Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 05:45
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Φεβρουαρίου 2019
Επικαιρότητα

Αναζητείται… μέλλον για τη σύνδεση Ιωάννινα- Κακαβιά

Off

Στο υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βρίσκεται η μπάλα για το εάν και με ποιον τρόπο θα βρεθεί χρηματοδότηση για το υπολειπόμενο τμήμα του οδικού άξονα Γιάννενα Κακαβιά, που αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας Οδού.

Το θέμα είναι, αν το υπουργείο Μεταφορών θα επιλέξει να κάνει παιχνίδι με τη μπάλα ή εάν θα την πετάξει στην εξέδρα, γιατί όπως φάνηκε στην εκδήλωση του υπ. Οικονομίας στα μέσα της εβδομάδας, οι προοπτικές σήμερα υλοποίησης του έργου, είναι εξαιρετικά μικρές, έως ελάχιστες.

Στην πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε των βασικών τοποθετήσεων και εισηγήσεων του υφ. Οικονομίας κ. Γιαννακίδη και της Ειδ. Γραμματέως κας Φωτονιάτα, τα μέλη της Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου κλήθηκαν να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα των παρισταμένων. Ένα από αυτά αφορούσε και την πιθανότητα χρηματοδότησης του εν λόγω τμήματος από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την απάντηση όμως να μην αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Όπως αναφέρθηκε, το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού άξονα αποτελεί όντως, τμήμα ενός διευρωπαϊκού δικτύου πλην όμως, ακόμη η πολιτική ηγεσία δεν έχει καταλήξει στον στρατηγικό σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου και εάν αυτός θα συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο ή και άλλα οδικά έργα, όπως είναι το βόρειο τμήμα του Ε65.

«Εάν το Γιάννενα – Κακαβιά αποτελεί τμήμα προτεραιότητας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα της νέας περιόδου, θα το δούμε στο στρατηγικό πλαίσιο του υπ. Μεταφορών. Για το βόρειο τμήμα του Ε65 έχουμε την εικόνα, ότι το υπουργείο επιδιώκει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για να κλείσει αυτός ο άξονας. Εάν το έργο, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως λέγεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε παίρνει μπόνους στη δυνατότητα συγχρηματοδότησης. Το Γιάννενα – Κακαβιά είναι τμήμα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς, όμως εξαρτάται από το υπ. Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων εάν θα τα θέσει σε προτεραιότητα για να χρηματοδοτηθεί», ανέφερε στην εκδήλωση της Πέμπτης, στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής του υπ. Οικονομίας.

 

Αντίδραση από τον Μιχ. Πλιάκο

Παρών στην εκδήλωση του υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος που έκανε λόγο για εμπαιγμό όχι μόνο των φορέων, αλλά κυρίως των ιδιοκτητών εκτάσεων, οι οποίες έχουν δεσμευθεί εδώ και δέκα και πλέον χρόνια για την κατασκευή του οδικού άξονα.

Απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές των Ιωαννίνων να τοποθετηθούν και κυρίως να παρέμβουν προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα. «Μία δεκαετία μετά από τις συζητήσεις για την ορεινή ή την πεδινή χάραξη, το υπουργείο δε βάζει το τμήμα αυτό ούτε καν στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Είναι θέμα που πλήττει τους ιδιοκτήτες δεσμευμένων εκτάσεων, που δεν μπορούν να εκμεταλλευθούν τη γη τους. Αφορά και το δήμο Ζίτσας και τους δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου. Είναι ένα ζήτημα ενδεχόμενος αντισυνταγματικότητας απέναντι στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πλιάκος.

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ