Επικαιρότητα

«Άνοιγμα» στα Τζουμέρκα, πρόσβαση σε όλη την Ήπειρο

Off

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ήπειρο, η οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα, περνάει πλέον στη φάση της κατασκευής. Στην Περιφέρεια Ηπείρου υπογράφηκε χτες η σύμβαση κατασκευής της σύνδεσης που θα γίνει μέσω του κόμβου Τερόβου της Ιόνιας και περιοχής που θα συνδέεται με την Γέφυρα Πλάκας. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Αντιπρόεδρο της αναδόχου εταιρείας «Εργοδυναμική Πατρών Α.Τ.Ε.» κ. Ευστάθιο Αθανασόπουλο, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη.  Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 30.132.543,92 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».  Σύμφωνα με τη σύμβαση, η προθεσμία για την υλοποίησή του αρχίζει την 1η Ιουνίου 2018 και η ημερομηνία περαίωσής του λήγει την 1η  Ιουνίου 2021. Το έργο αναδεικνύει τις προοπτικές της Ιόνιας Οδού η οποία μετατρέπεται πλέον με την κάθετη αυτή οδό και σε ένα δίαυλο προς άλλες περιοχές, πέραν από αυτές που ενώνει απευθείας. Για την περιοχή των Τζουμέρκων είναι κυριολεκτικά ένα «άνοιγμα» προς την υπόλοιπη Ελλάδα που συνδέεται με την Ιόνια, ανοίγοντας και την αναπτυξιακή προοπτική που φέρνει ο οδικός άξονας. Επιπλέον, είναι ένα έργο που κάνει ορατή την ανάγκη και για νέα συνδετήρια έργα με την Ιόνια, από τη σύνδεση με την Πρέβεζα ως την επέκταση στην Κακαβιά. Πρόκειται κυριολεκτικά για μία αλλαγή σελίδας, που έγινε δυνατή προφανώς γιατί υλοποιήθηκε το τεράστιο έργο της Ιόνιας, γεννήθηκε όμως και μέσα από το όραμα για μία Ήπειρο προσβάσιμη σε όλους και για όλους.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του έργου

 

Ο οδικός άξονας έχει συνολικό μήκος 9,809.27m και σχεδόν καθολικά αποτελεί νέα χάραξη. Περιλαμβάνει δύο ισόπεδες συνδέσεις αυτού με την 7η και την 2η Επαρχιακή Οδό καθώς και άλλες τρεις που αποκαθιστούν την οδική σύνδεση με το υπάρχον οδικό δίκτυο. Επίσης θα υλοποιηθεί η εγκατάσταση οδοφωτισμών σε κατάλληλο μήκος και διάταξη και στους 5 ισόπεδους κόμβους με σκοπό τον πλήρη φωτοτεχνικό έλεγχό τους. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή γέφυρας μήκους 134.0m από χ.θ. 7+316.52 έως χ.θ. 7+450.50 της Κύριας Οδού.  

Με σκοπό την ομαλή απορροή των ομβρίων, τόσο από τις λεκάνες απορροής της ευρύτερης περιοχής, όσο και από το κατάστρωμα των οδικών τμημάτων, θα κατασκευαστούν 33 κιβωτοειδείς οχετοί διαφόρων διαστάσεων, 15 σωληνωτοί οχετοί Φ100 καθώς και τάφροι. Το  συνολικό πλάτος του οδοστρώματος θα είναι 7.50m με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3.50m με επιπλέον 0.25m (λ) για την ακραία διαγράμμιση.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου