Επικαιρότητα

Σε δύσκολη θέση Δήμος και Κτηματική

Off

Αν και είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα, του ενός μήνα από την δημοσίευση του Νόμου 5092/2024 στο ΦΕΚ και του ενός 24ώρου από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Ε» στο χθεσινό φύλλο, όλα οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα.

Πως βρισκόμαστε μπροστά σε αναπάντεχες εξελίξεις στο λεκανοπέδιο και μάλιστα πριν θεσμοθετηθεί το Π.Δ της Παμβώτιδας και πριν ξεκινήσει η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον Δήμο Ιωαννιτών. Αυτό μαρτυρούν οι αντιδράσεις και οι προσλαμβάνουσες από το ενδιαφέρον που προκύπτει σχετικά με το θέμα που έφερε στη δημοσιότητα η «Ε» με τους άμεσα ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες εκτάσεων σε παραλίμνιες περιοχές να εμφανίζονται απόλυτα δικαιωμένοι και μάλιστα χωρίς καν να χρειαστεί να περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν καθώς οι εκκρεμείς δίκες καταργούνται.

Όσοι κατέχουν νόμιμους τίτλους κτήσης των ακινήτων μπορούν με την προσκόμιση αυτών στην Κτηματική Υπηρεσία να αποδείξουν το εμπράγματο δικαίωμά τους και σε περίπτωση που οι ιδιοκτησίες αυτές είτε έχουν αμφισβητηθεί μέσω της διαδικασίας των πράξεων αναλογισμού για τις απαλλοτριώσεις είτε έχουν καταστεί «δημόσιες» με τη χάραξη της «κόκκινης γραμμής» επιστρέφουν ως ιδιοκτησίες στους ίδιους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τούτη την ώρα επί της ουσίας δεν υφίστανται οι «κόκκινες» και «κίτρινες» γραμμές στην οριοθέτηση της λίμνης, επομένως η ανάγκη επανακαθορισμού είναι αυταπόδεικτη και δεδομένη, δικαιώνοντας και όλους εκείνους που είτε άνοιξαν αρχικά το θέμα όπως η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής κα Κεφάλα είτε ακολούθησαν εκ των υστέρων, διαπιστώνοντας ότι όντως υπάρχει ζήτημα στην υλοποίηση του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, όπως ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.

Άλλο το έργο και άλλο η δήμευση της περιουσίας

Το έργο του ποδηλατόδρομου είτε περιμετρικά είτε σημειακά από το Πέραμα έως τον «Μάτσικα» είχε βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων από τους ιδιοκτήτες που προειδοποιούσαν με δικαστικές εμπλοκές εάν ο δήμος Ιωαννιτών δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα στις ιδιοκτησίες τους και προχωρήσει μονομερώς – όπως και έκανε – τη μελέτη. Μάλιστα οι αναφορές της δημοτικής αρχής Ελισάφ, ότι δε μπορεί να γίνει επανακαθορισμός της οριοθέτησης είχαν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν ο δήμος Ιωαννιτών (θητεία Μπέγκα 2014-2019) είχε επιχειρήσει τρεις τουλάχιστον φορές να κάνει τον επανακαθορισμό σε σημεία του παραλίμνιου μετώπου

Το ίδιο ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων σε Λογγάδες και Αμφιθέα που επέμειναν στη λανθασμένη χάραξη του ποδηλατόδρομου, σε συνδυασμό με τη χάραξη της «κόκκινης γραμμής» ζητώντας να αλλάξει η οριοθέτηση και να επιστρέψει στο φυσικό όριο της λίμνης. Ιδιοκτησίες με νόμιμους τίτλους κτήσης υπάρχουν ακόμη και στα «πνιγμένα» της λίμνης τη χειμερινή περίοδο και αυτό το διαπίστωσαν και οι μελετητές του ποδηλατόδρομου…

Αν και η Κτηματική Υπηρεσία ποτέ δεν είχε κάποιο… επικοινωνιακό χάρισμα, με τις επίσημες αναφορές της στα τοπικά ΜΜΕ να είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες στην παρούσα φάση θα κληθεί να τοποθετηθεί προφανώς στο δημοτικό συμβούλιο που θα πρέπει να συζητήσει τις εξελίξεις.

Το λάθος με την «Κυρά Φροσύνη»

Απόλυτα συναφές με το όλο ζήτημα είναι και αυτό που έχει προκύψει με το δημοτικό κατάστημα της «Κυρά Φροσύνης» που κινδυνεύει με λουκέτο με βάση το πόρισμα ελέγχου της Κτηματικής που διαπιστώνει αυθαίρετες κατασκευές στην παρόχθια ζώνη. Ο δήμος Ιωαννιτών ήταν γνώστης του θέματος και γι’ αυτό επιχείρησε μέσω της ΔΗΑΝΕΤΑΙ με πρόεδρο τότε την σημερινή αντιδήμαρχο Οικονομικών κα Γιώτη να προχωρήσει σε σημειακό επανακαθορισμό της οριοθέτησης της λίμνης στο συγκεκριμένο σημείο. Η απόφαση όμως που έλαβε, ακυρώθηκε γιατί πέραν των άλλων ο δήμος δεν είχε φροντίσει να τακτοποιήσει με ξεκάθαρο τρόπο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του καταστήματος που ανήκει στη ΔΗΑΝΕΤΑΙ η οποία εισπράττει και τα μισθώματα της χρήσης του.

Η Υπηρεσία Καταστημάτων του δήμου εισηγείται στη Δημοτική Επιτροπή να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος και πλέον το λόγο έχει και η Δημ. Επιτροπή, κυρίως όμως το δημοτικό συμβούλιο. Εκεί, η δημοτική αρχή θα βρεθεί απέναντι με τα δικά της λάθη και τις ευθύνες που έχει από την προηγούμενη θητεία της την περίοδο 2014-2019 όταν επιχείρησε – ανεπιτυχώς όπως αποδείχθηκε – να αντιμετωπίσει το ζήτημα, με τον σημειακό επανακαθορισμό της οριοθέτησης.

Και εκτός από το ζήτημα των πολεοδομικών ή άλλων παραβάσεων που διαπιστώνει η Κτηματική, θα πρέπει να απαντήσει και στον ενοικιαστή, που θα έχει κάθε λόγο και δικαίωμα να στραφεί σε βάρος του δήμου και των υπηρεσιών του διεκδικώντας αποζημίωση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ