Επικαιρότητα

Με παράλληλες δράσεις η παρέμβαση στον Μάτσικα

Off

Η απλή αναλογική και το συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, οι προοπτικές για την ανάπλαση στον παραλίμνιο άξονα και η περιοχή του Μάτσικα ήταν δύο από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτός ημερησίας διάταξης χτες το μεσημέρι στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Για τις αντιδράσεις

 στον Μάτσικα

«Η μοναδική Δημοτική Αρχή που έσκυψε πραγματικά και με ευθύνη πάνω από το πρόβλημα της περιοχής του Μάτσικα είναι η δική μας και το αντιμετωπίζουμε με δύο παράλληλες δράσεις.  Η μία αφορά την πρότασή μας μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που προβλέπει διαδρομές ανάπλασης, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο από την πλατεία Μαβίλη μέχρι και το Πέραμα και η δεύτερη έχει να κάνει με την επικαιροποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) και την ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης»

Αυτό σημείωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, απαντώντας στο θέμα που έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Γκόντας (για το θέμα είχε ρεπορτάζ την Πέμπτη η «Ε»).

Ο κ. Μπέγκας πρόσθεσε ότι η Πολεοδομία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα δεν αποκλείεται να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων χωροταξίας στην περιοχή του Μάτσικα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Βίνης, τονίζοντας ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή στην κατεύθυνση της επικαιροποίησης του Γ.Π.Σ. και την ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης δεν δικαιολογούν τα όσα υποστηρίζουν όσοι μιλούν για καθυστερήσεις.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας ανέφερε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για εκτάσεις που δεν ανήκουν πλέον στους ιδιοκτήτες, όμως η Κτηματική οφείλει να προχωρήσει τη διαδικασία του καθορισμού τιμής μονάδας και της αποζημίωσης και εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε αυτήν. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα και αυτό το κάνει η Δημοτική Αρχή».

 

Η απλή αναλογική

Για ένα συνέδριο – φιάσκο με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αναφερόμενος στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπέγκας, με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία επί δύο χρόνια εξαγγέλλει την αλλαγή του Καλλικράτη χωρίς ωστόσο να έχει καταθέσει επίσημα ένα νομοσχέδιο ώστε να υπάρξει διαβούλευση, η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ συγκάλεσε ένα έκτακτο συνέδριο όπου εμφανίστηκε σαν κύριο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης το εκλογικό σύστημα κι όχι τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.

«Το εκλογικό σύστημα δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα. Είναι ένα από τα θέματα που υπάρχουν, με κορυφαίο αυτό της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Πρέπει να μπουν προτεραιότητες», είπε ο κ. Μπέγκας, ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι ο Καλλικράτης για την χρονική στιγμή που θεσμοθετήθηκε ήταν ένα βήμα προόδου για την αυτοδιοίκηση και πως πια πρέπει όλοι μαζί, αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και Πολιτεία, να συνεργαστούν με ειλικρίνεια για  να τον εξελίξουν.

 

Ενός λεπτού σιγή

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Θανάση Τσουκανέλη, Θανάση Θαυμαστού και Ευάγγελου Καραμάνη οι οποίοι απεβίωσαν το τελευταίο διάστημα, έχοντας υπηρετήσει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους την τοπική αυτοδιοίκηση στα Γιάννενα.

Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος του Σώματος, Γιώργος Παπαδιώτης, ανακοίνωσε και την παραίτηση του δημοτικού Συμβούλου της ΔΡΑΣΥ, Σωτήρη Μαλάμου, λόγω υποχρεώσεών του που τον αναγκάζουν να παραμένει στην Αθήνα. Στη θέση του θα βρεθεί από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, και αφού πρώτα ορκιστεί, ο Βασίλης Καφαράκης, ο οποίος ήταν και σήμερα παρών χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου