Επικαιρότητα

Το Πανεπιστημιακό έγινε ουσιαστικά νοσοκομείο covid-19

Off

Σε μία επιστολή που συνυπογράφουν δέκα διευθυντές Τομέων και Κλινικών, περιγράφουν σε δραματικούς τόνους την κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί στο ΠΓΝΙ, λόγω του περιορισμού του έργου και των υπηρεσιών των άλλων κλινικών – πλην αντιμετώπισης covid – κυρίως όμως την επικινδυνότητα της κατάστασης εάν εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση για τη λειτουργία της 3ης ΜΕΘ για ασθενείς covid. 

Επί της ουσίας οι υπογράφοντες την επιστολή με αποδέκτη τον διοικητή του ΠΓΝΙ κ. Κατσακιώρη, πιάνουν το νήμα των αντιδράσεων από εκεί που το άφησε η Ιατρική Σχολή με την ανακοίνωσή της πριν από λίγες ημέρες, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που είναι υπαρκτός, να μην εκτελούνται σοβαρές και εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις, πλην των απολύτως απαραίτητων έκτακτων περιστατικών.

Οι διευθυντές Τομέων και Κλινικών καλούν τη διοίκηση να προβεί άμεσα σε αποσυμφόρηση του ΠΓΝΙ, από την σχεδόν αποκλειστική κάλυψη των αναγκών νοσηλείας σε ΜΕΘ περιστατικών covid-19, με την ανάπτυξη αντίστοιχων κλινών στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου.

«Δυστυχώς και για λόγους που δεν εξηγήθηκαν επαρκώς, η παραπάνω πρόταση, ενώ έτυχε αποδοχής δεν εφαρμόσθηκε, με αποτέλεσμα το ΠΓΝΙ να φέρει πλέον το συντριπτικό βάρος της αντιμετώπισης των βαρέως πασχόντων covid-19 ασθενών (ανάπτυξη 24 κλινών ΜΕΘ στο ΠΓΝΙ και μόνο 7 κλινών στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας). Επιπρόσθετα, στο ΠΓΝΙ αναπτύχθηκαν 4 Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), με αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των Κλινικών και των Τμημάτων του Παθολογικού Τομέα.

Η απόφαση της μετατροπής του ΠΓΝΙ ουσιαστικά σε νοσοκομείο covid-19 (ιδιαίτερα με την ενεργοποίηση και 3ης αντίστοιχης ΜΕΘ και μάλιστα στο χώρο ανάνηψης του χειρουργείου), αποτελεί κατά τη γνώμη μας λανθασμένη απόφαση για τους παρακάτω λόγους:

Οι Διευθυντές αναλύοντας τους λόγους αναφέρουν:

A)  Οι κλινικές του Παθολογικού Τομέα δεν διαθέτουν πλέον το επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την φροντίδα μη covid ασθενών, με προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν σε άλλες Νοσοκομειακές δομές της Περιφέρειας. Επίσης η μη ύπαρξη διαθέσιμου προσωπικού και ο χωροταξικός περιορισμός των Κλινικών καθιστά δυσχερή έως και αδύνατη την εκπαίδευση φοιτητών και νέων γιατρών,

B)  Οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση τη χειρουργική αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών (συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών περιστατικών), που η καθυστέρηση αντιμετώπισής τους επιφέρει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι με την ανωτέρω απόφαση και άμα τη λειτουργία της 3ης ΜΕΘ Covid-19, επέρχεται άμεσος περιορισμός του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς θα είναι διαθέσιμες μόλις δύο (2) χειρουργικές αίθουσες καθημερινά (συν μία για τις ανάγκες του Μαιευτηρίου), οι οποίες θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν σχεδόν αποκλειστικά μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά».

 

Το εκπαιδευτικό έργο

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αναφέρονται στην επιστολή στις δυσχέρειες στο εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στο ΠΓΝΙ.

«…κρίνουμε, ότι η σχεδόν κατά αποκλειστικότητα αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών με Covid-19 από το ΠΓΝΙ, αποτελεί δυσμενέστατη εξέλιξη, τόσο για την εκπαίδευση των φοιτητών μας, όσο και για την αντιμετώπιση των ασθενών και δηλώνουμε πως με τις παραπάνω συνθήκες αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στο εκπαιδευτικό και κλινικό μας έργο.

Με πλήρη επίγνωση της σφοδρότητας της υγειονομικής κρίσης, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη μη επαρκή συμμετοχή των υπολοίπων Νοσοκομείων της Περιφέρειας Ηπείρου στο σχεδιασμό αντιμετώπισής της και να αποδεχθούμε τη μετατροπή του Νοσοκομείου μας, το οποίο είναι το μοναδικό που μετέχει στην εκπαίδευση φοιτητών και προσφέρει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, πρακτικά σε Νοσοκομείο μιας νόσου, όταν υπάρχουν όλες οι δυνατότητες επανασχεδιασμού των μέτρων», αναφέρουν.

 

Ποιοι υπογράφουν

Την επιστολή που κοινοποιείται στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και στο υπ. Υγείας συνυπογράφουν οι:

Δ/ντης Α  Χειρουργικού Τομέα

Μιχαήλ Χ. Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων            

Δ/ντης Β  Χειρουργικού Τομέα

Ευστάθιος Λυκούδης, Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής

Δ/ντης Α  Παθολογικού Τομέα

Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας

Δ/ντης Β  Παθολογικού Τομέα

Λάμπρος Μιχάλης, Καθηγητής Καρδιολογίας

Δ/ντης Τομέα Ψυχικής Υγείας

Θωμάς Υφαντής, Καθηγητής Ψυχιατρικής

Δ/ντρια Εργαστηριακού Τομέα

Μαρία Αργυροπούλου, Καθηγήτρια Ακτινολογίας

Διατομεακά

Βασίλειος Κουλούρας, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας

Δ/ντης Αναισθησιολογικής Κλινικής

Πέτρος Τζίμας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναισθησιολογίας

Δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας

Αναστάσιος Κορομπίλιας, Καθηγητής Ορθοπαιδικής

Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου

Ιωάννης Καστανιουδάκης, Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου