Τελευταία Νέα

Στους επαρχιακούς δρόμους μιας ξεχασμένης χώρας
Τα του Καίσαρος…
Επιτέλους, κάτι κινείται στον ΠΑΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις στις δομές
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Απολογισμοί και ευχαριστίες την επόμενη ημέρα
Ξεκίνησε τις προπονήσεις στα Γιάννενα η Εθνική Μπάσκετ Γυναικών
Προβληματισμοί για το ωράριο λειτουργίας του ΣΜΑ
Φθηνότερα εισιτήρια, περισσότερα δρομολόγια
Πάνω από 535.000 αιτήσεις για περίπου 900.000 voucher
Επιστρέφει το Θερινό Μαντείο στη Δωδώνη
Αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και του βιασμού στην Ελλάδα
Παράταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Ελληνικού
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 14-16 ΙΟΥΝΙΟΥ Συνέδριο για την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση
Το Ζωγράφειο Σχολείο υποδέχθηκε εκπαιδευτικούς από την αδελφοποιημένη πόλη Schwerte
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 01:40
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου 2021
Πολιτισμός

Μνημείο για την εβραϊκή κοινότητα της Πρέβεζας

Off

Στη δημιουργία μνημείου για την εβραϊκή κοινότητα της πόλης θα προχωρήσει ο Δήμος Πρέβεζας. Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία γιατί σήμερα δεν υπάρχουν δημόσια τεκμήρια και χώροι που να φέρνουν στη μνήμη τη ζώσα εβραϊκή κοινότητα της πόλης, η οποία εξοντώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τους Ναζί.

Ο Δήμος Πρέβεζας με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα  μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος συμμετείχε χτες με τον Δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο στη διεθνή καμπάνια #We_Remember μαζί με το Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος για το «Ποτέ Ξανά!».

Ανακοίνωσε δε ότι «θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός μνημείου μνήμης και ζωντανής αναφοράς ως γέφυρα της ιστορίας προς τη νέα γενιά, ώστε το μήνυμα του «Ποτέ Ξανά!» να αποτελεί σημείο αναφοράς και απόρροια γνώσης και παιδείας». 

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος δήλωσε σχετικά: «Σήμερα στο πανελλήνιο τιμούμε με σεβασμό και αναγνώριση την  παγκόσμια ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος και ιδιαίτερα στο Δήμο μας, όπου η εβραϊκή τοπική κοινότητα εξολοθρεύτηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τη ναζιστική θηριωδία, οφείλουμε να αποτρέψουμε και να καταδικάσουμε κάθε ολοκληρωτική και αντισημιτική έκφραση από κάθε είδους ολοκληρωτισμού. Η αρχή έγινε και σύντομα στο Δήμο μας θα ανεγερθεί το μνημείο μνήμης και τιμής όπως οφείλουμε στην ιστορία και στους συμπολίτες  μας που χάθηκαν απάνθρωπα στο ολοκαύτωμα

 

Η ιστορία της Κοινότητας

Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Πρέβεζας υπήρξε μία από τις νεότερες ελληνικές και δημιουργήθηκε με την εγκατάσταση Εβραίων από τις γύρω πόλεις καθώς και από τη Θεσσαλονίκη, ίσως και πριν το 1800. Σύμφωνα με μία συνοπτική παρουσίαση από το ΚΙΣ οι Εβραίοι κάτοικοι της πόλης ήταν Ρωμανιώτες ενώ το 1903 κτίστηκε η Συναγωγή "Καάλ Καδός Τεφιλά Λεμοσέ"- η Συναγωγή αυτή κατεδαφίστηκε μετά το 1944 και στη θέση της υπάρχει το κτίριο του ΟΤΕ.

Η σχολή της Alliance Israelite Universelle λειτούργησε από το 1908 ενώ το 1911 η κοινότητα αριθμούσε 85 οικογένειες με 160 περίπου μέλη. Το σχολείο που ήταν μικτό με την πάροδο του χρόνου έφτασε να αριθμεί 106 μαθητές.

Στις παραμονές του διωγμού από τους Ναζί η Κοινότητα αριθμούσε 250 μέλη, τα οποία συνελήφθησαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και μόνο 15 διασώθηκαν.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ