Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 06:10
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου 2016
Επικαιρότητα

Όταν κολυμπάς δίπλα στα αρχαία

Off

Στη χώρα μας αρχαία μπορείς να βρεις παντού, ακόμα κι εκεί που κολυμπάς. Σημασία έχει όμως να απευθύνεσαι στους αρμόδιους για να αξιοποιούνται.
Αυτό έγινε στις 23 Αυγούστου όταν και παραδόθηκαν στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας από τον Ernst Schütze, κάτοικο Βρέμης της Γερμανίας, τμήματα χάλκινου αντικειμένου που εντοπίστηκαν, εντός ψαμμιτικών αποθέσεων, στην παραλία της Λυγιάς στην Πρέβεζα κατά τη διάρκεια παραθέρισης του στη περιοχή. Η γυαλάδα που παρουσίαζε η ορατή πίσω όψη του αντικείμενου, που βρισκόταν εκτεθειμένη στη τριβή των κυμάτων με αποτέλεσμα να απολεσθεί η χαρακτηριστική πράσινη πάτινα του χαλκού, του προξένησε το ενδιαφέρον και προέβη στην αποκόλλησή του, μη γνωρίζοντας αρχικώς ότι επρόκειτο για αρχαίο αντικείμενο.  
Η Εφορεία πραγματοποίησε άμεσα αυτοψία στην περιοχή και προχώρησε στην απομάκρυνση των υπόλοιπων τμημάτων του ευρήματος. 
Το εύρημα αποτελεί λαβή χάλκινου αντικειμένου και παρουσιάζει στην πρόσθια όψη του το άνω τμήμα του κορμού γυναικείας μορφής ενδεδυμένης με χιτώνα ζωσμένο στη μέση της. Διασώζονται ο κορμός, μικρά τμήματα των χεριών που απολήγουν και κρατούν το οριζόντιο στέλεχος του αντικειμένου, τμήματα του θώρακος και του λαιμού, καθώς και η κεφαλή της μορφής, όπου διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου και η  κόμμωση. Το εύρημα έχει χαρακτηριστικά της ύστερης ελληνιστικής ή πρώιμης ρωμαϊκής εποχής. 
Η ΕΦΑ Πρέβεζας ευχαριστεί θερμά τον κ. Schütze, που ονόμασε την μορφή “Dora” και την παρέδωσε, χωρίς να διεκδικεί την σχετική αποζημίωση, και προτρέπει τους λουόμενους των ακτών της Πρέβεζας να ειδοποιούν άμεσα την Υπηρεσία όταν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη αρχαίων, ώστε να πραγματοποιούνται επιτόπιες αυτοψίες για την απομάκρυνση τους. 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου