Τελευταία Νέα

Ο απολογισμός της συμμετοχής και η αριστερά
Τα του Καίσαρος…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 05:32
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου 2019
Επικαιρότητα

Βήμα προόδου τα Πρωτόκολλα Θεραπείας

Off

Από μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, χαρακτηρίζεται η διεξαγωγή του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Κυριακή στην πόλη των Ιωαννίνων.

Με τη συνεργασία και την χρηματοδότηση του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ», η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας συμμετέχει στην εφαρμογή και διενέργεια των «Διεθνών Πρωτοκόλλων Θεραπείας». 

Σε πρακτικό επίπεδο, αυτή η εξέλιξη σημαίνει, ότι κάθε παιδί στην Ελλάδα που χρήζει θεραπευτικής αντιμετώπισης για κάποιο ογκολογικό νόσημα, θα δέχεται την ίδια θεραπεία όπως όλα τα παιδιά σε κάθε προηγμένη χώρα, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή του στο εξωτερικό, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Έτσι, μέσω της συνεργασίας αυτής γίνεται το πιο σημαντικό βήμα στη θεραπεία των παιδιών, που νοσούν από καρκίνο με τη διάγνωση και τα βήματα της θεραπείας να γίνονται σε πραγματικό χρόνο, ταυτόχρονα με όλε στις συνεργαζόμενες ομάδες σε διεθνές επίπεδο και με τη χρήση πρωτοποριακών διαγνωστικών τεχνικών, που σήμερα δεν είναι διαθέσιμες στη χώρα. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, καθηγητής Αντώνης Καττάμης, μιλώντας αποκλειστικά στο ITV και την «Ε», έκανε λόγο για μία εξέλιξη που θα αλλάξει το τοπίο της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών στην παιδική και εφηβική ηλικία.

«Τα οφέλη θα είναι πολυδιάστατα, καθώς πέρα από την πρόσβαση σε πρωτοποριακές μεθόδους και θεραπείες και την άμεση επικοινωνία με μεγάλο δίκτυο γιατρών, παράλληλα θα αναγνωριστεί το υψηλό επίπεδο της ελληνικής ιατρικής και η χώρα μας θα συμμετέχει στην παραγωγή γνώσης», ανέφερε ο κ. Καττάμης.

Οι στόχοι αυτών των πρωτοκόλλων είναι η ανεύρεση νέων προγνωστικών παραγόντων για ακριβέστερη διάγνωση και κατηγοριοποίηση, που θα οδηγήσει σε περισσότερο εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης και της ποιότητας ζωής, μέσω της μείωσης των παρενεργειών της θεραπείας. Επιπλέον, σε αυτά τα πρωτόκολλα δοκιμάζονται νεότεροι συνδυασμοί φαρμάκων και καινοτόμα φάρμακα, με σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας.

 

Θετικές εξελίξεις

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Συνεδρίου στα Γιάννενα, εκτός από την παραπάνω ανακοίνωση, παρουσιάζονται και όλες οι σύγχρονες θετικές εξελίξεις τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και σε αυτόν της θεραπείας των αιματολογικών και ογκολογικών ασθενών στην παιδιατρική.

«Προφανώς, έχουμε γίνει σοφότεροι στην αντιμετώπιση των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, όπως όμως και στους ογκολογικούς ασθενείς και αυτή τη γνώση θέλουμε να παρουσιάσουμε και να μεταδώσουμε σε όλη την ιατρική και παιδιατρική κοινότητα», ανέφερε ο κ. Καττάμης.

Οι γονιδιακές θεραπείες φαίνεται πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι η βασική μορφή θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών αυτών, όμως στην παρούσα φάση εκείνο που προβληματίζει είναι το τεράστιο κόστος.

«Και μιλάμε για κόστος που σε αυτά τα επίπεδα είναι δύσκολο να το αναλάβει το ασφαλιστικό σύστημα οποιασδήποτε χώρας και όχι μόνο της Ελλάδας».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου