Πολιτισμός

«Λυρική Παμβώτις» με αφιέρωμα στο Νησί

Off

Η «Λυρική Παμβώτις» μία εκδήλωση που πραγματοποιείται συνεχώς κάθε χρόνο, στο Νησί των Ιωαννίνων, κατά το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου αποτελεί έναν αναγνωρισμένο πολιτιστικό θεσμό της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου. Φέτος θα γίνει το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 7:30 μ.μ. στο Μουσείο Αλή Πασά και Eπαναστατικής περιόδου.

Η ‘Λυρική Παμβώτις’ περιλαμβάνει διενέργεια πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού, βράβευση των έξι καλύτερων ποιημάτων, με απόφαση ειδικής επιτροπής, και απόδοση τιμής σε μία ή δύο προσωπικότητες της Ηπείρου, που έχουν διακριθεί για την πλούσια και επωφελή προσφορά στον τομέα της δραστηριότητάς τους.

Εφέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων της Εταιρίας, αποφάσισε η εκδήλωση ‘Λυρική Παμβώτις’ να είναι αφιερωμένη στο Νησί των Ιωαννίνων, και η απόδοση τιμής να γίνει σε προσωπικότητες που έχουν σχέση, άμεση ή έμμεση, με το Νησί των γραμμάτων και των τεχνών.

Με βάση αυτό το δεδομένο το Δ.Σ. της Ε.Λ.Σ.Η. αποφάσισε:

– Να τιμήσει, τον διακεκριμένο Ακαδημαϊκό Δάσκαλο Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, για την πλούσια και επωφελή προσφορά του στον τομέα της επιστήμης της υγείας, για το αναγνωρισμένο διδακτικό του έργο και τη συγγραφική του δημιουργία γύρω από βασικής κοινωνικής και εκπαιδευτικής σημασίας θέματα, και για την ανάδειξη, με το τρίτομο έργο του, του πλούσιου – και άγνωστου στους πολλούς έργου του αυτοδίδακτου λόγιου, Αδαμάντιου Λάππα – του Μπαμπά Λάππα – από το Νησί στον τομέα της ποίησης, των πάντα επίκαιρων απόψεων για την Υγεία και τη Νόσο, και των χρήσιμων παραγγελμάτων του, προς τους ανθρώπους, που αποτελούν αναμφισβήτητα και πολύτιμα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.

–  Να τιμήσει επίσης τον Φώτη Ραπακούση, δημιουργό του Μουσείου ‘Επαναστατικής περιόδου και Αλή Πασά’, με το οποίο διασώζεται ένα αξιόλογο κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού, το δε Νησί Ιωαννίνων, έχει καταστεί, και εξαιτίας του Μουσείου, πόλος τουριστικής έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.­

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου