Επικαιρότητα

Η Φύση μας ζητάει διαφορετική κατεύθυνση

Off

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και καθιερώθηκε το 1972 με αφορμή την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, αποτελεί μία διαρκής υπόμνηση για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και την υποχρέωση των κοινωνιών να αλλάξουν κατεύθυνση, να προχωρήσουν σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που να μην επιβαρύνει τον πλανήτη και να μην φορτώνει νέα δεινά τις επόμενες γενιές.
Στην περιοχή μας, οι τοπικές αρχές δεν έδωσαν βάρος στη συγκεκριμένη ημέρα. Δύο όμως φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, πήραν την πρωτοβουλία και διοργάνωσαν εκδηλώσεις με στόχο αφενός την εκπαίδευση των παιδιών και αφετέρου την προσέγγιση με τη φύση.

Για τη Λίμνη
Ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας διοργάνωσε την Κυριακή το πρωί μία εκδήλωση στο Ιτς Καλέ υπό τον γενικό τίτλο «Η λίμνη μας μιλά… Εσύ την ακούς;» στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των παιδιών, των αυριανών πολιτών.
Μέσα στη χρονιά, όπως εξήγησε η Κατερίνα Χιωτέλη, συντονίστρια του Φορέα, πάνω από 2500 παιδιά από 61 σχολεία, συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις του φορέα
Η εκδήλωση περιελάμβανε κατασκευές για παιδιά, παρατήρηση πουλιών και τοπίου με τηλεσκόπιο και κιάλια, θεατρικό παιχνίδι και ζωγραφική προσώπου με θέμα τη βιοποικιλότητα και η συμμετοχή των παιδιών όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και μεγαλύτερη καταλαμβάνοντας τους χώρους του Ιτς Καλέ.
Η Λίμνη Παμβώτιδα ήταν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων και τα παιδιά έμαθαν για την σημασία και την ανάγκη προστασίας της και παίξανε σε έναν όμορφο πράσινο και ιστορικό χώρο με φόντο τη λίμνη. Η λίμνη με τον τρόπο της συνεχώς μας μιλά, μας δείχνει πως υποφέρει και ότι το μέλλον της βρίσκεται πλέον στα χέρια του ανθρώπου. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο και προσοχή και έχοντας απλά τη θέληση, ο άνθρωπος μπορεί να την ακούσει, να αντιληφθεί τις ανάγκες της και να την προστατεύσει. 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αφήγηση ενός παραμυθιού από το Καλλιτεχνικό Σωματείο «οι Αθεράπευτοι» στο οποίο η λίμνη προστατευόταν από τρεις νεράιδες, ενώ όταν ο Βασιλιάς ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τη μία νεράιδα, η λίμνη έμεινε απροστάτευτη. 'Εκτοτε, οι άνθρωποι θα έπρεπε να την προστατεύουν… Στη συνέχεια, μέσα από περιβαλλοντικά παιχνίδια, τα παιδιά προσπάθησαν να βρουν το μήνυμα που έστειλε η Λίμνη στο Βασιλιά…. Τέλος, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρια κατασκευών με θέμα τη λίμνη, να απολαύσουν τη ζωγραφική προσώπου και να λάβουν αναμνηστικά δωράκια. 

Στην Πίνδο
Με τη συμμετοχή πάνω από 250 ατόμων διαφόρων ηλικιών, πραγματοποιήθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, για έβδομη χρονιά, η ετήσια πεζοπορική διαδρομή για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και απώτερο στόχο την προβολή της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.  
Φέτος επιλέχθηκε μια διαδρομή 5 χιλ. στο Δεμάτι, έναν οικισμό του Ανατολικού Ζαγορίου, που διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον με σπάνιο φυσικό πλούτο, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα διάφορα είδη του «υπόγειου» μανιταριού, της τρούφας. 
Για το λόγο αυτό την πεζοπορία συνόδευσαν μέλη του TroufaClub με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους τους, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την μοναδική εμπειρία της αναζήτησης του φαγώσιμου αυτού «θησαυρού» και ενθουσιάζοντας μικρούς και μεγάλους.
Όπως επισημάνθηκε πριν από την έναρξη της διαδρομής, ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης είναι να αναδείξει τις ιδιαίτερες αξίες του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής, στηρίζοντας παράλληλα δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού οι οποίες θα πρέπει να υλοποιούνται πάντα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. 
Οι πεζοπόροι απόλαυσαν μια όμορφη διαδρομή τριών περίπου ωρών σε μεικτά δρυοδάση, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία, την γεωλογία, τα είδη βλάστησης και την πανίδα της περιοχής. Στο τέρμα της διαδρομής, ο Φορέας Διαχείρισης προσέφερε το καθιερωμένο λουκούμι ενώ τα μέλη του TroufaClub στην αυλή του κτιρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουτανσαίων, είχαν ετοιμάσει μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτες για όλους. 

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου