Επικαιρότητα

Προβληματισμός για τους τουρίστες «εφοριακούς»

Off

Το κλίμα της… ασάφειας (όχι της δημιουργικής πάντως) είναι αυτό που επικρατεί στους κόλπους των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα των ελεγκτικών μηχανισμών, σε μία από τις προτάσεις Βαρουφάκη, που αναφέρεται στην σύσταση ενός ιδιότυπου φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Ο λόγος φυσικά για την προοπτική να εργάζονται για το Υπουργείο Οικονομικών, τουρίστες, φοιτητές ή όποιος άλλος επιθυμεί να… καλωδιωθεί με τις υπηρεσίες του υπουργείου και να ενημερώνει για εκείνους τους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν ή φοροαποφεύγουν.
Με δεδομένες πάντως τις εξελίξεις που αφορούν στην προοπτική της οικονομίας της χώρας και χωρίς να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση για το εάν η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να μετεξελιχθεί σε μεταρρύθμιση, οι εφοριακοί της χώρας εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους. Εκείνο που τους ανησυχεί σύμφωνα με τον Άγγελο Νάτσικα, πρόεδρο του Συλλόγου Εφοριακών Ιωαννίνων είναι το ενδεχόμενο της υποβάθμισης και υποκατάστασής τους από τρίτους, που θα πληρώνονται για την ίδια δουλειά για την οποία πληρώνονται σήμερα υπάλληλοι του υπουργείου.
Ο κ. Νάτσικας τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, καθώς οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί σήμερα να καταγγείλει στο τηλεφωνικό κέντρο του ΣΔΟΕ όποιον θεωρεί ότι δεν αποδίδει τα νόμιμα στο δημόσιο.
“Το ζήτημα όλα τα χρόνια είναι πώς προχωρούν αυτές οι καταγγελίες για να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το προσωπικό υπάρχει, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιοι θα ελεγχθούν και με ποιον τρόπο.
Είναι αδιανόητο σήμερα να ασχολούνται ελεγκτές με υποθέσεις επαγγελματιών, που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουν τις οφειλές τους”, τόνισε ο κ. Νάτσικας για να προσθέσει πως το βασικό ζητούμενο για το υπουργείο είναι να βελτιώσει τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν σήμερα στον ελεγκτικό μηχανισμό όπως και να διορθώσει τις αδυναμίες. “Υπάρχουν εγκύκλιοι που έρχονται καθημερινά και αδυνατούμε να τις ερμηνεύσουμε. Άλλοτε πάλι δεν μπορούμε καν να τις αναζητήσουμε ηλεκτρονικά”, τόνισε ο κ. Νάτσικας.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου