Επικαιρότητα

«Το όνειρο του συλλέκτη» σε έκθεση

Off

«Το όνειρο του συλλέκτη» είναι ο τίτλος της έκθεσης που ανοίγει τις πύλες της σήμερα το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, με στόχο το όνειρο αυτό να αποκτήσει κοινωνούς και συνοδοιπόρους στην τοπική κοινωνία.
Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου περιλαμβάνει ένα τμήμα από τα αντικείμενα ιδιωτικών συλλογών που περιήλθαν μέσω δωρεών στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα από τις ιδιωτικές συλλογές των Μίμη Οικονόμου, Αλεξάνδρου Λέοντος Μελά και Ανδρέα Μπούζα, τις δωρεές νομισμάτων των Δημητρίου Κακαϊδή και Αδώνιδος  Κύρου, καθώς και τη δωρεά της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα φιλοξενηθεί και η μαρμάρινη εικονιστική κεφαλή του Πολυδευκίωνος, δάνειο της  Δημοτικής Πινακοθήκης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. 
Όπως τόνισε ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ η σημασία της έκθεσης είναι τεράστια καθώς πρόκειται αφενός για μία αναγνώριση της προσπάθειας του συλλέκτη και αφετέρου το Μουσείο αποκτά και φέρνει κοντά του, ό,τι έχει να κάνει με την αρχαιότητα.
Πρόκειται για αντικείμενα από διάφορες περιοχές και εποχές, με τον κ. Σουέρεφ να αναφέρεται στην λεπτή γραμμή που ξεχωρίζει τον νόμιμο συλλέκτη από τον αρχαιοκάπηλο.
«Η βασική διαφορά είναι η νομιμότητα. Υπάρχουν τρόποι που με τη νομιμότητα παρέχεται η δυνατότητα κατοχής νόμιμων συλλογών. Στις προϋποθέσεις που υπάρχουν για τη νομιμοποίηση ελέγχονται και οι τρόποι με τους οποίους περιήλθαν στην κατοχή των ιδιωτών οι συλλογές», τόνισε αρχικά για να εκφράσει την εκτίμηση πως οι ιδιωτικές συλλογές που παραμένουν άγνωστες στις Εφορείες Αρχαιοτήτων είναι αρκετές.
«Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε οι συλλογές αυτές να έρθουν στο προσκήνιο και εφόσον βρεθεί κάτι ενδιαφέρον η επόμενη κίνηση είναι να επιστρέψει εκεί από όπου προήλθε. Η έκθεσή μας και άλλες τέτοιες εκθέσεις είναι ένας επιπλέον λόγος για να πείσουμε όσους έχουν στην κατοχή τους τέτοιες συλλογές να τις παραχωρήσουν εκεί όπου ανήκουν», κατέληξε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου