Στη Γέφυρα της Πλάκας, στο σημείο όπου την Κυριακή γράφτηκε μία θλιβερή σελίδα στην ιστορία του γεφυριού, αλλά και των Τζουμέρκων θα βρίσκεται σήμερα κλιμάκιο μηχανικών του υπ. Πολιτισμού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προκειμένου να κάνει την επιτόπια καταγραφή και την αυτοψία που απαιτείται.
Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην οποία προήδρευσε ο αναπλ. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και συμμετείχαν ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, ο αντιπεριφερειάρχης Περ. Βασιλάκης, ο προεδρεύων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Σωτήρης Κολιούσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών Χρήστος Λαναράς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σκοπός της συνάντησης ήταν αναλυτική η ενημέρωση για το μέγεθος των ζημιών που έχει υποστεί το ιστορικό μνημείο του γεφυριού της Πλάκας και ο συντονισμός των έργων αποκατάστασης και αναστήλωσης του μνημείου.
Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει με την αρωγή των τοπικών φορέων και του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων, που θα έχει την ευθύνη συντονισμού σε τοπικό επίπεδο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να φέρει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή εις πέρας το έργο αναστήλωσης του μνημείου.
Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού ήταν άμεση καθώς κλιμάκιο τεχνικών της οικείας εφορείας αρχαιοτήτων βρέθηκε στο σημείο.
«Το γεφύρι της Πλάκας είναι ένα εμβληματικό μνημείο μεγάλου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, χαρακτηριστικό δείγμα του ηπειρωτικού και νεοελληνικού πολιτισμού» τόνισε ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης.
Επεσήμανε δε ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί πλήρως στην προτέρα μορφή».
Έντονο ενδιαφέρον
Ιδιαίτερα έντονο στο μεταξύ είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την Ελλάδα, αλλά και από απόδημους του εξωτερικού για την αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας. Μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περ. Μήτκας, σε επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, του γνωστοποίησε ότι στη διάθεση της Περιφέρειας για οτιδήποτε απαιτηθεί, είναι η Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Με έγγραφό του προς τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων κ. Αρ. Μπαλτά και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκη, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τους ενημερώνει για την απόφαση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να προσφέρει τις υπηρεσίες τους για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού, καθώς και την πρόθεση της οικογένειας Λούλη, να χρηματοδοτήσει τμήμα ή και το σύνολο της δαπάνης που θα απαιτηθεί για τις εργασίες αποκατάστασης.
«Πέραν αυτών – καταλήγει ο Περιφερειάρχης- την πρόθεσή τους να βοηθήσουν είτε παρέχοντας επιστημονικές γνώσεις, είτε παρέχοντας τεχνικό εξοπλισμό που θα απαιτηθεί για την εκτέλεση των εργασιών, έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα και άλλοι συμπατριώτες μας. Με δεδομένη τη βούληση του Υπουργείου σας για την αποκατάσταση του Μνημείου, θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει συνεργασία, στο πλαίσιο της συναφθείσας στο παρελθόν προγραμματικής σύμβασης με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την ταχύτερη αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.193)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.123)
- Εκδηλώσεις(1.538)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.864)
Αρθρογραφία
Είσοδος