Ήπειρος

Η κρίση «καίει» τους πολίτες

Off

Σε άλλες συνθήκες, που θα τις χαρακτηρίζαμε πιο «ομαλές» ο Συμπαραστάτης του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου θα είχε δουλειά για θέματα διοίκησης και σχέσεων του πολίτη με την κεντρική ή περιφερειακή εξουσία. Στις μέρες της κρίσης όμως όλα είναι διαφορετικά και στον Συμπαραστάτη φτάνουν πια υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τις μεγάλες δυσκολίες της εποχής.
Η ετήσια έκθεση για το 2015 του Συμπαραστάτη Αποστόλη Οικονόμου, παρουσιάστηκε χτες στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Περιφέρειας.«Πιστεύω ότι η Περιφέρεια Ηπείρου που εξέλεξε Συμπαραστάτη τον κ. Οικονόμου έδωσε ένα κύρος στο θεσμό. Αυτά τα χρόνια ο κ. Οικονόμου με τον χαρακτήρα και τις γνώσεις του βοηθά τους πολίτες της Ηπείρου. Ευχαριστώ διαχρονικά όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που μας έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε Συμπαραστάστη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «τα προβλήματα των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης, αντανακλώνται σε τομείς που τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκαν λόγω οικονομικής αδυναμίας των πολιτών και των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Έτσι στους τομείς αυτούς όπως: ανεργία, ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα, διαφορές με Τράπεζες συνεχίζουν να παγιώνονται και επιδεινώνονται. Χειροτέρευση εργασιακών σχέσεων, υπερφορολόγηση, επιθετικότητα των Τραπεζών, ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, είναι μια σειρά θεμάτων που κυριάρχησαν στα αιτήματα των πολιτών.
Παράλληλα η περιστολή των δημοσίων δαπανών επηρέασε αρνητικά τη λειτουργία της διοίκησης η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες της εποχής».
Κατά τη διάρκεια του 2015 προσέφυγαν στο Συμπαραστάτη με αιτήματά τους 234 πολίτες, 103 επιχειρηματίες και 17 ομάδες πολιτών από όλη την Ήπειρο, ήτοι είχαμε συνολικά 354 υποθέσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Εξ αυτών 16 υποθέσεις αφορούσαν αλλοδαπούς.
Κατά περιοχές, από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας είχαμε 21 προσφυγές, από την Π.Ε. Θεσπρωτίας 18, από την Π.Ε. Ιωαννίνων 291 και από την Π.Ε. Πρεβέζης 24.
Τα θέματα που απασχόλησαν το γραφείο του Συμπαραστάτη κατά κατηγορία και αρμοδιότητα ήταν:
– 83 υποθέσεις  αφορούσαν  Ασφαλιστικές  και συνταξιοδοτικές διαφορές και εκκρεμότητες.
– 31 αφορούσαν εργασιακά θέματα και εργασιακά δικαιώματα.
– 86 ήταν   αρμοδιότητας   της   Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ηπείρου.
– 57 υποθέσεις αφορούσαν υπηρεσίες διαφόρων Δήμων της Ηπείρου.
– 38  ήταν διαφορές πολιτών και επιχειρηματιών με τις Τράπεζες, για ζητήματα κυρίως που προέκυπταν εκ δανείων.
– 35 ήταν υποθέσεις που αφορούσαν Δημόσιους Οργανισμούς, Υπουργεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου.
– 24 περιπτώσεις ήταν διάφορες και ποικίλου περιεχομένου.
Παράλληλα το γραφείο του Συμπαραστάτη συνέταξε ή προώθησε 76 έγγραφα με αιτήματα πολιτών και γνωμοδοτήσεις.
«Τα μεγαλύτερα προβλήματα της χρονιάς που πέρασε, ήταν το ασφαλιστικό, η ανεργία, η υπερφορολόγηση και οι διαφορές με τις Τράπεζες. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προβλημάτων αυτών, αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τη δυσμενή οικονομική κατάσταση και τις εξ αυτής κοινωνικές επιπτώσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Ανά πεδίο, τονίζεται ότι στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, η μείωση των εισοδημάτων δυσχέρανε σε μέγιστο βαθμό την καταβολή των εισφορών, με συνέπεια να αποκλείονται κάθε ασφαλιστικής κάλυψης πολλοί ασφαλισμένοι και οι οικογένειές τους. Στο πεδίο της συνταξιοδότησης, είχαμε επιδείνωση του φαινομένου των καθυστερήσεων στην έκδοση των σχετικών πράξεων, στην αναγνώριση και την καταβολή των συντάξεων, που φθάνει τις περισσότερες φορές σε καθυστερήσεις και πέραν των δύο ετών. Στις εργασιακές σχέσεις τα πράγματα παραμένουν σταθερά σε κακή κατάσταση. Οι απολύσεις συνεχίζονται, η ανεργία παραμένει υψηλή, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης λιγόστεψαν σε σχέση με αυτές της μερικής.
Τα προγράμματα απασχόλησης και επιχορήγησης θέσεων εργασίας, με επιδότηση των εισφορών, μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά τους νέους κυρίως, δεν λύνουν όμως το πρόβλημα της ανεργίας που παραμένει στην κορυφή όλων των κοινωνικών προβλημάτων, γιατί εκτός των άλλων οδηγεί και σε περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

Οι πρόσφυγες
Πριν από την έναρξη της συζήτησης επί των πεπραγμένων, έγινε ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη για τη συμβολή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν σχέση με την έλευση προσφύγων και τη λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι αρχικά η Περιφέρεια όπως και οι δήμοι είχαν μηδενική συμμετοχή στις εξελίξεις κάτι που άλλαξε όμως με τη δημιουργία του τοπικού συντονιστικού οργάνου ενώ αναφέρθηκε και στην αναζήτηση στεγασμένου χώρου το επόμενο διάστημα για τη μεταφορά προσφύγων. 
Ο Βασίλης Τσίκαρης από την «Ήπειρο για την Ανατροπή», συντάχτηκε με την κοινωνία και τους φορείς που είναι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο ενώ ο Γιώργος Ζάψας από την «Συμμαχία Πολιτών» εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη λειτουργία του Κατσικά.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ