Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 07:44
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουαρίου 2021
Επικαιρότητα

Η βροχή καλύπτει την πόλη και τη λίμνη

Off

Ασταμάτητη ήταν από τα ξημερώματα της Τρίτης η βροχόπτωση στο λεκανοπέδιο και στην Ήπειρο, με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να επιβεβαιώνονται στο ακέραιο. 

Η βροχή μέχρι τις τρεις το μεσημέρι της Τρίτης μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων είχε ξεπεράσει τα 35 χιλιοστά, ενώ τις τελευταίες πέντε ημέρες, η μέση ημερήσια βροχόπτωση ήταν στα ίδια ή και ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά, κάτι που έχει ως άμεση και ορατή συνέπεια, να είναι αδύνατη η αποστράγγιση των νερών προς το αποστραγγιστικό δίκτυο του λεκανοπεδίου με κατάληξη τη λίμνη Παμβώτιδα και τις καταβόθρες στο νότιο τμήμα του. 

Ήδη, στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων μέχρι και την Τρίτη η βροχόπτωση έφτασε το 300% της μέσης μηνιαίας τιμής του Ιανουαρίου, με τις προβλέψεις να δείχνουν συνέχεια των βροχοπτώσεων, με μικρότερη πάντως ένταση με μία μικρή διήμερη ανάπαυλα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας βρίσκεται πολύ πάνω από το ανώτατο όριο του υπερχειλιστή, το θυρόφραγμα τις τελευταίες ημέρες παραμένει ελεγχόμενα ανοιχτό, είναι αδύνατο όμως να εκτονώσει τις τεράστιες ποσότητες που καταλήγουν μέσω της βροχής και μέσω των αγωγών ομβρίων στη λίμνη. Η άνοδος της στάθμης της Παμβώτιδας είναι ευδιάκριτη στον καθένα, με γυμνό μάτι, στην περιοχή του Μόλου, όπου λίγο απέχει από το να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο του κρηπιδότοιχου, ενώ για να μπει κάποιος επιβάτης στα καραβάκια θα πρέπει πλέον να ανέβει μερικά σκαλιά και όχι να τα κατέβει, όπως συμβαίνει συνήθως από τα μέσα καλοκαιριού και έπειτα.

Στο μέτωπο των ζημιών, καταγράφονται κατολισθήσεις και καταπτώσεις σε όλους τους δήμους, και στο εθνικό αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με την Πολιτική Προστασία να βρίσκεται επί ποδός χρησιμοποιώντας σχεδόν 30 μηχανήματα ώστε να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς. Στα ορεινά καταγράφονται χιονοπτώσεις, που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατέβουν σε πιο χαμηλό υψόμετρο, επηρεάζοντας και ημιορεινές περιοχές των Ιωαννίνων, αλλά όχι και το λεκανοπέδιο.  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ