Ήπειρος

Ένταση για τη μονάδα βιομάζας

Off

Μνήμες από τις συζητήσεις σε κλίμα έντασης που έγιναν την προηγούμενη δεκαετία για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ, ξύπνησαν χθες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, με αφορμή τη συζήτηση για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας στην περιοχή των Μαρμάρων. 
Η συζήτηση για το θέμα έγινε εκτός ημερήσιας διάταξης παρουσία δεκάδων κατοίκων των Μαρμάρων και των Καρδαμιτσίων, που εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας αυτής της μονάδας, ζητώντας την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης από το Περιφ. Συμβούλιο. 
Η θετική γνωμοδότηση δόθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που συζήτησε το θέμα, το οποίο επίσης έχει συζητηθεί και στο δημ. συμβούλιο Ιωαννίνων, ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ήδη εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης.
Η πρόταση του περιφερειάρχη σε αντίθεση με την πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να «παγώσει» η διαδικασία και να συζητηθεί εκ νέου το θέμα στην Επιτρ. Περιβάλλοντος, ήταν να μην υπάρξει καμία αλλαγή και για τυπικούς λόγους, καθότι η απόφαση της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικού και όχι αποφασιστικού χαρακτήρα, αλλά και για ουσιαστικούς, καθώς όπως είπε πρόκειται για μία μονάδα χαμηλής όχλησης, που όμοιές της λειτουργούν σε δεκάδες άλλα σημεία της επικράτειας χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στο περιβάλλον.
Στο άκουσμά της, οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν έντονα και για αρκετά λεπτά της ώρας στην αίθουσα επικράτησε πανδαιμόνιο.

Εκτός παράταξης 
η Νατάσα Τύρου – Ούζα
Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντασης, με φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ των κατοίκων και του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, της αντιπεριφερειάρχη κας Καλογιάννη και του προεδρείου, ενώ κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας καταγράφηκαν και πολιτικές απώλειες. 
Η Νατάσα Τύρου – Ούζα διαφοροποιήθηκε από την πρόταση Καχριμάνη που τέθηκε σε ψηφοφορία, ζητώντας να γίνει αποδεκτή η θετική γνωμοδότηση της Επ. Περιβάλλοντος. Η κα Ούζα, πήρε το λόγο και ουσιαστικά κινήθηκε στη γραμμή της αντιπολίτευσης, προτείνοντας την επανεξέταση του θέματος από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ώστε να εξεταστούν τυχόν νέα στοιχεία που υπάρχουν για την εγκατάσταση της μονάδας. 
Η στάση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καχριμάνη, που εκτός μικροφώνου απευθυνόμενος προς την κα Ούζα, είπε πως με την πράξη της αυτή θέτει εαυτόν εκτός της παράταξης.
Η κα Ούζα αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ μετά την πεντάλεπτη διακοπή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, γνώρισε την… αποθέωση παρά την απουσία της, από τους κατοίκους, που φώναξαν ρυθμικά το όνομά της!
Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, οι κάτοικοι παρέμειναν στην αίθουσα ανήρτησαν πανό διαμαρτυρίας διακόπτοντας εκ νέου τη συνεδρίαση και αποχώρησαν, αφού πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία στην αίθουσα.

Λίγα τα επιχειρήματα, 
πολλές οι φωνές
Επί της ουσίας της συζήτησης, οι κάτοικοι εξέφρασαν την κάθετη διαφοροποίησή τους στην πρώτη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου που είχε αποφανθεί θετικά για την εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας, στη συνέχεια όμως και μετά τις αντιδράσεις, ανακάλεσε την αρχική απόφαση και ζητά την ανάκληση των θετικών γνωμοδοτήσεων.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εκπρόσωπο των κατοίκων να τονίζει, ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψιν οι αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων από τη λειτουργία της μονάδας, μετέφερε την έντονη ανησυχία των κατοίκων και ζήτησε να υπάρξει πολιτική απόφαση, με την οποία θα «παγώνει» η διαδικασία.
Η αντιπεριφερειάρχης Τατ. Καλογιάννη από την πλευρά της εξήγησε, ότι η θετική γνωμοδότηση της Επιτρ. Περιβάλλοντος, εκφράστηκε υπό δύο όρους, που είναι η ειδική οικολογική αξιολόγηση και η σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης, όροι που όπως ανακοίνωσε, έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη μελέτη.
«Η μονάδα είναι χαμηλής όχλησης και δεν στοιχειοθετείται η άποψη περί αέριων ρύπων και μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ό,τι παράγεται (τέφρα) θα καταλήγει στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας. Οι αντιδράσεις βασίζονται σε εικασίες», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Καλογιάννη.
Η κα Γεροβασίλη από την πλευρά της τόνισε, ότι η παράταξη είναι υπέρ των επενδύσεων και δη εκείνων που έχουν ενεργειακό όφελος, όμως τάσσεται ενάντια στη λογική έργων, που εκτελούνται χωρίς αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Έτσι, πρότεινε την επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων από την Επιτρ. Περιβάλλοντος.
Την – απόλυτα σωστή – άποψη, ότι ανάκληση της απόφασης μπορεί να γίνει μόνο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που εγκρίνει και αποφασίζει, εξέφρασε ο Γ. Ζάψας.
Η Όλυ Τσουμάνη και ο Ν. Ζήκος ζήτησαν από την πλευρά τους την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής.
Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, ακολούθησε η ψηφοφορία με τους κατοίκους να εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, προς τους συμβούλους της πλειοψηφίας, που αποδέχτηκαν την πρόταση Καχριμάνη.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που αποδείχθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν ήταν τίποτε άλλο από αυτό που απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Ότι είναι ανώριμη και ως κοινωνία αλλά και ως φορείς, που την εκπροσωπούν στους διάφορους βαθμούς της αυτοδιοίκησης, να συζητήσουν με ειλικρίνεια, μακριά από λογικές του παρελθόντος, ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου