Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 07:24
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Ιανουαρίου 2021
Επικαιρότητα

Αποδίδει ευθύνες για το κλείσιμο των Εκκλησιών

Off

Σε συνεργάτες του Πρωθυπουργού και με ονοματεπώνυμο αυτή τη φορά, και συγκεκριμένα για τον υπουργό κ. Γεραπετρίτη, επέρριψε τις ευθύνες για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με το νέο λουκέτο στις Εκκλησίες τη ημέρα των Φώτων, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος. 

Η Εκκλησία αναφέρει στην εγκύκλιο που εκδόθηκε τη Δευτέρα μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τήρησε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα με την Πολιτεία, τηρώντας ταυτόχρονα το σύνολο των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

«Κάποιοι από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού δυστυχώς δεν σεβάστηκαν τα συμπεφωνημένα και χωρίς καμιά επικοινωνία με την Εκκλησία απεφάσισαν μονομερώς διαφορετικά», αναφέρει η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ο οποίος σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα στάθηκε στον κ. Γεραπετρίτη, τονίζοντας πως έπραξε λάθος και χωρίς να έχει ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για την απόφασή του αυτή, όπως φυσικά δεν ενημερώθηκε ποτέ και ο Αρχιεπίσκοπος. 

Με τις πληροφορίες μέχρι αργά το απόγευμα να οδηγούν στην κατεύθυνση της αναζήτησης και της εξεύρεσης τελικά μίας κοινά αποδεκτής λύσης, ώστε και οι Εκκλησίες να λειτουργήσουν, χωρίς την παρουσία πιστών, αλλά και η κυβέρνηση να μη φανεί, ότι υπαναχωρεί από τις θέσεις της, ο κ. Μάξιμος τόνισε, ότι δε μπορεί να εμπαίζεται με αυτόν τον τρόπο η Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε όμως και η πίστη των Χριστιανών σε ημέρες και εορτές, αλλά και γενικότερα.

«Εμείς, ως μέλη της Εκκλησίας, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, να δώσουμε την καλή ομολογία και να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν να εμπαίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία και η πίστη των Ορθοδόξων Χριστιανών σε ημέρες και εορτές, όπως αυτή των Θεοφανείων αλλά και γενικότερα. Υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες τηρούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και ο καλόπιστος διάλογος, που πάντοτε φέρει καλύτερα αποτελέσματα, και η εν Ελλάδι Ορθόδοξη Εκκλησία αυτήν ακριβώς την οδό επιλέγει», αναφέρει η σχετική εγκύκλιος.

 

Οι Ακολουθίες

Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει δώσει στη δημοσιότητα έναν αναλυτικό κατάλογο με το πρόγραμμα των Ακολουθιών στους Ιερούς Ναούς των Ενοριών της πόλης, στους οποίους θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία την ημέρα των Θεοφανείων, ανάλογο με τη διαδικασία, που εφαρμόστηκε χωρίς παρεκκλίσεις και παρατράγουδα και τα Χριστούγεννα αλλά και την Πρωτοχρονιά. Έτσι, οι πιστοί θα πρέπει να ευθύνονται τηλεφωνικώς στα γραφεία των Ιερών Ναών ώστε να δηλώνουν τη συμμετοχή τους σε κάποια από τις Λειτουργίες, με τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό να είναι 25 άτομα για όλους τους Ναούς και 50 για τον Μητροπολιτικό Ναό.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου