Επικαιρότητα

Ενίσχυση των δήμων με 4 δισ. για έργα

Off

Ένα ποσό περίπου 4 δισ. ευρώ μέσα από τα δύο προγράμματα «Φιλόδημος 2» και «Αντ. Τρίτσης» αντίστοιχα θα διαθέσει το υπ. Εσωτερικών στους δήμους, τόσο για την υλοποίηση μικρών έργων που απαντούν στις ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας, όσο και σε αναπτυξιακά έργα. 

Η δέσμευση αυτή δόθηκε από τον αναπλ. υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, παρουσία του αντιπροέδρου κ. Παππά και του γραμματέα κ. Δαρδαμάνη. Η ατζέντα του υπ. Εσωτερικών όπως εξήγησε περιλαμβάνει και αναπτυξιακά και θεσμικά ζητήματα, με τα προγράμματα της αυτοδιοίκησης από τη μία και τις παρεμβάσεις όπως η κατάργηση της απλής αναλογικής από την άλλη, να δίνουν το πολιτικό στίγμα. Παράλληλα, στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και το κεντρικό κράτος. Ο κ. Πέτσας τόνισε ακόμη πως το υπουργείο θα σταθεί στο πλευρό των δήμων της Ηπείρου για την ανάγκη αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, με την προϋπόθεση ότι οι δήμοι θα είναι έτοιμοι για τα έργα αποκατάστασης. 

 

Τα αιτήματα της ΠΕΔ Ηπείρου

Η αποκατάσταση του θεσμικού κύρους της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο παρονομαστής των ζητημάτων που τέθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, από το προεδρείο της ΠΕΔ Ηπείρου.

Τα ζητήματα αυτά κινούνται στο θεσμικό και το οικονομικό πεδίο. Η κατηγοριοποίηση των δήμων για την κάλυψη του ελάχιστου λειτουργικού κόστους τους είναι κεφαλαιώδες θέμα για τους δήμους. Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ζητήθηκε παράταση ως τις 30/6/2021 και καθιέρωση πλαφόν χρηματοδότησης ανά δήμο.

Το προεδρείο της ΠΕΔ Ηπείρου έθεσε το αίτημα της θεσμοθέτησης σαφούς ρόλου των δήμων στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ. Η σύνδεση των πόρων ΕΣΠΑ για τους δήμους με το «Αντ. Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα θέμα που εξετάζεται από το υπουργείο, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας. 

Δεσμεύτηκε επίσης, ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα καθοριστεί το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης των δήμων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Τέλος, από το προεδρείο της ΠΕΔ Ηπείρου τέθηκαν μεταξύ άλλων, αιτήματα για την πρόβλεψη προσκλήσεων χρηματοδότησης δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων, για την χρηματοδότηση από το «Αντ. Τρίτσης» αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως πλημμυρόπληκτες με σχετικό ΦΕΚ, για την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας και την επιτάχυνση της αναθεώρησης του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ