Τελευταία Νέα

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 09:44
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου 2019
Επικαιρότητα

Αντιδράσεις προκαλούν οι συμπράξεις για τον Δήμο

Off

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η ανακοίνωση των συμπράξεων την Τετάρτη για τη συγκρότηση της δημοτικής αρχής από την παράταξη Ελισάφ με τις παρατάξεις Γκόντα και Μπαρτζώκα. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εξελίξεις αφορούν τις περισσότερες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο και δίνουν την ευκαιρία για δημόσια αντιπαράθεση. 

 

Απάντηση Ν. Γκόντα

Η παράταξη του Νίκου Γκόντα, απαντά στις αιτιάσεις του Θωμά Μπέγκα για τη συμμαχία με τον Μ. Ελισάφ παρόλο που ήταν πολιτικοί αντίπαλοι ως το 2010.

«’Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη’. Δυστυχώς το επιβεβαιώνει σε όλο του το μέγεθος η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Θ. Μπέγκα μετά την σύμπραξη των παρατάξεων στο Δήμο Ιωαννιτών. Μια συμβουλή ταιριάζει αυτή τη στιγμή στα μέλη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα στον προηγούμενο Δήμαρχο. Όσο πιο νωρίς εμπεδώσουν τον νέο ρόλο στον οποίο τους έταξε ο γιαννιώτικος λαός, τόσο καλύτερα γι’ αυτόν και την παράταξή του. Τα πέντε χρόνια της παντελούς ανυπαρξίας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, σηματοδοτούν τον βαθμό της παλαιότητας σκέψεων, οραμάτων και πράξεων. Ατυχής η σύγκριση των εποχών Γκόντα – Μπέγκα, η οποία επιχειρήθηκε από την πρώην Δημοτική Αρχή. Η εποχή Γκόντα θα μείνει στην ιστορία ως εποχή έργων σε αντίθεση με την εποχή Μπέγκα που θα μείνει ως η εποχή των μεγάλων λόγων, των φρούδων υποσχέσεων και του ανύπαρκτου έργου», αναφέρει η πλευρά του Νίκου Γκόντα και της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας που καταλήγει: «Όλα τα άλλα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο».

 

Κριτική από Λ. Νάτση

Επικριτικός προς τη σύμπραξη είναι ο Λάζαρος Νάτσης και η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» που αναδεικνύουν την έλλειψη προγράμματος ενώ ασκούν κριτική και στο φαινόμενο των «μεταγραφών».

«Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση συγκρότησης της νέας δημοτικής αρχής του κ. Μωυσή Ελισάφ με τη συνεργασία τριών παρατάξεων και δύο «ανεξάρτητων» συμβούλων. Η νέα παράταξη οφείλει τις επόμενες ημέρες να καταθέσει το κοινό πρόγραμμα με βάση το οποίο προέκυψαν οι συγκλήσεις ώστε να γνωρίζουν οι δημότες την πολιτική που θα ακολουθήσει στο Δήμο. Αυτό άλλωστε απαιτούν η διαφάνεια και η δημοκρατική λειτουργία», σημειώνει η παράταξη και προσθέτει:

«Δεν έλειψαν βέβαια σε αυτή την πρώτη φάση «οι υποχωρήσεις από διακηρυγμένες αρχές». Οι καταγγελίες κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής ότι τα στελέχη της ενδιαφέρονταν μόνο για τις θέσεις και τους μισθούς, βρήκαν θέση και στην νέα εποχή με την «μεταγραφή» συμβούλων από άλλη παράταξη.Η διακηρυγμένη αρχή ότι προοδευτικό είναι ό,τι συμφέρει τους δημότες, έγινε «μαύρη γάτα – άσπρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει ποντίκια» και έτσι μένει στους δημότες να επιλέξουν το χρώμα.

Η πολιτική όμως θα είναι παρούσα και τα επόμενα χρόνια και οι διακηρυγμένες θέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζονται με «υποταγή στο νόμο» αλλά με ξεκάθαρες θέσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος όπως τα οικονομικά, η έλλειψη προσωπικού, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.α . Οι ανοιχτές πόρτες των υπουργείων για τον Δήμαρχο ενέχουν τον κίνδυνο συναλλαγής και επέλασης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο όνομα της αποτελεσματικότητας και η πρόσκαιρη επιτυχία του δημάρχου δεν πρέπει να καθορίσει το μέλλον της πόλης» καταλήγει.

Η παράταξη Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή καλεί τα μέλη και τους φίλους της την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 8μμ στα γραφεία της (Πυρσινέλλα 6, 3ος όροφος) σε ανοιχτή συνέλευση ώστε να εξεταστούν τα νέα δεδομένα και να καθοριστεί η στάση της παράταξης το επόμενο διάστημα

 

Η παράταξη Μπαρτζώκα

Θέμα προέκυψε και στην παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα που συμμετέχει πλέον στη δημοτική πλειοψηφία. Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κυριαζής με ανάρτησή του την Πέμπτη διαχώρισε τη θέση του από τις επιλογές της παράταξης για τη σύμπραξη και έθεσε θέμα δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων. 

«Μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της παράταξης και όχι της γραμματείας.

Η οποία Γενική Συνέλευση θα αποτιμούσε και τα αίτια της συντριπτικής ήττας μας στις εκλογές, και θα καταλόγιζε πολιτικές ευθύνες, όπου αναλογούσαν και η οποία δεν έγινε ποτέ. Επί της ουσίας της απόφασης, διαφωνώ κάθετα με την υπογραφή του πρακτικού συνένωσης.

Η δημιουργία της παράταξης το μακρινό πια 2014, έγινε γιατί θεωρούσαμε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές σφόδρα αποτυχημένες, έως καταστροφικές για την πόλη. Πώς συνεργαζόμαστε τώρα με αυτό που κατηγορούσαμε; 

Όσο για την παράταξη του δημάρχου, γνωρίζετε ότι υπήρχε πρόσκληση να πάμε εκεί πριν τις εκλογές. Δεν το πράξαμε και επιλέξαμε την ανεξάρτητη πορεία, με όλο το βάρος αυτής της απόφασης», αναφέρει μεταξύ των άλλων ο κ. Κυριαζής ανακοινώνοντας και την αποχώρηση από την παράταξη.

Σε απάντηση στον κ. Κυριαζή η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» «εκφράζει την έκπληξή της» και αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της χτες:

«Στην τελευταία Γ.Σ. η παράταξη ομόφωνα τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και κατ’ επέκταση υπέρ των συνεργασιών των Δημοτικών Παρατάξεων. 

Ο Νόμος προβλέπει σύμπραξη Δημοτικών Παρατάξεων εντός του Δημοτικού Συμβουλίου για την εύρυθμη διοίκηση του Δήμου και όχι και εκτός αυτού. Οι παρατάξεις εξακολουθούν να υφίστανται και να λειτουργούν ανεξάρτητα. 

Η απόφαση για σύμπραξη με τις Παρατάξεις «Γιάννενα – Νέα Εποχή» και «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» ελήφθη από τη Γραμματεία της Παράταξης ομόφωνα. Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή στους υποψήφιους της παράταξης πριν την υπογραφή του πρακτικού σύμπραξης και δεν εκφράσθηκε αντίρρηση από κανέναν. Άλλωστε, σύγκληση Γ.Σ. μέσα στον Αύγουστο ήταν πρακτικά αδύνατη δεδομένου ότι η τροπολογία αυτή ψηφίστηκε αρχές Αυγούστου. Ως εκ τούτου, η έκφραση του κ. Κυριαζή περί μη δημοκρατικής νομιμοποίησης είναι τουλάχιστον ατυχής» και προσθέτει: «Τέλος, διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι υπήρχε προεκλογική πρόσκληση συγχώνευσης με την παράταξη Γιάννενα – Νέα Εποχή».

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ