Χωρίς κατηγορία

Ανοιχτές μένουν οι δίοδοι συνεργασίας για τον Δήμο

Off

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων η οποία και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.

Το σχήμα με το οποίο θα διοικηθεί ο Δήμος δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή. Σαφής είναι η πρόθεση του Μωυσή Ελισάφ να προωθήσει με τις δυνάμεις του το πρόγραμμά του βάσει και της εντολής που πήρε από το εκλογικό σώμα. Κρίσιμη θα είναι η εξειδίκευση του νόμου για την «κυβερνησιμότητα» των δήμων που προχώρησε η κυβέρνηση από την οποία και θα διαφανεί με ποιες πλειοψηφίες θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στις δημοτικές επιτροπές και τα ΝΠΔΔ του δήμου. 

Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και η διαδικασία διαλόγου που δημόσια έχει ανοίξει η παράταξη Ελισάφ με τις άλλες παρατάξεις.

Ανοιχτές αφήνει τις δυνατότητες συνεργασίας η παράταξη του Θωμά Μπέγκα με την παράταξη του Μωυσή Ελισάφ όπως διαφαίνεται σε απάντηση της παράταξης "Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα" στην πρόσκληση της παράταξης "Γιάννενα Νέα Εποχή" για προγραμματική σύγκλιση, που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Στην επιστολή του νεοεκλεγέντος δημάρχου στην παράταξη Μπέγκα στην οποία αναφέρεται ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων, η παράταξη "Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα" απάντησε με επιστολή. Στην επιστολή του Θ. Μπέγκα αναδεικνύεται η ανάγκη για πιο εξειδικευμένες συζητήσεις πάνω στο πρόγραμμα, ενώ ενδιαφέρον έχει η αναφορά σε κοινές ρίζες των δύο παρατάξεων σε προοδευτική κατεύθυνση.

 

Η επιστολή

Πιο αναλυτικά, ο Θωμάς Μπέγκας απευθυνόμενος στον Μωυσή Ελισάφ σημειώνει αρχικά: 

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Ανταποκρινόμενοι στην από 4-8-2019 επιστολή της Παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», με την οποία μας κοινοποιείτε τους βασικούς άξονες της πρότασής σας με στόχο τη δημιουργία “πλαισίου προγραμματικής σύγκλισης για την συγκρότηση δημιουργικής πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο” για τη νέα Δημοτική περίοδο, σας γνωρίζουμε ότι,

Η παράταξη μας «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», τόσο μέσα από την ιστορική της διαδρομή, όσο και από τον τρόπο που άσκησε εξουσία ως Δημοτική Αρχή, έχει αποδείξει ότι οι λογικές της χρηστής διοίκησης, των συγκλίσεων και των συναινέσεων, αποτελούν βασικές της αρχές και αξίες. 

Με ιδιαίτερη προσοχή μελετήσαμε τους άξονες που θέσατε, ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο προγραμματικής σύγκλησης μεταξύ των δύο δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούμε.

Η συγκρότηση δημιουργικής πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την περαιτέρω ανάλυση και εξειδίκευση των αξόνων που προτείνετε, με σκοπό τη διακυβέρνηση του Δήμου σε προοδευτική κατεύθυνση. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για προσπάθεια επικοινωνίας δύο αυτοδιοικητικών παρατάξεων με κοινές καταβολές και ρίζες και με βασικό τους στόχο την επίτευξη συγκλίσεων και συναινέσεων σε προοδευτική κατεύθυνση».

Για το σκοπό αυτό ο κ. Μπέγκας προτείνει αναλυτικότερες συζητήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των παρατάξεων:

«Οι βασικοί άξονες που καταθέτετε με την πρότασή σας για την οριοθέτηση του πλαισίου προγραμματικής σύγκλισης, αποτελούν μια κατ΄ αρχήν βάση συζήτησης και προϋποθέτουν την περαιτέρω ανάλυση και εξειδίκευση, έτσι ώστε και το σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών, αλλά και οι ώριμες προτάσεις που επεξεργαστήκαμε για την επόμενη δημοτική περίοδο να αποτελέσουν μια σοβαρή βάση για ακόμα μεγαλύτερο έργο, αξιοποιώντας από κοινού τις προγραμματικές διακηρύξεις των δύο παρατάξεων.

Πιστεύουμε ως εκ τούτου και προτείνουμε, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι δύο παρατάξεις, και προφανώς για λόγους πρακτικούς και αποτελεσματικότητας, αντιπροσωπεία τους, να συζητήσουν το κοινό πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης επί των αξόνων αυτών, καθώς και των προγραμματικών διακηρύξεων της κάθε παράταξης.

Παρακαλούμε να προτείνετε τον τόπο και τον χρόνο συζήτησης των ανωτέρω θεμάτων», καταλήγει. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου