Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 02:28
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απριλίου 2024
Επικαιρότητα

Πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς από εταιρεία

Off

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή που κατέχει τον γνωμοδοτικό ρόλο στην υπόθεση, η αποστολή πρόσκλησης για την υποβολή προσφοράς από την ενδιαφερόμενη εταιρεία για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης που αφορά στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η ενδιαφερόμενη εταιρεία που δε συμμετείχε στον διαγωνισμό που απέβη άγονος, αλλά απέστειλε δήλωση ενδιαφέροντος με τη λήξη αυτού, είναι η εταιρεία ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ – Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρία, διαδικασία που προβλέπεται να εμπεριέχει τους ίδιους όρους της σύμβασης που είχε προκηρυχθεί, χωρίς καμία τροποποίηση.

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα ζητήσει την υποβολή προσφοράς από την εταιρεία, διαδικασία με την οποία συντάχθηκαν τα μέλη της πλειοψηφίας, όχι όμως και η αντιπολίτευση που εξέφρασε διάφορες ενστάσεις και πολλούς περισσότερους προβληματισμούς για τη διαδικασία, όπως και για το αν πίσω από την εταιρεία κρύβεται κάποια μεγάλη εταιρεία της χώρας ή του εξωτερικού που δεν έχει αποκαλυφθεί.

Μάλιστα έγινε λόγος για «εταιρεία – φάντασμα» και για «μπροστινούς» που μπήκαν στη διαδικασία της υποβολής προσφοράς, χωρίς να φανερώνουν τις πραγματικές διαστάσεις των προθέσεών τους.

Την ενημέρωση για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας εφόσον η Περιφερειακή Επιτροπή εγκρίνει τη διαδικασία – όπως και τελικά έγινε – έκανε ο κ. Σακκάς, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όπως είπε, υπάρχουν οι δικλίδες ασφάλειας που προβλέπει η σύμβαση και οι οποίες θα ίσχυαν είτε στην περίπτωση του διαγωνισμού είτε στη διαδικασία της ανάθεσης, με την ενδιαφερόμενη εταιρεία να πρέπει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή από Ευρωπαϊκή Τράπεζα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και βεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας 24 εκατομμυρίων ευρώ. Αν αυτά προσκομιστούν, τότε η σύμβαση θα αποσταλεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς υπογραφή.

Οι ενστάσεις

Ο Γιάννης Στέφος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» τόνισε πως η νομοθεσία δένει τη δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία μέσω ανάθεσης, πλην όμως ο ίδιος διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα και τους σκοπούς της ενδιαφερόμενης εταιρείας, την οποία αποκάλεσε ως «εταιρία – φάντασμα».

Επίσης για το μέγεθος και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας επέμεινε και ο Στεφ. Ζούμπας από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», ενώ ο Γεώρ. Πρέντζας από τη ΛΑ.ΣΥ χαρακτήρισε ως «ύποπτο» το ότι η εταιρεία επέλεξε να μη λάβει μέρος στο διαγωνισμό και αντίθετα να αποστείλει δήλωση ενδιαφέροντος διεκδικώντας την απευθείας ανάθεση.

Ο κ. Σακκάς διευκρίνισε πως πέραν των προβλέψεων της νομοθεσίας, που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να αξιοποιήσει τη δάνεια εμπειρία από άλλη εταιρεία, προβλέπεται η δυνατότητα είτε της κοινοπραξίας είτε της υπεργολαβίας, με την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχουσες εταιρείες μπορούν να εκτελέσουν οικοδομικά έργα 6ης τάξης και ηλεκτρολογικά έργα 4ης τάξης.

«Υπάρχει επίσης και μία άλλη εξήγηση σχετικά με το ότι μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη εταιρεία από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που να ενδιαφέρεται και έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις προτιμούν μία “καθαρή” λογιστικά και οικονομικά εταιρεία, ώστε να συμπράξει μαζί της, από την περίπτωση να συμπράξει με μία εταιρεία που θα έχει διάφορα ανοίγματα», ανέφερε ο κ. Σακκάς.

Το plan b

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την έγκριση της πρότασης για την αποστολή πρόσκλησης υποβολής προσφοράς με τον κ. Καχριμάνη να τονίζει πως α δεν προκύψει θετική εξέλιξη, τότε η Περιφέρεια είναι έτοιμη να προχωρήσει στο plan b, στην αξιοποίηση δηλαδή των 15 εκ. ευρώ που έχει διαθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το σκοπό αυτό.

«Εμάς μας ενδιαφέρει το θέμα, συνεχίζουμε τη διαδικασία σύμφωνα με τη διακήρυξη που υπάρχει. Εάν  μας φέρουν εγγυητική επιστολή 8 εκ. ευρώ και εάν έχουν πιστοληπτική ικανότητα 24 εκ. ευρώ έχει καλώς, εάν όχι τότε  βάζουμε  τα 15 εκ. ευρώ και πάμε στο plan b», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ