Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 07:26
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαρτίου 2021
Επικαιρότητα

Οι αρχαιολογικοί χώροι επιστρέφουν με ανοιχτές πόρτες

Off

Ανοιχτοί και προσβάσιμοι για το κοινό είναι από τη Δευτέρα δύο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι στα όρια ευθύνης και αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. 

Ο λόγος για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και αντίστοιχα για τον υπαίθριο χώρο της Ακρόπολης Ιτς Καλέ στο Κάστρο των Ιωαννίνων, τους οποίους μπορούν να επισκέπτονται οι πολίτες, μετά από ένα διάστημα πέντε περίπου μηνών, που παρέμειναν κλειστοί.

Η δυνατότητα αυτή δόθηκε μετά την απόφαση που έλαβε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι της πανδημίας, με την επισήμανση, ότι επιτρέπεται η επίσκεψη μέχρι τρία άτομα σε παρέες, ή και περισσότερων εάν πρόκειται όμως για οικογένειες, πάντα όμως εντός των ορίων των δήμων διαμονής των πολιτών, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρησης αποστάσεων. 

Στον αρχαιολογικό χώρο του Ιτς Καλέ η πρόσβαση είναι ελεύθερη, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, προβλέπεται όπως και πριν η είσοδος με την καταβολή του αντιτίμου. 

Το ωράριο λειτουργίας στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης είναι από τις 08.30 έως τις 15.30 με μέγιστο αριθμό ταυτόχρονης παρουσίας μέχρι 120 άτομα. Το ωράριο αντίστοιχα για το Ιτς Καλέ είναι από τις 08.00 έως τις 15.30 με είσοδο και έξοδο μόνο από τη βόρεια κεντρική πύλη.

Η Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βιβή Γιούνη μιλώντας στο ITV έκανε λόγο για μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση και δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες να ξαναβρεθούν στους αρχαιολογικούς χώρους, όσο όμως και για τους εργαζόμενους των χώρων αυτών.

«Οι πρώτοι που χάρηκαν με την απόφαση είναι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και τη λειτουργία των χώρων αυτών, που είχαν τόσον καιρό να δουν πολίτες να επισκέπτονται τους χώρους. Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ζωντανοί όσο τα επισκέπτονται οι πολίτες. Θα πρέπει όμως να είμαστε όλοι προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων και να μη δώσει κανείς αφορμή, ώστε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Είναι μία νέα πραγματικότητα, με την οποία θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε και πιστεύω να τα καταφέρουμε», ανέφερε η κα Γιούνη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ