Επικαιρότητα

Συνέχεια με τρεις ακόμα μάρτυρες

Off

Με τις καταθέσεις τριών ακόμη μαρτύρων συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων η δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη.
Πρώτος κατά τη χθεσινή ημέρα κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκο Χαρουτουνιάν, ενώ ακολούθησαν η γραμματέας της Σχολής Βικτωρία Παδιού και η καθηγήτρια Φωτεινή Σιούλα.
Κατά την ακροαματική διαδικασία επιβεβαιώθηκε από τις δύο γυναίκες, η τηλεφωνική παρέμβαση από πολιτικό πρόσωπο, προς τον διευθυντή της Σχολής, προκειμένου να μην επιβληθεί η αυστηρή ποινή που είχε προαναγγελθεί σε βάρος τριών σπουδαστών τον Ιούνιο του 2014, πολλούς μήνες πριν το τέλος της υπόθεσης που συγκλόνισε την Ελλάδα.
Όπως φάνηκε στο δικαστήριο, ο διευθυντής είχε εισηγηθεί την αποβολή από την Εστία των τριών σπουδαστών μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου, στη συνέχεια όμως επιλέχθηκε να τιμωρηθούν με τριήμερη αποβολή από τα μαθήματα.
Ένας από τους λόγους πάντως που επιβλήθηκε τελικά αυτή η ποινή ήταν το ότι οι δύο από τους τρεις ήταν ανήλικοι και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα προκειμένου να απομακρυνθούν από την Εστία.
Αναφορικά με την τηλεφωνική παρέμβαση Μαρκογιαννάκη, αλλά και άλλων πολιτικών και πολιτευτών, οι μάρτυρες τόνισαν ότι όλα τα χρόνια, αυτό αποτελούσε μία συνήθη πρακτική προς τη Διεύθυνση της Σχολής, και με περιεχόμενο κατά κύριο λόγο το «ενδιαφέρον» για τη σειρά κατάταξης των σπουδαστών κατά την εγγραφή τους.
Σε κάθε περίπτωση και η υπεράσπιση του κ. Μαρκογιαννάκη παραδέχθηκε για ακόμη μία φορά την τηλεφωνική παρέμβαση του εντολέα της, διευκρινίζοντας όμως όπως τόνισε ο Αντώνης Φούσας ότι αφορούσε άλλο περιστατικό, που ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση που διερευνά το δικαστήριο.
Ο κ. Φούσας ρωτήθηκε πάντως και για το ποιος παρέχει το δικαίωμα ή την εξουσία σε ένα πολιτικό πρόσωπο, να παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο προς την διεύθυνση μίας ανεξάρτητης σχολής ζητώντας ευνοϊκή μεταχείριση για κάποιον ή κάποιους σπουδαστές.
«Θα σας παραπέμψω στον κανονισμό της Βουλής των Κοινοτήτων στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με αυτόν, οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι του λαού οφείλουν να ακούν τους πολίτες και να ενδιαφέρονται για αυτούς, κάτι που δεν συνιστά παρέμβαση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος 
του ΕΛ.ΓΟ Δήμητρα
Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σ. Χαρουτουνιάν που δεν είχε να προσθέσει πολλά πράγματα από τα ήδη γνωστά, σημείωσε ωστόσο πως ο ίδιος αισθάνθηκε στην πορεία διερεύνησης της υπόθεσης προσβεβλημένος από τη συμπεριφορά του διευθυντή απέναντί του.
«Παρότι μου ήταν συμπαθής και παρότι ως Σχολή κρατούσε μία καλή πειθαρχία και μάλιστα αρκετά αυστηρή, για όλο αυτό το συμβάν και τις ενέργειες που είχαν γίνει με την αλλαγή δωματίου και τα λοιπά, δεν με είχε ενημερώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στις 16 Φεβρουαρίου το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε διενέργεια διοικητικής εξέτασης με τα ερωτήματα αν υπήρχαν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, αν το γνώριζαν ο διευθυντής και οι καθηγητές και τι μέτρα πήραν. 
Στις 6 Μαρτίου εκδόθηκε το πόρισμα, το οποίο το διοικητικό συμβούλιο προώθησε στον εισαγγελέα και στον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, ενώ ακολούθησε η απομάκρυνση του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και ζητήθηκε από το συμβούλιο των καθηγητών να συνεδριάσει και να επιβληθούν κυρώσεις στους μαθητές, εάν και εφόσον αποδεικνυόταν ότι υπήρχαν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας. 
Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην διευθυντή της Σχολής Αλ. Κούγιας μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας τόνισε πως αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα ότι οι ενέργειες της διεύθυνσης ήταν πολύ αυστηρότερες από το πλαίσιο που όριζαν οι κανονισμοί και δεν υπήρχε καμία μεροληπτική ή ευνοϊκή μεταχείριση.
«Δεν πρόκειται μέχρι το τέλος της δίκης να αφήσουμε τίποτε να πέσει κάτω. Έχουμε δικαίωμα να προβληματιζόμαστε για θέματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», τόνισε ο κ. Κούγιας, που επανέλαβε ότι εάν χρειαστεί μέχρι το τέλος της δίκης και για να βοηθηθεί το δικαστήριο η υπεράσπιση θα ζητήσει την κλήτευση της κας Νικολούλη και του ιδιωτικού ερευνητή κ. Τσούκαλη.
«Αναδεικνύεται μία σειρά πραγμάτων που οδηγούν στο χαρακτηρισμό «αλαλούμ» γι’ αυτό που έγινε μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές. Ακούστηκε ότι ο διευθυντής παύθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Μάθαμε μάλιστα σήμερα ότι ο Οργανισμός δε διενήργησε ΕΔΕ, αλλά μία άτυπη διοικητική εξέταση, με τον δικηγόρο του Οργανισμού κ. Αθανασόπουλο που εμφανίστηκε ως πολιτική αγωγή στη δίκη.
Προφανώς, εάν το δικαστήριο δεν έχει καταλήξει, θα καλέσουμε και την κα Νικολούλη και τον κ. Τσούκαλη και τα τρία μέλη της Επιτροπής που διενήργησαν την διοικητική εξέταση. Από τις 6 Φεβρουαρίου του 15 όμως μέχρι σήμερα όσα έχουν αναφερθεί, καταλήγουν σε φιάσκο», κατέληξε ο κ. Κουγιας.
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ