Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 03:00
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουαρίου 2021
Επικαιρότητα

Προβλήματα και ελλείψεις στα πανεπιστήμια

Off

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση μετά τις νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, συζητήθηκαν στη συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές, τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και την πρόεδρο του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είχε η Μερόπη Τζούφη, ενώ συζητήθηκαν και οι δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας.

Στη συζήτηση με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τους αντιπρυτάνεις Μηνά Πασχόπουλο και Σταύρο Νικολόπουλο εκφράστηκε η αβεβαιότητα που έχει προκύψει από τις εξαγγελίες για αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών και το πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, ενώ διατυπώθηκε η αντίθεση της Συγκλήτου για το σχέδιο αστυνόμευσης των ιδρυμάτων που προωθεί η κυβέρνηση. 

Αντίθεση σημειώθηκε και στην πρόσφατη νομοθέτηση του υπουργείου Παιδείας, η οποία εξισώνει τις πανεπιστημιακές σπουδές με την ολιγοετή φοίτηση σε ιδιωτικά κολέγια εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ έντονος προβληματισμός καταγράφεται για τη ρύθμιση που θεσμοθετεί τις κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή των αποφοίτων ΙΕΚ στα Πανεπιστήμια. «Ρύθμιση που αποτελεί «δώρο» κυρίως στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, παρακάμπτει τις πανελλαδικές εξετάσεις και κατεδαφίζει κάθε έννοια «αριστείας», όπως αναφέρει η κ. Τζούφη στον απολογισμό των συναντήσεων,

Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα της ελλιπούς χρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των διοικητικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου, ενώ εντύπωση προκαλεί, όπως σημειώνεται η κυβερνητική αδράνεια στη διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να εξεταστούν στην προσεχή εξεταστική χωρίς να τα έχουν παραλάβει.

Η ανάγκη επαναλειτουργίας της διυπουργικής επιτροπής Παιδείας – Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης με τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Ιωάννη Γεωργίου, με τη βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτει τις ευθύνες διάλυσης της επιτροπής στην πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων. Επίσης, τέθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενιαίων αιθουσών, υποδομών και εργαστηρίων για το σύνολο της Σχολής. 

Τέλος, στη συνάντηση με την πρόεδρο της Ιατρικής Άννα Μπατιστάτου εκφράστηκε ο προβληματισμός για την υποστελέχωση με μέλη ΔΕΠ και τους αφυπηρετήσαντες πανεπιστημιακούς του 2020. Παρόμοια, ελλείψεις καταγράφονται σε προσωπικό ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης. 

 

Με Σύλλογο Ξένων Γλωσσών

Η Μερόπη Τζούφη, συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ιωαννίνων Μαρία Χαραλάμπους και την ταμία Αντωνία Ζέρβα, με αφορμή τη συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του ΑΣΕΠ, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Συζητήθηκε το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας PALSO για δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα/Επιτροπής Διαπίστευσης των Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας, ώστε να διαπιστώνεται η εγκυρότητά τους και να ελέγχεται τι ακριβώς εξετάζει ο κάθε φορέας.

“Είναι απόλυτη ανάγκη, για την εύρυθμη λειτουργία του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα, η ύπαρξη διαπιστευμένων φορέων που θα διασφαλίζουν τόσο την εγκυρότητα των πιστοποιητικών όσο και την ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στο νόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την απόσυρση και της συγκεκριμένης διάταξης και του νομοσχεδίου στο σύνολό του, καθώς επιχειρεί να αλλάξει τον εμβληματικό νόμο του ΑΣΕΠ, τη σοβαρότερη μεταρρύθμιση στην ελληνική δημόσια διοίκηση, που έδωσε τη δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας και δημοκρατικής στελέχωσης του δημοσίου”, τόνισε η Μερόπη Τζούφη στο τέλος της συζήτησης.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου