Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 05:17
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Ιουλίου 2024
Επικαιρότητα

Ημέρα μνήμης σε έναν τόπο που έχει ανάγκη στήριξης

Off

Μία ημέρα μνήμης για τους δεκάδες αδικοχαμένους Ζαγορίσιους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που δολοφονήθηκαν από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις αποτελεί η Ημέρα Μνήμης των Μαρτυρικών Χωριών τον Ζαγορίου η οποία τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Γρεβενίτι, στο μνημείο στην είσοδο του χωριού με τα ονόματα των εκτελεσθέντων να προκαλούν και σήμερα συγκίνηση στο προσκλητήριο νεκρών.

Παράλληλα, είναι και μία ημέρα αναστοχασμού για τις καταστροφές και την ερήμωση του τόπου μετά την κατοχική περίοδο και τον εμφύλιο που ακολούθησε, με το Ανατολικό Ζαγόρι να δέχεται ισχυρό πλήγμα με τους κατοίκους του να μεταναστεύουν από τα έρημα χωριά και την πολιτιστική και αρχιτεκτονική του κληρονομιά να χάνεται μετά τις καταστροφές που υπέστη.

Στην εκδήλωση στο μνημείο των εκτελεσθέντων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και κάτοικοι του χωριού ενώ την ομιλία για τη σημασία της ημέρας έκανε η εκπαιδευτικός Αγγελική Βούρβου.

Στους χαιρετισμούς τους ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει η ιστορική μνήμη αλλά και στην ανάγκη να στηριχθεί ο τόπος σήμερα.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ