Επικαιρότητα

Δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες

Off

Δεν επαληθεύτηκαν τελικά οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για ανάκαμψη στην περίοδο των θερινών εκπτώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ που παρουσιάστηκαν χτες. Συνολικά, καταγράφηκε πτώση του τζίρου κατά 9,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, στην οποία θυμίζουμε ότι είχαν συμβεί τα πρωτόγνωρα με την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας.
Για τον δείκτη της εξέλιξης των πωλήσεων διαπιστώθηκε ότι πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015, ενώ στασιμότητα δήλωσε το 1/3. Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι οι εκπτώσεις του 2016 ήταν καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ανέρχεται στο 14% (5% στις θερινές εκπτώσεις του 2015). Η εκτίμηση για την αγορά των Ιωαννίνων είναι ότι υπήρξε πτώση του τζίρου 11 με 20% ενώ πιο μεγάλη εκτιμάται η πτώση στην αγορά της Άρτας που ξεπερνά το 40%.
Υψηλότερο ήταν πάντως εφέτος το μέσο ποσοστό έκπτωσης καθώς στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων (60%) το ποσοστό της έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 40%, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 39%.
Παράλληλα, στη διάρκεια της φετινής θερινής εκπτωτικής περιόδου περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις πραγματοποίησε πωλήσεις με ποσοστό έκπτωσης άνω του 40%, όταν πέρυσι στην αντίστοιχη επιλογή οδηγούνταν μία στις τρεις επιχειρήσεις.
«Η αυξημένη τουριστική κίνηση στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου δεν κατάφερε να αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στον κλάδο του Εμπορίου και να τονώσει τον τζίρο στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. «Οι υφιστάμενες αλλά και οι επικείμενες φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται πως ήταν καθοριστικός παράγοντας στην αδυναμία και διστακτικότητα που επέδειξε το καταναλωτικό κοινό στα κοινώς ομολογουμένως υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που προέβησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου