Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 07:09
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Απριλίου 2021
Επικαιρότητα

Μπαίνουν στη «μάχη» 21 εμβολιαστικές γραμμές

Off

Συνολικά 21 εμβολιαστικές γραμμές θα αναπτυχθούν πλήρως από την Τετάρτη του Πάσχα στην ΠΕ Ιωαννίνων, που θα σηκώσουν όλο το βάρος του εμβολιασμού και της αναμενόμενης αύξησης προσέλευσης των πολιτών, που έχουν ήδη δηλώσει ή πρόκειται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους τις επόμενες ημέρες.

Επτά εμβολιαστικές γραμμές θα διαθέτει το ΠΓΝΙ, πέντε γραμμές θα διαθέτει το νοσοκομείο Χατζηκώστα, τρεις το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων και από μία γραμμή θα λειτουργεί στα ΚΥ Βουτσαρά, Μετσόβου, Δερβιζιάνων, Δελβινακίου, Κόνιτσας, και Πραμάντων. 

Σύμφωνα με το προγραμματισμό των ραντεβού μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, ο αριθμός των εμβολιασμών αναμένεται να φτάσει και τους 1500 ημερησίως στην ΠΕ Ιωαννίνων, όταν ο μεγαλύτερος αριθμός μέχρι σήμερα φτάνει τους 950 εμβολιασμούς.

Ωστόσο, είναι μία διαδικασία που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα, κάποια από τα οποία έχουν ήδη αναφερθεί από το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας κυρίως όμως από την ΕΙΝΗ και τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζόμενων στις δομές υγείας. Η ανησυχία επιβεβαιώνεται στο νοσοκομείο Χατζηκώστα για την χωρική ικανότητα του νοσοκομείου να λειτουργήσει ταυτόχρονα πέντε εμβολιαστικές γραμμές από την προσεχή Τετάρτη, αν και ήδη η διοίκηση έχει δεσμεύσει χώρους προς το Τμήμα Αιμοδοσίας. Ωστόσο φαίνεται, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς ο αριθμός των πολιτών, που προσέρχεται μέχρι σήμερα δεν ξεπερνά τους 160 και θα εκτιναχθεί στους 400 ίσως και περισσότερους από τις αρχές Μάιου. Έτσι, γίνονται κάποιες προσπάθειες και παρεμβάσεις, για τη βελτίωση των υποδομών στους εξωτερικούς χώρους, για την αποφυγή συνωστισμού.

 

Μείζον ζήτημα 

με τις εφημερίες

Ίσως όμως το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, που δημιουργεί τεράστιο ζήτημα στην απρόσκοπτη λειτουργία και κάλυψη των αναγκών στις Κλινικές και στις εφημερίες του νοσοκομείου Χατζηκώστα να είναι αυτό που αφορά στην απόφαση μετακίνησης του ενός πνευμονολόγου που διαθέτει το νοσοκομείο για την κάλυψη αναγκών τον Μάιο τουλάχιστον στο ΠΓΝΙ. Η απόφαση έχει προκαλέσει ήδη τεράστιες αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα του νοσοκομείου, καθώς δημιουργούνται τετελεσμένα, που θέτουν εν αμφιβόλω την επαρκή λειτουργία της εφημερίας του νοσοκομείου. Η απόφαση αυτή μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι στο ίδιο πλαίσιο με αυτήν που είχε ληφθεί το προηγούμενο διάστημα και αφορούσε ξανά μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, καθώς έδινε τη δυνατότητα της εξεύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης, κατόπιν συνεννόησης των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων. 

 

Από Τετάρτη επιστρέφουν οι ΚΟΜΥ

Από την προσεχή Τετάρτη τουλάχιστον 5 Μάιου, επιστρέφουν στα δύο νοσοκομεία οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, που θα διενεργούν rapid test σε ασθενείς με προγραμματισμένα ραντεβού και στους συνοδούς ασθενών. Για το θέμα υπήρξε σχετική ανακοίνωση χθες, τόσο από την περιφέρεια Ηπείρου που μνημονεύει τις παρεμβάσεις του κ. Καχριμάνη και της 6ης ΥΠΕ και των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων προς κυβερνητικούς παράγοντες, όσο και του νοσοκομείου Χατζηκώστα.

Το ωράριο λειτουργίας των ΚΟΜΥ θα είναι από 8.00 έως 14.00 (Δευτέρα – Παρασκευή). 

Η απόφαση ήταν επιβεβλημένη, όχι μόνο γιατί από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν και εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο ενισχύθηκε η ασφάλεια στα νοσοκομεία, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού από κάποιο κρούσμα εκτός νοσοκομείου, αλλά και επειδή η εικόνα των τελευταίων ημερών στα σημεία, όπου γίνονται τα rapid tests, ήταν απογοητευτική, με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται για να υποβληθούν σε test, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο νοσοκομείο την επόμενη ημέρα.

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ