Επικαιρότητα

Μία ηλιόλουστη επέτειος μνήμης του Έπους του ‘40

Off

Η ηλιόλουστη ημέρα χαρακτήρισε τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου τη Δευτέρα στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και σε όλη την Ήπειρο και αποτέλεσε και αφορμή για την προσέλκυση χιλιάδων κόσμου στην παρέλαση με την οποία κορυφώθηκε ο εορτασμός.

Οι εκδηλώσεις έγιναν με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα.

Μετά την επίσημη δοξολογία στην Μητρόπολη το πρωί ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο Ηρώον. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ηπειρώτης στην καταγωγή, Υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου ενώ παρέστη και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μερόπη Τζούφη, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, οι εκπρόσωποι των Αρχών κ.α. 

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης υποδέχτηκε επισήμους και κοινό στην καθιερωμένη δεξίωση στην περιφέρεια, όπου και παρέδωσε βιβλία ως δώρα στον Κ.  Τασούλα και τον Λ. Οικονόμου. 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του κ. Οικονόμου. 

 

Ο Λ. Οικονόμου

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, εθνικής περισυλλογής και εθνικής ανάτασης. Τιμούμε τους ήρωες του ‘40, και με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, εθνικής ενότητας πορευόμεθα μπροστά έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή, στέλνοντας και βροντοφωνάζοντας ξανά ένα «Όχι», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Οικονόμου, ενώ ο Κ. Τασούλας ανέφερε: Για μια ακόμη φορά στα ηλιόλουστα Γιάννενα τιμήσαμε τους αγωνιστές του ’40, οι οποίοι απέτρεψαν μια εισβολή που στα μάτια του εισβολέα ήταν τάχα ένας περίπατος. Κι αν αυτό το απέτρεψαν, το κάνανε γιατί υπήρχαν τρία στοιχεία την εποχή εκείνη: προεργασία, υψηλό φρόνημα, και εθνική ενότητα. Κι ένας τρόπος να τους τιμήσουμε εμείς σήμερα, πέρα των πανηγυρικών εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο και εδώ και στο Καλπάκι και σε όλη την Ελλάδα είναι με προετοιμασία, υψηλό φρόνημα και ενότητα να φροντίσουμε για τα ειρηνικά μας καθήκοντα, για την επάνοδο με βιώσιμο τρόπο της προκοπής στον τόπο μας και να δείξουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι όσες απειλές και αν εκτοξεύονται κατά της Ελλάδος θα αντιμετωπιστούν με το ίδιο αποφασιστικό τρίπτυχο: προετοιμασία, ενότητα και υψηλό φρόνημα». 

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και ημέρα που όλοι σκεφτόμαστε το καθήκον που έχουμε να φτάσουμε ξανά την πατρίδα μας εκεί που πρέπει. Αυτό γίνεται με αγώνα με δουλειά και με αλληλεγγύη», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ενώ ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ τόνισε: «Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης για όλους όσους, πολίτες και ένστολους, έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι πάτριου εδάφους. Η 28η Οκτωβρίου ωστόσο είναι και μια μέρα που μας υπενθυμίζει την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ακεραιότητα της πατρίδας μας κι ίσως αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για σήμερα. Τέλος, η 28η Οκτωβρίου είναι η ημέρα εισβολής των δυνάμεων του Άξονα στην πατρίδα μας. Είναι μια ξεχωριστή μέρα, ιδιαίτερα για την κοινή μας πατρίδα την Ευρώπη, όπου ακραίες δυνάμεις, ξενοφοβικές, ρατσιστικές και ακροδεξιές ναρκοθετούν τα θεμέλια της Ευρώπης, οδηγούν σε έναν αχαλίνωτο εθνικισμό που μόνο δεινά και πολέμους μπορεί να μας φέρει».

 

Τα Καλπάκια

Οι εκδηλώσεις στο Καλπάκι έχουν καθιερωθεί πια και προσελκύουν το αυξημένο ενδιαφέρον πολύ κόσμου.

Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε και φέτος τις νίκες του ελληνικού στρατού στα υψώματα του Καλπακίου το 1940 με σειρά εκδηλώσεων που κορυφώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου. Με φόντο το «Όχι» και τη μεγαλύτερη γαλανόλευκη σημαία, ηθοποιοί, στρατιώτες της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τον Δήμο Πωγωνίου μετέφεραν τους χιλιάδες παρευρισκομένους στη μάχη της Ελαίας. 

Νωρίτερα, στο μνημείο του Μαχητή και παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. 

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου ΚώσταςΚαψάλης σημείωσε ότι στο Καλπάκι μετουσιώθηκε σε πράξη το ιστορικό «Όχι» και επεσήμανε το χρέος όλων μας να τιμούμε τη μνήμη των ηρώων. «Τιμούμε τη γενιά του ’40 που πίστεψε στο δίκιο της και πολέμησε με σθένος. Είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία και να αναδείξουμε όλα τα ιστορικά σημεία που είναι συνδεδεμένα με το έπος του ‘40» σημείωσε.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής και τέως Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και τόνισε τη σύνδεση της έννοιας της ελευθερίας με εκείνη της ευθύνης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης ενώ τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Διευθυντής Β’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Υποπτέραρχος Άγγος Κωνσταντίνος ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Α. Γκίκα, οι Βουλευτές Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, Μαρία Κεφάλα, Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Δ. Μπολομύτης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος Κ. Δούβαλης ο Διοικητής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Ιωαννίνων. Απ. Βασδέκης, η πρόξενος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Lohr Kerstin, ο Πρόξενος της Αλβανικής Δημοκρατίας στα Ιωάννινα Χαρίλαος Γκόγκα κ.α.

Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου.

Την  Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. 

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ