Επικαιρότητα

Καλή πρακτική η Ήπειρος για την Πολιτική Προστασία

Off

Η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος μέσα από το σχέδιο νόμου που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την απαρχή μίας νέας εποχής στη λειτουργία των δύο οργάνων, που μετά από την δεκαετή κρίση δεν βγήκαν αλώβητες.

Τα τραγικά γεγονότα άλλωστε των τελευταίων ετών στην Αττική με τους δεκάδες νεκρούς θα στοιχειώνουν για πολλά χρόνια ακόμη τις εμπλεκόμενες και συναρμόδιες υπηρεσίες, εκτός φυσικά από τις τοπικές κοινωνίες και τους άμεσα πληγέντες.

Από την άλλη, για να αναδιοργανωθούν οι υπηρεσίες απαιτούνται επικαιροποιήσεις και βελτιώσεις, μέσα από την υιοθέτηση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε διάφορες περιφέρειες.

Έτσι, η Ήπειρος αποτελεί μία καλή πρακτική στο επίπεδο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, η οποία υιοθετείται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο της συνολικής αναδιοργάνωσης. Αυτό επισήμανε στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών το πρωί της Τετάρτης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

Τόσο στην τοποθέτησή του στη διάρκεια της συνεδρίασης όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Χαρδαλιάς στάθηκε στην εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου που αποτελεί ένα υποδειγματικό μοντέλο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας.

«Για εμάς  η Ήπειρος είναι μια πολύ καλή πρακτική, λόγω της εμπειρίας και του Περιφερειάρχη και των συνεργατών μας στην Πολιτική Προστασία. Έχει μια αξία αυτές τις καλές πρακτικές να μπορέσουμε να τις μεταλαμπαδεύσουμε και στις υπόλοιπες Περιφέρειες και να βρούμε κοινό βηματισμό στα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς. 

 

Η αναδιοργάνωση

Το κύριο μέρος βέβαια της τοποθέτησής του επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό της αναδιοργάνωσης, ώστε να μείνουν στο παρελθόν οι παθογένειες δεκαετιών. «Το πιο σημαντικό δεν είναι η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων, αλλά να καταλήξουμε στο ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός γνωρίζει και τον τρόπο του ελέγχου αλλά και ότι αυτός που πρέπει να κάνει κάτι, ανταποκρίνεται», σημείωσε.

Το Σχέδιο Νόμου φιλοδοξεί σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά φιλοδοξεί να κινηθεί σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις, την πρόληψη, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση και τη βραχεία αποκατάσταση. «Δυστυχώς, το κράτος είναι αυτό που αρνείται εδώ και χρόνια να εξελιχθεί. Υπάρχει μία αδόκητη διαχρονική κωλυσιεργία του υπηρεσιακού μηχανισμού και οι ψυχές που χάθηκαν θα πρέπει να αποτελούν παρακαταθήκη για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες. Η Πολιτική Προστασία δεν είναι βάρδια, αλλά είναι στοίχημα για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Μνεία στη συνεργασία

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στην αρχική του τοποθέτηση εξήρε την άριστη συνεργασία με το σύνολο των φορέων της αυτοδιοίκησης και του συνόλου των υπηρεσιών.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε περισσότερο σε πρακτικά και λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν, ζητώντας να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, είτε από πλευράς περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, είτε στην πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού και προμήθειας μηχανημάτων.   Αναφέρθηκε εκτεταμένα στον καθαρισμό των ρεμάτων, που με το νέο νομικό πλαίσιο, η αρμοδιότητα ανήκει στις Περιφέρειες, λέγοντας πως: «Εμείς έχουμε τώρα τρία χρόνια, που κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια να καθαρίσουμε τα ρέματα». Μάλιστα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρχει το δικαίωμα της απαλλαγής των περιβαλλοντικών όρων σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως οι πλημμύρες σε ρέματα και ποταμούς. «Θεωρώ ότι στην έκτακτη περίπτωση, η Περιφέρεια – που έχει το συντονισμό – πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει και καθαρίζει τα ρέματα». 

Τη  συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου άνοιξε  ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, που ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη συνεργασία που είχαν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

 «Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου- τόνισε-  ήταν παρούσα σε όλες τις περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιών και συνέδραμε το έργο κατάσβεσής τους, με μηχανήματα, υδροφόρες και ο, τι ακόμη απαιτήθηκε. Στα θετικά καταγράφεται ασφαλώς το γεγονός πως οι ζημιές ήταν περιορισμένες. Στα αρνητικά θα έλεγα είναι η διαπίστωση πως παρά τις προειδοποιήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις αμέλειας που προκαλούν πυρκαγιές, δυστυχώς όμως και περιπτώσεις δόλου. 

Ένα άλλο ζήτημα που θέλω να επισημάνω, είναι ότι παρά το γεγονός πως όλοι γνωρίζουμε και αναλαμβάνουμε υποχρεώσεις για την αντιπυρική προστασία, η εφαρμογή ορισμένων εξ αυτών δεν είναι πάντα η απαιτούμενη. Θα αναφέρω ως παράδειγμα τον περιμετρικό καθαρισμό των οικισμών ή ακόμη και ιδιοκτησιών εντός οικισμών είτε από δενδρώδη, είτε από χαμηλή βλάστηση. Στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και από τώρα καλά θα είναι οι Δήμοι, να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τη νέα αντιπυρική περίοδο». 

 

Ο απολογισμός της αντιπυρικής

Τον συνολικό απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου για την Ήπειρο που τυπικά ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου έκανε ο υποστράτηγος, συντονιστής Βορείου Ελλάδος Σπ. Βαρσάμης.

Όπως ανέφερε η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν από τις δυσκολότερες της τελευταίας δεκαετίας αφού 58 ημέρες είχαν δείκτη επικινδυνότητας 3 και μία δείκτη επικινδυνότητας 4.

Συνολικά στην Ήπειρο κάηκαν 5900 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης έναντι 13.800 στρεμμάτων το 2017 και 26.300 το 2011.

 

Οι τοποθετήσεις φορέων

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε το σύνολο των δημάρχων και αντιδημάρχων με αρμοδιότητα Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο, εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων, που αναγνώρισαν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ ζητήματα θεσμικής φύσης έθεσαν στις παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Λώλος και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ.

Μεταξύ άλλων ζήτησαν την απλοποίηση των διαδικασιών για παρεμβάσεις σε έκτακτα συμβάντα, τη στελέχωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας με προσωπικό, την έγκαιρη χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα και έργα δασοπροστασίας.

 

Ποιοι συμμετείχαν

Τον Γ.Γ. συνόδευαν ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδος Υποστράτηγος κ. Σπ. Βαρσάμης, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Φοίβος Θεοδώρου. 

Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι δήμαρχοι της Ηπείρου, εκπρόσωποι της 8ης Μεραρχίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, Δημόσιων Υπηρεσιών, της ΔΕΗ Α.Ε., της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., Εθελοντικών Οργανώσεων, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.ά. 

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ