Τελευταία Νέα

Νέα δεδομένα στην παρόχθια ζώνη της λίμνης
Προς μία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
Παραχώρηση στρατοπέδου Βελισσαρίου σε αναλογία… με το Ελληνικό
Παραμένει σθεναρή η βούληση της Κυβέρνησης για την παραχώρηση του στρατοπέδου
Το Ζαγόρι και επισήμως στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco
Τα κλειδιά για την ανάπτυξη πάλι της αμπελουργίας
ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΕΜΑΤΙ Εργαστήριο για την ανάπτυξη πολιτικών για την αποκέντρωση
ΑΠΟ ΤΗΝ ENERGEAN ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο
«Το βέλος που δεν πληγώνει» στη σκηνή
ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ «Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια
Πέντε νέες υπηρεσίες για την αγροτική επιχειρηματικότητα στο gov.gr
Τα του Καίσαρος…
«Έφυγε» από τη ζωή ο Βασίλης Πουτέτσης
Σιγή ασυρμάτου στον ΠΑΣ…
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Αποζημίωση και για τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 12:16
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απριλίου 2024
Επικαιρότητα

Κανένα πρόβλημα στατικής επάρκειας της σήραγγας «Μαλακάσι Α»

Off

Τη ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση πως η σήραγγα «Μαλακάσι Α» στην περιοχή του Μετσόβου επί της Εγνατίας οδού που παραμένει κλειστή εδώ και ένα δεκαήμερο για τους απαιτούμενους ελέγχους, δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως στατικό πρόβλημα και πως είναι απολύτως ασφαλής για τις μετακινήσεις των πολιτών, παρείχε στη δεύτερη σε λίγες ημέρες επίσκεψή του στην περιοχή, ο αρμόδιος Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νικ. Ταχιάος.

Αυτή τη φορά, ο κ. Ταχιάος συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Εγνατία Οδός Α.Ε κ. Κωνσταντόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κουτσούκο και πριν τη σύσκεψη και τις δηλώσεις που έγιναν στο διοικητήριο της Περιφέρειας με τον Αλ. Καχριμάνη, βρέθηκε στην επίμαχη σήραγγα όπου επιθεώρησε τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτές όπως φρόντισε εξαρχής να ξεκαθαρίσει, δεν αφορούν στη στατική επάρκεια της σήραγγας, παρότι είναι η παλαιότερη που κατασκευάστηκε στην Εγνατία, αλλά στην αντιμετώπιση της αποφλοίωσης στα τοιχώματά της, λόγω της μη καλής αποστράγγισης των ομβρίων σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τη χρήση αλατιού για τον παγετό.

Ο κ. Ταχιάος θέλησε να είναι απόλυτα σαφής και ξεκάθαρος, ότι μπορεί οι παρεμβάσεις του κ. Καχριμάνη να διατυπώθηκαν με μία δόση υπερβολής, ωστόσο η Εγνατία Α.Ε και το υπουργείο δεν υπήρχε περίπτωση να επιτρέψουν να αμφισβητηθεί η ασφάλεια των μετακινήσεων, ειδικά μετά το δυστύχημα των Τεμπών, όπου όπως είπε, ακόμη και οι υπουργικές διαβεβαιώσεις δεν αρκούν, γι’ αυτό και θα πρέπει να τοποθετούνται οι ειδικοί.

«Υπάρχουν κάποιες διαπιστωμένες φθορές στα τοιχώματα της σήραγγας όπου παρατηρείται η αποφλοίωσή τους, όμως σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε κατά τον έλεγχο το παραμικρό πρόβλημα στη στατική επάρκεια της σήραγγας. Αυτό που γίνεται, είναι κάποιες μικρές παρεμβάσεις ώστε η σήραγγα να αποδοθεί ξανά στην κυκλοφορία πριν τη Μεγ. Τετάρτη και δε θα χρειαστεί να ξανακλείσει. Αυτό θα γίνει στη συνέχεια, όπως θα γίνει σε όλες τις σήραγγες της Εγνατίας, όταν θα μπούμε στη φάση της βαριάς συντήρησής τους», ανέφερε ο κ. Ταχιάος.

Ο κ. Καχριμάνης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είχε στόχο να προκαλέσει πρόβλημα, εξηγώντας ότι «αν είπα μια κουβέντα παραπάνω, την είπα για να δείξω το πρόβλημα που υπάρχει για το δρόμο αυτό που χρειάζεται βαριά συντήρηση, όπως είπε και ο κ. υπουργός και όχι για να δημιουργήσω πρόβλημα».

Με καθυστέρηση η ανακοίνωση

Μόλις χθες στο μεταξύ, τρία 24ωρα μετά την αποστολή του ενημερωτικού σημειώματος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων για την παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο συγκεκριμένο σημείο και αφού προηγήθηκε η αυτοψία της Κυριακής και η συνέντευξη Τύπου στο διοικητήριο της Περιφέρειας, η Εγνατία Οδός Α.Ε εξέδωσε την ανακοίνωση, την οποία πρώτη όφειλε να έχει εκδώσει, από την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι εργασίες συντήρησης εξελίσσονταν και ενώ είχε ήδη αποφασιστεί, ότι η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή μέχρι και τη Μεγ. Τετάρτη 1 Μαΐου. «…οι ισχύουσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο σημείο με αμφιδρόμηση της κυκλοφορίας μεταξύ των χ.θ. 115+300 και 116+700 παρατείνονται έως και τη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου 2024.

Σημειώνεται δε πως από την ολοκλήρωση των εργασιών ελέγχου των εμπειρογνωμώνων δεν διαπιστώθηκε κάτι σημαντικό στην στατικότητα της σήραγγας, ενώ οι αρχικές εργασίες συντήρησης πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία.  Τονίζεται ότι θα δρομολογηθεί και ό,τι άλλο απαιτεί η συντήρηση της σήραγγας.Το προσωπικό της Εγνατία Οδός ΑΕ συνεχίζει να εργάζεται με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν πιστά τις σημάνσεις και τον Κ.Ο.Κ», αναφέρει η ανακοίνωση της Εγνατία Οδός Α.Ε που εκδόθηκε μόλις το πρωί της Δευτέρας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι όπως φαίνεται από το φωτογραφικό υλικό που απέστειλε η Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με την επίσκεψη της Κυριακής, οι εργασίες τοποθέτησης προστατευτικών πλεγμάτων στη σήραγγα γίνονται σε ολόκληρο τον θόλο αυτής και όχι μόνο στα πλευρικά τοιχώματα, ενώ το γεγονός πως συνολικά απαιτούνται 15 και πλέον ημέρες για την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών καταδεικνύει, ότι το πρόβλημα μπορεί να μην ήταν τόσο σοβαρό ώστε να κινδυνεύει η ασφάλεια των μετακινήσεων, δεν είναι όμως και ανεπαίσθητο, με βάση όσα αποτυπώνονται στο φωτογραφικό φακό και με τη διάρκεια που απαιτούνται για τις εργασίες.

«Ακριβή μου Εγνατία»

Καταλήγοντας και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Ταχιάος με αφορμή τη Σύμβαση Παραχώρησης και το μοντέλο αυτό που έχει υιοθετηθεί στη χώρα για τη λειτουργία και τη συντήρηση των οδικών αξόνων τόνισε πως η Εγνατία Οδός είναι ένα πολύ ακριβό έργο που κόστισε περί τα 7,5 δισ. και πως το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα της ετήσιας συντήρησής του. «Εκείνο όμως που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι πως δεν υπάρχει λογική να πληρώνει μία γιαγιά σε ένα χωριό στο Ζαγόρι ή οπουδήποτε αλλού μέσα από τη φορολογία της, τη συντήρηση ενός πολύ ακριβού δρόμου που η ίδια δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει. Αυτός είναι ο λόγος που τη συντήρηση του δρόμου θα πρέπει να την αναλαμβάνει ο χρήστης της οδού, ώστε τα χρήματα που εξοικονομεί το κράτος να διατίθενται για τη συντήρηση των άλλων οδικών αξόνων και δικτύων που είναι στην αρμοδιότητά και ευθύνη του», ανέφερε ο κ. Ταχιάος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ