Επικαιρότητα

Νέα εποχή με αισιοδοξία για το μέλλον

Off

Και επισήμως εισέρχεται σε μία νέα εποχή από τις 16 Οκτωβρίου η Τράπεζα Ηπείρου, αφού εκείνη την ημέρα πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης.
Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Du Lac πραγματοποιείται η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, η τελευταία με την παρούσα σύνθεση του απερχόμενου Δ.Σ, μία ιστορική έτσι κι αλλιώς γενική συνέλευση, αφού το νέο Δ.Σ. θα στελεχώνεται και από τους εκπροσώπους του στρατηγικού επενδυτή.
Η Τράπεζα Ηπείρου είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα που βγαίνει αλώβητη από μία διαδικασία τριών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, η οποία κατέληξε στη συνεργασία της με έναν ισχυρό στρατηγικό επενδυτή.
Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στο τοπικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος με μεγαλύτερη αισιοδοξία και να συνεχίσει να στηρίζει την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία.
Η διπλή πρόκληση στην οποία θα βρεθεί μπροστά το νέο Δ.Σ σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο Κ. Ζωνίδη σχετίζεται αφενός με την ανάγκη συνέχισης της απόλυτα επιτυχούς πορείας των τελευταίων ετών και αφετέρου με την όσμωση της εμπειρίας και της γνώσης των μελών που θα εκλεγούν από τους εταίρους και των νέων μελών που θα ορίσει ο στρατηγικός επενδυτής.
«Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου είναι η μόνη συνεταιριστική Τράπεζα που αξιοποιώντας τη δυνατότητα του νέου νόμου, διαθέτει σήμερα στρατηγικό επενδυτή και μάλιστα ιδιαίτερα ισχυρό.
Το ΤΕΑ- ΕΑΠΑΕ,το οποίο αποτελεί υπόδειγμα ασφαλιστικού ταμείου ιδιωτικού δικαίουκαι  διαθέτει κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 600 εκ €.
Ταυτόχρονα η Σ.Τ.Η.είναι η μόνη από τις συνεταιριστικές τράπεζες που αξιολογήθηκε μέχρι σήμερα θετικά από θεσμικό ( δηλ. ασφαλιστικό ταμείο)  και όχι ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος αφού αξιολόγησε τα οικονομικά της στοιχεία και της προοπτικές της, αποφάσισε να συμμετέχει στο κεφάλαιό της και στη Διοίκησή της και να μοιραστεί το όραμά της.
Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν γνώσεις, εμπειρία ,υπομονή και επιμονή αλλά και κυρίως θέληση και κατάθεση ψυχής στα πλαίσια των κοινών μας προσπαθειών, εταίρων και θεσμικών επενδυτών να κάνουμε την Συνεταιριστική  Τράπεζα Ηπείρου την πρώτη Τράπεζα του τόπου μας», τόνισε ο κ. Ζωνίδης απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στις εκλογές και κατάθεσης των υποψηφιοτήτων.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Β. Τσουκανέλης κάνοντας λόγο για μία καθοριστική στιγμή, στην οποία η Τράπεζα αλλάζει σελίδα.
«Είναι η μοναδική συνεταιριστική τράπεζα που διαθέτει στρατηγικό επενδυτή με τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του να είναι διπλάσια από το ενεργητικό της. Αυτό δίνει τεράστια σιγουριά στους μετόχους και τους πελάτες της Τράπεζας. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στο τέλος του χρόνου θα μπορούμε να διακρίνουμε ότι το μέλλον είναι ευοίωνο μέσα σε ένα βομβαρδισμένο περιβάλλον στο τραπεζικό σύστημα της χώρας», τόνισε ο κ. Τσουκανέλης.

Εκ νέου υποψήφιος
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζωνίδης γνωστοποίησε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, εξηγώντας τους λόγους που τον οδηγούν στην απόφαση αυτή.
«Πίστευα ότι 12 χρόνια στη θέση του προέδρου και άλλα τρία στο Εποπτικό Συμβούλιο είναι αρκετά, αλλά βλέπω ότι χρειάζεται την επόμενη μέρα η όσμωση μεταξύ των παλαιών μελών και του στρατηγικού επενδυτή.
Άλλωστε το ζήτησαν και οι ίδιοι, να συνεχίσω τη θητεία μου», σημείωσε ο κ. Ζωνίδης.

Τα οικονομικά μεγέθη
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Τράπεζας αναφέρθηκε στα οικονομικά μεγέθη που άλλαξαν τη μορφή της Συνεταιριστικής Τράπεζας τα τελευταία χρόνια.
Η Τράπεζα έχει παρουσία σε όλους τους νομούς της Ηπείρου, απασχολεί 76 εργαζόμενους έναντι 60 το 2009, έχει 15.000 συνέταιρους από 10.700 το 2012, κατάφερε να συγκρατήσει τις καταθέσεις της σε σχέση με τον ανταγωνισμό την καταστροφική περίοδο των capital controls, ενίσχυσε τη μηχανογραφική της υποδομή και βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πελάτες.
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω με την κεφαλαιοποίηση του συνόλου των κερδών και τη δημιουργία πρόσθετων αυξημένων προβλέψεων, θωράκισε την κεφαλαιακή της επάρκεια και έτσι σήμερα με δείκτη άνω του 11,4 είναι ίσως η ασφαλέστερη και λόγω της σχέσης μεγέθους και κεφαλαίων ελληνική τράπεζα.
Έτσι και παρά την αναπόφευκτη και επώδυνη για όλους μας μείωση της αξίας της συνεταιριστικής μερίδας θεωρώ ότι το σημαντικό είναι ότι η Τράπεζα υπάρχει και το μέλλον της είναι ευοίωνο και με σημαντικές προοπτικές. 
Τα επιτεύγματα αυτά, πρωτοφανή για την ιστορία του τοπικού τραπεζικού μας ιδρύματος που φέτος συμπληρώνει 39 έτη λειτουργίας δεν είναι τυχαία.
Το αντίθετο μάλιστα. Πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα  καταστροφικό κυριολεκτικά περιβάλλον για την οικονομία της χώρας μας και για το τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερα κατά την τελευταία εξαετία.
Η επιτυχία μας αυτή οφείλεται στο σωστό προγραμματισμό, την αξιοκρατική επιλογή των κατάλληλων προσώπων, στο ήθος την εργατικότητα αλλά κυρίως την ομοψυχία που διέκρινε το απερχόμενο ΔΣ».

Η διαδικασία των εκλογών
Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιείται στις 10 Οκτωβρίου στις 20.30 στο ξενοδοχείο Du Lac. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα Λιθαρίτσια στις 16 Οκτωβρίου για τα μέλη από το νομό Ιωαννίνων και αντίστοιχα σε Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα και Άρτα για τα μέλη των άλλων νομών.
Υποψηφιότητες κατατίθενται μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου στα Γραφεία της Τράπεζας. Υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο διαχωρίζονται δύο κατηγορίες. Η πρώτη των μελών του Δ.Σ. και η δεύτερη των υπεύθυνων προσώπων που θα διευθύνουν την Τράπεζα Ηπείρου.
Ο στρατηγικός επενδυτής σύμφωνα με τη νομοθεσία έχει δικαίωμα να ορίσει δύο μέλη στο Δ.Σ. και ένα σε θέση υπευθύνου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου