Εκδηλώσεις

Παρατήρηση της διάβασης του Ερμή με τηλεσκόπια

Off

Η διάβαση του Ερμή λαμβάνει χώρα όταν ο πλανήτης Ερμής διέρχεται μεταξύ του Ήλιου και της Γης και φαίνεται σαν μια μικρή μαύρη κουκκίδα που κινείται μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. Το φαινόμενο συμβαίνει περί τις 13 φορές ανά αιώνα, η προηγούμενη διάβαση έγινε το 2006 και δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα ενώ η επόμενη θα γίνει το 2019 και θα είναι ορατή από την Ελλάδα.
 Για τα Ιωάννινα το φαινόμενο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 14:12 το μεσημέρι και θα είναι ορατό μέχρι και τη δύση του Ηλίου. Λόγω του μικρού μεγέθους του πλανήτη η διάβαση δεν είναι ορατή με το μάτι και χρειάζεται τηλεσκόπιο για την παρατήρησή του. Μιας και πρόκειται για ηλιακή παρατήρηση, για να παρατηρηθεί με ασφάλεια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και χρήση ειδικών φίλτρων για αποφυγή βλάβης στα μάτια είτε πρόκειται για γυμνό μάτι είτε με χρήση κάποιου οπτικού βοηθήματος.
 Η Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων προσκαλεί το κοινό στην παρατήρηση της διάβασης του Ερμή, με τηλεσκόπια με ειδικά ηλιακά φίλτρα για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου, στα Ιωάννινα στον πεζόδρομο Μελανίδη μπροστά από το ξενοδοχείο Olympic τη Δευτέρα 9 Μαΐου από τις 16:00 μέχρι τις 17:00. Ό Ήλιος έχει τεράστιο μέγεθος σε σχέση με τους πλανήτες, αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι περιέχει το 99,8% της μάζας ολόκληρου του Ηλιακού Συστήματος, ενώ η Γη χωράει 1.300.000 φορές μέσα στη σφαίρα του Ηλίου. Η φαινόμενη διάμετρος του Ερμή είναι μόλις το 1/158 της φαινόμενης διαμέτρου του Ηλίου. Όσοι έχουν την τύχη να παρατηρήσουν το φαινόμενο τη Δευτέρα, βλέποντας την μικρή μαύρη κουκίδα του πλανήτη να κινείται μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, θα βιώσουν το συναρπαστικό της εξερεύνησης του διαστήματος συνειδητοποιώντας το τεράστιο μέγεθος του Ηλίου, αναφέρει η Ομάδα στο κάλεσμά της.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου