Ήπειρος

Με κινητήρια δύναμη τη γεωθερμία

Off

Τις θερμικές και ψυκτικές ανάγκες του κτιρίου της Π.Ε. Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα καλύπτει το έργο εγκατάστασης ενός γεωθερμικού συστήματος αντλιών θερμότητας που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του έργου Alterenergy.
Η παρουσίαση του πιλοτικού έργου έγινε χθες σε ειδική ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας, αναδεικνύοντας την σπουδαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από την αξιοποίηση ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας που τοποθετήθηκαν εκμεταλλεύονται την σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους ή του νερού που βρίσκεται σε αυτό, το οποίο παρουσιάζει σταθερή θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι παρέχει θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό. Αξιοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια και μεταφέρει θερμότητα από το υπέδαφος στο κτίριο την περίοδο της θέρμανσης και από το κτίριο στο υπέδαφος την περίοδο ψύξης.
Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα IPA Adriatic 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και από εθνικούς πόρους.
Όπως τόνισε η Ντίνα Μπακόλα υπεύθυνη του έργου σκοπός του ήταν να αναπτυχθούν μοντέλα βέλτιστης διαχείρισης των ενεργειακών πηγών προκειμένου να αποκτηθούν δεξιότητες και τεχνογνωσία και να αναπτυχθούν ολοκληρωμένες δράσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.
Για μία εξαιρετική πρωτοβουλία που έφτασε στο τέλος της έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου η Ελένη Καλαμπόκα μίλησε για τις προοπτικές κεφαλαιοποίησης του έργου την περίοδο 2014 – 2020. Στις τεχνικές λεπτομέρειες αναφέρθηκαν ο Περικλής Βούρδας, ηλεκτρολόγος – μηχανικός, ο Γεώργιος Σοφίας, γεωλόγος και η Μαρία Ντάρα πολιτικός μηχανικός.
Τέλος, εκ μέρους του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο Κώστας Πατλιτζιάνας τόνισε πως η υλοποίηση του έργου αποτελεί μία πρόκληση για το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου για να προσελκύσουν νέους χρηματοδοτικούς πόρους με την ενέργεια να αξιοποιείται ως μοχλός ανάπτυξης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου