Τελευταία Νέα

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 10:16
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Μαρτίου 2021
Επικαιρότητα

Άνοιξε ξανά η συζήτηση για το νέο Δημαρχείο

Off

Την ευκαιρία να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για μία ακόμη φορά, που σίγουρα δε θα είναι η τελευταία για το θέμα της αξιοποίησης του κτηρίου στη Δομπόλη, είχαν ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα όμως ο Θ. Μπέγκας. 

Ο κ. Ελισάφ επέλεξε να ενημερώσει εκτός ημερήσιας το Σώμα για τις εξελίξεις τόσο για τη Δομπόλη, χωρίς να προσθέσει πάντως κάτι νεότερο από τα ήδη γνωστά των τελευταίων εβδομάδων, κυρίως όμως για την περιβόητη μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση του ΚΕΠΑΒΙ ως χώρο πιθανής μετεγκατάστασης του δημαρχείου της πόλης.

 

Το ΚΕΠΑΒΙ

Όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ η μελέτη που έχει εκπονηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς για την αξιοποίηση του ΚΕΠΑΒΙ δεν έχει παραληφθεί από τις υπηρεσίες του δήμου, με τον κ. Μπέγκα να γνωστοποιεί λίγο μετά πως αύριο (σ.σ. σήμερα) θα την καταθέσει στο προεδρείο του δημ. συμβουλίου.

Η Γενική Συνέλευση του ΚΕΠΑΒΙ – τόνισε- εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, ενώ ως το τέλος του μήνα θα υπάρχει οριστική απόφαση για την δυνατότητα αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτιρίου για την μεταφορά του δημαρχείου, με το κλίμα που διαμορφώνεται πάντως να μην φαίνεται και ιδιαίτερα ευνοϊκό.

 

Το κτίριο της Δομπόλη

Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό για την αξιοποίηση του κτιρίου στη Δομπόλη τονίζοντας ότι η συζήτηση άνοιξε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και την πρόθεσή του να το παραχωρήσει στην πόλη.

«Είναι δεδομένος ο διακριτός ρόλος του Πανεπιστημίου στην αξιοποίηση του κτιρίου. Είναι δεδομένο επίσης ότι η πόλη έχει σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς, όπως επίσης και Μουσεία τα οποία πρέπει να στηρίξουμε. Σε κάθε περίοδο όμως πρέπει να αξιολογούμε τις ανάγκες και να προχωρούμε με γνώμονα αυτές», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Θέση στη συζήτηση πήρε νωρίτερα και ο πρύτανης τονίζοντας πως το Πρυτανικό Συμβούλιο έχει προτείνει τη μεταστέγαση δύο μουσείων που σήμερα λειτουργούν στην πανεπιστημιούπολη (Μουσείο Ιατρικής και Μουσείο Τυπογραφίας αντίστοιχα) στο κτίριο της Δομπόλη και παράλληλα την παραχώρηση μίας αίθουσας για τις ανάγκες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων και του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών, που θα λειτουργήσει ως χώρος εκθέσεων.  

 

Η αντιπολίτευση

Για μια πολιτική κυβίστηση εκ μέρους του δημάρχου Ιωαννίνων σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του παλιού κτιρίου στην οδό Δομπόλη, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας. Ο κ. Μπέγκας ανέδειξε την αγωνία της δημοτικής αρχής να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που η ίδια δημιούργησε μετά τη συνάντηση του δημάρχου με τον κ. Μητσοτάκη. «Προφανώς η κίνηση αυτή έγινε χωρίς καμία προεργασία και γι’ αυτό στην πορεία η αρχική σκέψη άρχισε να αποδομείται. Βέβαια δεν είναι κακό να μεταβάλεις την άποψή σου όταν διαπιστώνεις ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί αρκεί να έχεις το πολιτικό θάρρος να το παραδεχτείς», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας, για να διατυπώσει στη συνέχεια συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με την αξιοποίηση του κτιρίου, όπως εάν αρκούν τα τετραγωνικά του ακινήτου για την φιλοξενία των υπηρεσιών του δήμου, αν διατίθεται επαρκής περιβάλλων χώρος για πάρκινγκ και εάν επιλύεται το κυκλοφοριακό ζήτημα που θα προκύψει;

Τέλος, επισήμανε ότι η παράταξή του υποστηρίζει ότι οι χρήσεις του κτιρίου της Δομπόλη θα πρέπει να συνάδουν με τον ιστορικό του χαρακτήρα, δηλαδή την Παιδεία και τον Πολιτισμό, συνδυαστικά με δράσεις υψηλού επιπέδου και εξωστρέφειας που θα προβάλλουν τον τόπο.

Σε αντίθεση ωστόσο με την προσέγγιση του κ. Ελισάφ επί της προεργασίας της προηγούμενης περιόδου για το ΚΕΠΑΒΙ, ο κ. Μπέγκας έκανε λόγο για μία μεθοδική προσπάθεια, που αποτυπώνεται στη μελέτη, την οποία θα καταθέσει σήμερα στο προεδρείο του δημ. συμβουλίου.

«Η πρόθεσή μας έγινε έγκαιρα γνωστή στην κοινωνία μέσω της διαβούλευσης για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού του συγκεκριμένου τμήματος του παραλιμνίου μετώπου ( Παλιά Σφαγεία, Στρατιωτικές φυλακές, ΚΕΠΑΒΙ).

Διασφαλίσαμε τις βασικές αρχές σχεδιασμού: χωροθέτηση υπηρεσιών, λειτουργία περιβάλλοντα χώρου, κυκλοφοριακή λειτουργία, ΚΕΝΑΚ και ενεργειακή αναβάθμιση. Ο κ. Ελισάφ αρνείται την ύπαρξη όλων αυτών θεωρώντας τόσο εμάς όσο και την γιαννιώτικη κοινωνία αφελείς», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

Η Τατ. Καλογιάννη από την πλευρά της, υπενθύμισε ότι η πρόταση της περιφέρειας Ηπείρου το 2013 προέκυψε μετά από εξαντλητικό έλεγχο και ανάλυση όλων των δεδομένων καταλήγοντας στην πρόταση για τη δημιουργία πρότυπου συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών. «Προφανώς, οι εποχές αλλάζουν και δημιουργούνται άλλα δεδομένα και γι’ αυτό θα πρέπει ο δήμος να προχωρήσει στην προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού ιδεών για την αξιοποίηση και της Δομπόλη και άλλων ακινήτων που ανήκουν στον δήμο. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ