Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 02:58
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτωβρίου 2014
Ήπειρος

Αναγκαίες οι ομάδες άμεσης επέμβασης

Off

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη για την ταχύτερη προώθηση των διαδικασιών που απαιτούνται έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να συγκροτηθούν οι ομάδες άμεσης επέμβασης, που προβλέπονται από τη σχετική ΚΥΑ, για την αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με την «στενή επαφή» των αρκούδων με την ανθρώπινη παρουσία.
Το περιστατικό που ήρθε στην επιφάνεια τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Μανασή του Δήμου Ζαγορίου, όπου μία αρκούδα ξήλωσε τη στέγη του κοινοτικού καταστήματος στην πλατεία του χωριού, αναζητώντας προφανώς τροφή, ήρθε να επιβεβαιώσει απλά, αλλά επιτακτικά την αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Το φαινόμενο ωστόσο δεν σχετίζεται μόνο με την επιβεβαιωμένη από την επιστημονική κοινότητα αύξηση του πληθυσμού των αρκούδων στην οροσειρά της Πίνδου, αλλά και με την ανθρώπινη συμπεριφορά, σε παραμέτρους που έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, όπως είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών.
Πέρα από τις υπερβολές που συνήθως ακούγονται μετά από κάθε αντίστοιχο περιστατικό, εκείνο που πρέπει να γίνει σαφές είναι πως η σύσταση της ομάδας άμεσης επέμβασης δεν μπορεί να… περιμένει, αλλά να γίνει το συντομότερο έτσι ώστε από τη νέα χρονιά η ομάδα αυτή να είναι επιχειρησιακά έτοιμη.
Όπως τόνισε ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Μιχ. Βάκκας τα αίτια αυτών των περιστατικών είναι σύνθετα και δεν είναι λογική η αποσπασματική αντιμετώπιση.
«Τα απορρίμματα εντός των οικισμών είναι κάτι που προσελκύει τις αρκούδες ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που αναζητούν την τροφή πριν πέσουν στο χειμέριο ύπνο. Ζούμε σε ένα εθνικό πάρκο μαζί με τις αρκούδες και είναι βέβαιο ότι αντίστοιχα περιστατικά θα συνεχιστούν. Θα πρέπει όμως να δούμε και την ανθρώπινη συμπεριφορά γιατί πριν από μερικούς μήνες στο Πωγώνι δεν είχαμε περίπτωση προβληματικής αρκούδας απέναντι σε άνθρωπο, αλλά έναν προβληματικό άνθρωπο απέναντι στην αρκούδα. Το πρόβλημα είναι σύνθετο, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά υπομονή, σχέδιο και συνολική αντιμετώπιση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ