Αποχρώσεις

Πολιτικό περιθώριο ως το τέλος του 2017

Off

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χτες το απόγευμα στο Eurogroup επήλθε μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών. Αυτό φαίνεται κι από την προσπάθεια που κάνουν και οι δύο πλευρές να παρουσιάσουν έτσι τη συμφωνία ώστε να αναδεικνύεται ο ρόλος τους. Η Ελλάδα επιμένει στο ότι δεν παίρνει άμεσα δημοσιονομικά μέτρα, οι θεσμοί, κυρίως οι ευρωπαϊκοί ότι δεν αλλάζει κάτι στο δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις, αντίθετα αυξάνονται όσα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αλλάξει σελίδα.

Ας θυμηθούμε ακόμα ότι έχουμε βρεθεί πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια στη θέση αυτή να μιλάμε για «λευκό» καπνό. Και ακολούθησαν μέρες, μήνες και χρόνια, που η κατάσταση της χώρας, της ελληνικής κοινωνίας επιδεινώθηκε.

Ας παραδεχθούμε επιπλέον, ότι όλη αυτή η ιστορία με τις κρίσιμες ημερομηνίες και τις συμφωνίες έχει και μία πολιτική πτυχή. Παίζουν και το δικό τους παιχνίδι όλες οι πλευρές και έχει σημασία πώς το παρουσιάζουν κάθε φορά.

Η Ελλάδα και μετά από αυτή τη συμφωνία, όταν και όπως γίνει στις λεπτομέρειές της σαφής, θα έχει μπροστά της έναν πολύ δύσκολο δρόμο. Είναι βέβαιο ότι η συμφωνία θα προβλέπει εξειδικευμένα μέτρα – κόφτες και επιτήρηση για πολλά χρόνια ακόμα. Και το πρόβλημα θα είναι μεγάλο όσο η οικονομία δεν αναπτύσσεται και δεν έχουμε ανάπτυξη και δημόσια έσοδα.

Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία είναι άπειροι ακόμα και τίποτε δεν βεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Τίποτα δεν πάει καλά τα εφτά αυτά χρόνια. Υπάρχει όμως ένα πολιτικό περιθώριο κάποιων μηνών για όλους. Η Ελλάδα να προχωρήσει παρακάτω, οι άλλες χώρες να κάνουν εκλογές. Υπάρχει ένα περιθώριο ως το τέλος του 2017 να γίνουν οι αναγκαίες προσεγγίσεις, προσαρμογές και αναθεωρήσεις. 
fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου