Επικαιρότητα

Με οδηγό τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου

Off

Με οδηγό τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και την ενίσχυση και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναλαμβάνει την πρυτανική ηγεσία ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. 

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής έγινε χτες το μεσημέρι στην κατάμεστη αίθουσα τελετών «Γ. Μυλωνάς» στην πανεπιστημιούπολη, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη, βουλευτών, του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα και εκπροσώπων όλων των τοπικών Αρχών από τα Ιωάννινα και την Ήπειρο συνολικά, καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της ηγεσίας του ΤΕΙ Ηπείρου. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση σχολιάστηκε θετικά από όλους και αποδίδεται και στο ενδιαφέρον που υπάρχει για την πορεία του νέου πανεπιστημίου που προέκυψε από τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Ηπείρου. 

Ο απερχόμενος Πρύτανης Γιώργος Καψάλης αφού ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι συνέδραμαν στο έργο της πρυτανικής του θητείας το διάστημα 2014- 2018, έκανε μια εκτενή παρουσίαση των πεπραγμένων αυτής της θητείας, δηλώνοντας παράλληλα, τη συγκίνηση, αλλά και την ικανοποίησή του, γιατί όπως είπε παρήχθη σημαντικό έργο αυτήν την τετραετία. 

Ο κ. Καψάλης παρουσίασε αναλυτικά, επιμέρους στοιχεία αυτού του πλούσιου απολογισμού με έμφαση στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το νέο πανεπιστήμιο που αναδύεται μετά τον πρόσφατο νόμο για την απορρόφηση των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου. Πέραν των θεσμικών αλλαγών που έγιναν αυτά τα χρόνια όπως πχ η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, ανέδειξε και τις πολιτικές ενίσχυσης από την πρυτανεία της φοιτητικής μέριμνας (καθολική σίτιση, δωμάτια σε ξενοδοχεία κλπ) και ειδικά την προώθηση των 29 Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων που προσφέρονται χωρίς δίδακτρα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ιδιαίτερες δράσεις του πανεπιστημίου όπως η στήριξη προς τους πρόσφυγες μέσα από πλέγμα πρωτοβουλιών από την πρώτη στιγμή που προέκυψε ζήτημα στην περιοχή το 2015. Χαρακτήρισε δε, κομβικό και κρίσιμο το χρονικό σημείο που διανύουμε με την επερχόμενη διεύρυνση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Ο νέος Πρύτανης Τρ. Αλμπάνης έχοντας και την εμπειρία παλιότερα της θέσης του πρύτανη ξανά, όπως και του αναπλ. πρύτανη πρόσφατα, ανέδειξε 13 σημεία προγραμματικού λόγου για τα επόμενα βήματά του, με πρώτο την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου και υπό την προϋπόθεση βέβαια της σταθερής χρηματοδότησης και άλλων παραμέτρων, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο υψηλού επιπέδου, ανοιχτό στην κοινωνία, όπως είπε. Τόνισε τη σημασία της διαφάνειας στη διοίκηση του ιδρύματος και την ενίσχυση της ακαδημαϊκής λειτουργίας ενώ εξήγγειλε πενταετές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των κτιριακών υποδομών ώστε να αναπτυχθούν πλήρως όλες οι ακαδημαϊκές λειτουργίες. 

Ο κ. Αλμπάνης έδωσε επίσης βάρος στη φοιτητική μέριμνα και αναφέρθηκε και στη στήριξη μεταπτυχιακών φοιτητών μέσω υποτροφιών, ανέδειξε τη σημασία της πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών σε συνδυασμό με την πρακτική άσκηση των φοιτητών και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus, μίλησε για την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης και εξασφάλισης πόρων, αλλά και για ορθολογική στελέχωση με προσωπικό και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και κατέληξε δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των πτυχίων και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, έχοντας κάνει ήδη αναφορά στο Ερευνητικό Κέντρο που θα αποκτά πλέον το ίδρυμα αξιοποιώντας υπάρχουσες δομές, αλλά και τα νέα ινστιτούτα που ιδρύονται με τον νέο νόμο. 

Κατά την τελετή έγινε επίδοση του Πρυτανικού Διασήμου από τον Γ. Καψάλη στον Τρ. Αλμπάνη ενώ παρόντες ήταν οι απερχόμενοι αναπλ. Πρύτανη Ανδρέας Φωτόπουλος και Θωμάς Μπάκας και οι νέοι Αντιπρυτάνεις Μηνάς Πασχόπουλος, Σπύρος Γεωργάτος και Σταύρος Νικολόπουλος. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου