Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 11:32
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουαρίου 2018
Επικαιρότητα

Σχέδια για ριζικές αλλαγές στην εξέταση οδηγών

Off

Στον… ύπνο έπιασε τους εκπαιδευτές, αλλά και τους εξεταστές οδήγησης ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης με τις χθεσινές του δηλώσεις προαναγγέλλοντας αλλαγές στο σύστημα εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, αλλά και στον έλεγχο των θεωρητικών μαθημάτων.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφερόμενος σε ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας, χωρίς να έχει ξεκινήσει όμως κάποια διαβούλευση με τους συναρμόδιους παράγοντες έκανε λόγο για αλλαγές που θα φέρουν πραγματική επανάσταση στον τρόπο εξέτασης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε προβλέπεται ώστε ο εξεταστής να μην είναι μέσα στο όχημα την ώρα της εξέτασης, ούτε και ο εκπαιδευτής, αλλά να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο ελέγχου (control room) και από εκεί θα εξετάζει τον υποψήφιο! Στόχος της αλλαγής αυτής όπως είπε ο κ. Μαυραγάνης είναι να αποφευχθούν φαινόμενα στρέβλωσης μεταξύ εξεταστή και εξεταζόμενου, υπονοώντας περιπτώσεις διαφθοράς.

Για να διασφαλισθεί μάλιστα η διαφάνεια του νέου τρόπου εξέτασης υπάρχει και η πρόβλεψη, ώστε οι εξεταστές να μεταβαίνουν σε εξεταστικά κέντρα εκτός της περιφέρειάς τους.

Η δεύτερη βασική αλλαγή σχετίζεται με τα θεωρητικά μαθήματα εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης με τον κ. Μαυραγάνη να τονίζει ότι η διαδικασία θα βρίσκεται υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση, αφού έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται καν μαθήματα.

Οι παραπάνω δηλώσεις ήρθαν ως «κεραυνός εν αιθρία» στον κλάδο των εκπαιδευτών οδηγών, με τον Γ. Παπαγεωργίου, πρόεδρο των εκπαιδευτών σχολών οδήγησης Ιωαννίνων να κάνει λόγο για «φωτοβολίδα», σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Μαυραγάνη.

«Καταρχάς δεν εξελίσσεται κάποια διαβούλευση, ούτε μας ρώτησε κανείς για κάτι. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν εφαρμόζεται σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Εξέταση χωρίς εξεταστή και εκπαιδευτή στο όχημα δε μπορεί να γίνει. Ούτε μπορεί να γίνει εξέταση από κάποιον που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα, που δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με τον οδηγό, δεν θα έχει εικόνα της πόλης και της σήμανσης και δε θα μπορεί ούτε καν να ταυτοποιήσει τον υποψήφιο οδηγό. Για τον έλεγχο των θεωρητικών μαθημάτων επίσης είναι αδύνατο να επιτρέψουμε να τοποθετηθούν κάμερες στους χώρους μας, για να τις ελέγχει κάποιος από το υπουργείο.

Ο έλεγχος μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή από ελεγκτές του υπουργείου στο χώρο κάθε σχολής. Το μόνο που μπορεί να γίνει από αυτά που είπε ο κ. Μαυραγάνης είναι η εξέταση του οδηγού χωρίς εκπαιδευτή και εξεταστή στο όχημα εντός της πίστας εξέτασης που λειτουργεί στα Γιάννενα και στις Σέρρες», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου