιγαίου, Ιόνια, Ολυμπία και Ε65)
-του Μετρό Θεσσαλονίκης, 
-του εν εξελίξει διαγωνισμού για το αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης 
καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει πάρει μέχρι στιγμής η Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν τα εν λόγω έργα και να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους.
Ήδη, όπως ανακοινώθηκε, σε εφαρμογή των πλαισίων συναντίληψης, στην Ολυμπία Οδό, υπάρχει σημαντική αύξηση του ρυθμού εκτέλεσης εργασιών στα εργοτάξια του τμήματος Κόρινθος-Πάτρα, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται δραστικά οι εργασίες σε όλα τα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού και του αυτοκινητοδρόμου Ε65. Και οι τρεις αυτοκινητόδρομοι έχουν ολοκληρωθεί, έως σήμερα, σε ποσοστό περίπου 70%.
Για την ταχύτερη επίσπευση των διαδικασιών απόκτησης και διάθεσης γης, που αφορούν τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις των αυτοκινητοδρόμων και του Μετρό Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Διυπουργικής Επιτροπής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τροποποιηθεί το Άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων ενώ με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου τα εν λόγω έργα έχουν κηρυχθεί ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
Δραστική επιτάχυνση παρατηρείται και στην απελευθέρωση χώρων που είχαν δεσμευτεί για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες. Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Διυπουργικής Επιτροπής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού απελευθερώθηκε μεγάλος αριθμός χώρων ενώ παράλληλα μειώθηκαν σημαντικά οι χρόνοι παράδοσης των υπολοίπων με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις από τις εν εξελίξει αρχαιολογικές έρευνες.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου