Πολιτισμός

Διασυνδέοντας τον πολιτισμό με τις τοπικές κοινωνίες

Off

Το μήνυμα της συνεργασίας και της ανάγκης συνεργειών ώστε να προωθηθεί ο πολιτισμός κάθε περιοχής έστειλε από το Μουσείο Αργυροτεχνίας η δεύτερη συνάντηση του Δικτύου των εννέα μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Στη συνάντηση που έγινε το Σάββατο υπό τον τίτλο «Εννέα μουσεία – Εννέα τόποι – Συνδέοντας τον πολιτισμό με την εκπαίδευση και τον τουρισμό» αντηλλάγησαν εμπειρίες και συζητήθηκαν οι προοπτικές της ανάπτυξης των εννιά μουσείων που καλύπτουν όλη τη χώρα με εξειδικευμένες θεματικές το καθένα, ενώ το βάρος δόθηκε στη διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες.

Συμμετείχαν δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των Δήμων από τις εννέα περιοχές που λειτουργούν τα Μουσεία – Σουφλί, Δημητσάνα, Σπάρτη, Λέσβος, Βόλος, Τήνος, Στυμφαλία, Χίος, Ιωάννινα- καθώς και στελέχη του ΠΙΟΠ, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις, αναδεικνύοντας την αξία του πολιτισμού και της σύνδεσής του με νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως είναι ο πολιτιστικός τουρισμός και η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση. Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός κοινών δράσεων με πυλώνες τα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ αξιοποιώντας και προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάϊκου, στην ομιλία της κατά την ανοιχτή εκδήλωση που ολοκλήρωσε τη συνάντηση, τόνισε την αξία της εκπαίδευσης αναφέροντας: «Πολιτισμός και τουρισμός έχουν μια αμφίδρομη σχέση. Ο πολιτισμός χρειάζεται την υποστήριξη του τουρισμού και την αυτοπεποίθηση που προσφέρει η εκπαίδευση. Και ο τουρισμός χρειάζεται τον πολιτισμό για να διαφοροποιηθεί και να αποκτήσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Σε αυτή τη σχέση παίζει καθοριστικό ρόλο η εκπαίδευση, δημιουργώντας εστίες μάθησης με άξονα τα Μουσεία και τις αφορμές που προκύπτουν από τη λειτουργία τους».

Αναζητούνται συνέργειες ως απαραίτητη συνθήκη για τον πολιτισμό, σημείωσε ενώ για το 2019 προανήγγειλε ενέργειες που θα χρειαστούν τη στήριξη των δήμων. 

Τόνισε δε ως παράδειγμα συνεργασίας όλων των φορέων το άνοιγμα της Νότιας Πύλης του Κάστρου, η οποία ήταν ανοιχτή και κατά την ημέρα της συνάντησης.

Στην εκδήλωση μίλησαν, ακόμα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος εξήρε το έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και τη συμβολή του Μουσείου Αργυροτεχνίας στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, ενώ συνεχάρη προσωπικά την κ. Στάϊκου για την προσφορά της στον τομέα του πολιτισμού. Σημείωσε δε, ότι με τη συνεργασία τωντοπικών φορέων θα αξιοποιηθεί το άνοιγμα της νότιας πύλης για την πόλη.

Η  βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι «μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες εξωστρέφειας της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε στη σημασία των συνεργειών, εκτιμώντας ότι η μεγάλη πρόκληση είναι, μέσω του Δικτύου, να προκύψει στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Δήμων. 

Όπως ανέφερε ο κ. Μπέγκας: 

«Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε ή να παραμελούμε το τοπικό μας συμφέρον πρέπει σιγά σιγά να σκεφτόμαστε ευρύτερα γιατί η συνεργασία είναι το κλειδί.

Σίγουρα κάθε Μουσείο, κάθε τόπος οφείλει να θέσει τις δικές του προτεραιότητες με βάση τη θεματική του και τα ειδικά πολιτιστικά κι άλλα χαρακτηριστικά της περιοχής του.

Ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης τα Μουσεία κάθε τόπου διαμορφώνουν τα προγράμματα και τις δράσεις τους με τέτοιον τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στο κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για να γίνει μια προσπάθεια διεύρυνσης των δράσεων και των προγραμμάτων που να αφορούν τις θεματικές άλλων Μουσείων του Δικτύου μας.

Γιατί στα Γιάννενα να μη γνωρίσουμε την παράδοση του μεταξιού στο Σουφλί, και γιατί η Σπάρτη να μην μυηθεί στα μυστικά τις αργυροτεχνίας;

Γιατί να μην αναζητήσουμε καλές πρακτικές για να στρέψουμε το ενδιαφέρον των δημοτών μας προς τα Μουσεία των άλλων 8 μελών του Δικτύου μας; Ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τα ίδια τα Μουσεία όσο και τις τοπικές μας οικονομιές.

Εμείς στα Γιάννενα σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων έχουμε προχωρήσει σε μια παρόμοια διαδικασία που αφορά τη λειτουργία ενός, εσωτερικού θα μου επιτρέπατε να πω, δικτύου που ενώνει όλα τα μουσεία που λειτουργούν στην περιοχή μας».

Χαιρετισμό απέστειλαν η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη και η Υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι επικεφαλής των Εφορειών Αρχαιοτήτων, αντιδήμαρχοι κ.α

Η επόμενη Συνάντηση του Δικτύου θα φιλοξενηθεί στον Δήμο Σπάρτης, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου, κυρίου Ευάγγελου Βαλιώτη.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου