Επικαιρότητα

Διεθνή αναταραχή προκαλεί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Off

Διεθνή αναταραχή προκαλεί η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη.
Στις 4.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξασφαλίσει 279 εκ των 538 εκλεκτόρων, ενώ η Χίλαρι Κλίντον 218 με το όριο των 270 εκλεκτόρων να δίνει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Όπως μετέδωσε το εθνικό δημόσιο ραδιόφωνο (National Public Radio), η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε 59.059.121 ψήφους έναντι 58.935.231 του Ντόναλντ Τραμπ, δηλαδή 123.890 περισσότερες για την υποψήφια των Δημοκρατικών. Δεν συγκέντρωσε όμως τους 270 εκλέκτορες και δεν μπόρεσε να κερδίσει και τις εκλογές. Η Χίλαρι γίνεται συνεπώς η πέμπτη υποψήφια στην ιστορία των ΗΠΑ που κέρδισε τη λαϊκή ψήφο αλλά έχασε τις εκλογές, με τελευταίο τον Αλ Γκορ, το 2000 απέναντι στον Μπους.
Συγκινημένος ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε ενώπιον των οπαδών του που φώναζαν «USA! USA!». «Συγγνώμη που περιμένατε, είχα περίπλοκη δουλειά» είπε στους συγκεντρωμένους και ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που έλαβε από την Χίλαρι Κλίντον. Την ευχαρίστησε μάλιστα για τη συνολική προσφορά της στον δημόσιο βίο.
«Ήρθε η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές μας. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να ενώσουμε τη σπουδαία μας χώρα. Θα είμαι πρόεδρος για κάθε αμερικανό» είπε, μιλώντας για την ανοικοδόμηση της Αμερικής και την ανανέωση του αμερικανικού ονείρου. «Δεν θα είμαστε δεύτεροι για κανέναν» είπε χαρακτηριστικά.
«Θα έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες που θέλουν να έχουν καλές σχέσεις μαζί μας» ήταν ένα ακόμα από τα μηνύματα που έστειλε.
Ευχαρίστησε τα μέλη της οικογένειάς του και μίλησε για το πόσο «σκληρή και βρώμικη» είναι συχνά η πολιτική.
Οι ακραίες θέσεις που εξέφρασε κατά την προεκλογική περίοδο ο Τραμπ, ξεπερνώντας το όριο του ρατσισμού και οι αμφιλεγόμενες και διχαστικές θέσεις του για την παγκόσμια ισορροπία, φαίνεται ότι δεν επηρέασαν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και ιδιαίτερα όσους δεν βλέπουν πια τον εαυτό τους σε κανένα «αμερικάνικο θαύμα».
Με αναφορές στις κοινές αξίες της Ελευθερίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας που συνδέουν Ελλάδα και ΗΠΑ, συνεχάρη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ.
«Έχω την πεποίθηση ότι, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας, οι δεσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ενισχύονται και να εμπλουτίζονται, προς αμοιβαίο όφελος των Εθνών μας, καθώς και προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και προόδου» σημειώνει στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος.
Το μήνυμα του Προέδρου έχει ως εξής:
«Με την ευκαιρία της εκλογής σας ως 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημαντική αποστολή σας, σε μια περίοδο παγκόσμιων αλλαγών και προκλήσεων.
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με μια μακρόχρονη και ανθεκτική φιλία, βασισμένη στις κοινές αξίες της Ελευθερίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας. Σήμερα οι δύο χώρες μας είναι σημαντικοί σύμμαχοι, συνδεόμενοι τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρω-Ατλαντικής Κοινότητας, όσο και με τα εκατομμύρια Αμερικανών με ελληνική καταγωγή.
Παρακαλώ δεχθείτε, εξ ονόματος του Ελληνικού Λαού και εμού του ιδίου, ειλικρινείς ευχές για την προσωπική σας υγεία, καθώς και για την ευημερία του Αμερικανικού Λαού».

 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ