Επικαιρότητα

Αναβαθμίζοντας τη σχέση με τον δημόσιο χώρο

Off

Την αναβάθμιση της σχέσης του δημότη με τον δημόσιο χώρο και την επαφή με το φυσικό και αστικό περιβάλλον επιδιώκει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνοντα στο πρόγραμμά της.

Τις βασικές στοχεύσεις του προγράμματος για τον δημόσιο χώρο και τον αστικό σχεδιασμό, παρουσίασαν δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που εργάστηκαν στην ομάδα προγράμματος της παράταξης, ο Γιώργος Σμύρης, Επίκουρος καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Έλενα Σιόντη Αρχιτέκτων μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική τοπίου και τον αστικό σχεδιασμό. Παρόντες στην παρουσίαση –χωρίς λόγο εξαιτίας των εκλογικών περιορισμών – ήταν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και εκ νέου υποψήφιος, Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εκ νέου υποψήφιος και υπεύθυνος της σύνταξης προγράμματος, Γιώργος Παπαδιώτης. 

«Ο κοινός παρανομαστής του προγράμματος μας είναι ο άνθρωπος ως ενεργός δημότης ως πολίτης, ο άνθρωπος που βιώνει την καθημερινότητα  και του αξίζει μια πράσινη και βιώσιμη πόλη. Σε πρώτο πλάνο στο πρόγραμμα μας είναι το ηπειρωτικό φυσικό και αστικό τοπίο», είπε ο Γιώργος Σμύρης, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές. Τα θέματα του δημόσιου χώρου και του αστικού σχεδιασμού που αναδεικνύονται στο πρόγραμμα της παράταξης ανέπτυξε πιο εξειδικευμένα η Έλενα Σιόντη.

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας αστικής κουλτούρας, η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα»  προτείνει τη δημιουργία πιλοτικών οικο-γειτονιών, πυρήνων δηλαδή οικοδομικών τετραγώνων σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου με εργαλεία αστικού σχεδιασμού, θα υιοθετούνται ηπιότερα υλικά, χαμηλότερη κυκλοφορία, θα προβλέπονται χώροι ασφαλείς για παιδιά και ηλικιωμένους και συνολικά θα ενθαρρύνεται η κοινωνικοποίηση με όρους παραδοσιακής γειτονιάς, όπως εξήγησε η κ. Σιόντη.

 

Η λίμνη

Η λίμνη κατέχει εξέχουσα θέση στον προγραμματικό λόγο της «Ενότητας Πολιτών» και όπως είπε η κ. Σιόντη «η ουσία της προσέγγισής μας είναι πως κάτι που δεν το γνωρίζεις, δεν μπορείς να το αγαπήσεις και κατά συνέπεια να το φροντίσεις».

Έτσι ο στόχος είναι οι δημότες του Δήμου που περιβάλλει τη λίμνη, να εξοικειωθούν με το υδάτινο οικοσύστημα, ξεφεύγοντας από τη στενή οπτική ότι λίμνη είναι μόνο ο Μώλος.  «Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει, με την εξαιρετική μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών για ποδηλατόδρομο – πεζόδρομο από τον Μάτσικα ως το Πέραμα.  Οι παρεμβάσεις που προτείνουμε στοχεύουν στη βιωματική προσέγγιση των δημοτών στο αγροτικό και φυσικό τοπίο της Παμβώτιδας μέσα από τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών και πλωτών διαδρομών και ανάδειξη πανοραμικών σημείων θέας της λίμνης μαζί με την πόλη. Με τη στρατηγική αυτή θέλουμε φέρουμε τους δημότες σε θέση συν-ευθύνης απέναντι στη λίμνη και να προετοιμαστούμε ως Δήμος για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άλλη παρέμβαση, στην κατεύθυνση της συλλογικής μνήμης ως προς τη λίμνη, είναι η ένταξη σημείων προβολής με απλό πληροφοριακό υλικό (qr codes, ανάγλυφες εγκαταστάσεις και διαδραστικό ηχοτοπίο) κατά μήκος της παραλιμνίου μετώπου όπου θα συνδέεται η λίμνη με την ιστορία των κατοίκων της και τα παραδοσιακά επαγγέλματα που ευδοκίμησαν στο όριο του νερού (βυρσοδέψες, ψαράδες, χάνια κλπ).

 

Η υπευθυνότητα

Η ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων στο αστικό τοπίο και η διαπαιδαγώγηση των δημοτών, στην κουλτούρα της αστικής συνοχής και υπευθυνότητας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα». Από την πλευρά του Δήμου λοιπόν θα πρέπει να δημιουργηθεί η υλικοτεχνική υποδομή – όπως εξοπλισμός που θα μπορεί να υποστηρίξει εκδηλώσεις σε κοινόχρηστους χώρους – που θα επιτρέπει την οικειοποίηση του δημοσίου χώρου από συλλογικότητες και φορείς με σκοπό την ενεργή συμμετοχή και την προστασία της δημόσιας ιδιοκτησίας. Προτεραιότητα επίσης είναι η διαπαιδαγώγηση των μελλοντικών δημοτών και με αυτή την έννοια Κέντρο για το Παιδί, που οδεύει προς υλοποίηση από τη Δημοτική Αρχή στο πρώην άσυλο ανιάτων θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές Γιαννιωτών. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου σημείων ενδιαφέροντος για παιδιά, δηλαδή μικρές σε μέγεθος στάσεις – αστικά αντικείμενα στη συμβολή πεζοδρόμων, σχεδιασμένες στην κλίμακα των παιδιών. 

Το άνοιγμα της σχέσης πολιτισμού – αρχιτεκτονικής με οργάνωση δράσεων σε χώρους ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας, καθώς και η τουριστική αξιοποίηση της αστικής αρχιτεκτονικής είναι άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο του προγράμματος της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» και με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει για πρώτη φορά σοβαρή δουλειά ως προς τα κληροδοτήματα του Δήμου, αξιοποιώντας αυτήν την παρακαταθήκη, προτείνεται η δημιουργία τουριστικού προγράμματος περιήγησης στο γιαννιώτικο τοπίο και στα αξιόλογα κληροδοτήματα μέσω εφαρμογής για smartphones με αφήγηση από ποιητές, λογοτέχνες και παλιούς Γιαννιώτες.

Μιλώντας για ανοιχτές διαδικασίες στη διαμόρφωση της πόλης και εξελίσσοντας τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, που ξεκίνησε πέρυσι, η κ. Σιόντη  αναφέρθηκε σε τρεις καινοτόμους για την πόλη άξονες: Μικρές αστικές γωνιές σχεδιασμένες από δημότες, επιβράβευση των αξιόλογων ιδιωτικών πρακτικών για επεμβάσεις στο όριο ιδιοκτησίας – κοινόχρηστου και δράσεις όπως «οι αυλές γιορτάζουν»  μια ετήσια ανοιξιάτικη δράση με συμμετοχή δημοτικών κτιρίων ή ακόμη και δημοτών που διαθέτουν αυλές, όπου θα μπορούν να γίνονται εγκαταστάσεις φυτικές ή μη, από καλλιτέχνες για ένα τριήμερο, με φόντο τον δημόσιο χώρο. Έχει τη δυναμική να μετεξελιχθεί σε ένα φεστιβάλ με συναυλίες, δράσεις και εκδηλώσεις, σε πόλο έλξης δηλαδή για τουρισμό εκτός σεζόν.

 

Το περιαστικό τοπίο

Ως προς την περιφέρεια του Δήμου, η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» σχεδιάζει  την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων λατομείων για πολιτιστικούς και αθλητικούς σκοπούς. Το εξαιρετικής ποιότητας κομπόστ που θα παράγεται από το εργοστάσιο ανακύκλωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των λατομείων και οι τοπικές κοινότητες να δώσουν την κατεύθυνση της χρήσης σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ