Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 05:45
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαΐου 2021
Επικαιρότητα

Ακίνητα… σε κίνηση ενόψει και της ανάπτυξης

Off

Έντονη κινητικότητα στην αγορά των ακινήτων παρατηρείται το πρώτο πεντάμηνο του 2021 στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπως αποτυπώνεται στα συγκριτικά στοιχεία από τις δηλώσεις πώλησης στη ΔΟΥ Ιωαννίνων.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια και φυσικά με την δεκαετή κρίση που προηγήθηκε η οποία εκτιμάται ότι είναι προάγγελος της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής που θα ακολουθήσει.

Όπως τόνισε άλλωστε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων Ι. Παππάς σε χθεσινές του δηλώσεις, η πορεία των τοπικών οικονομιών και γενικότερα της εθνικής οικονομίας έχει κάποια πρόδρομα φαινόμενα και ίσως το πλέον χαρακτηριστικό είναι αυτό της αγοράς ακινήτων.

Υπενθύμισε ότι το 2008 και το 2009 η αγορά ακινήτων είχε σχεδόν «παγώσει» για να ακολουθήσει η οικονομική κρίση. 

«Το βλέπουμε τώρα από την αντίστροφη σκοπιά με την μεγάλη κινητικότητα στις πωλήσεις ακινήτων και την κυκλοφορία του χρήματος. Όλο αυτό θα μεταφερθεί στην τοπική οικονομία και η κινητικότητα θα αυξηθεί κι άλλο. Τα Ιωάννινα είναι από τις πρώτες πόλεις της χώρας σε ρυθμό ανάπτυξης, περίπου 7% πιο πάνω από το μέσο όρο στις μεταβιβάσεις ακινήτων από το προηγούμενο κιόλας έτος», ανέφερε ο κ. Παππάς.

Ενδεικτικά το πρώτο πεντάμηνο του 2019 είχαν γίνει 720 δηλώσεις πώλησης στη ΔΟΥ Ιωαννίνων, το 2020 650 και μέχρι τις 15 Μαΐου του 2021 περισσότερες από 900.

Αναφορικά με τις κύριες αιτίες του αισιόδοξου αυτού φαινομένου στην τοπική αγορά ο κ. Παππάς τόνισε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας και της χώρας, ρόλο έχουν παίξει οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, κυρίως όμως οι ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής των Ιωαννίνων στην οποία επενδύουν σε ακίνητα και πολίτες εκτός Ηπείρου αλλά και από το εξωτερικό και κυρίως από την Αλβανία.

 

Έντονη διαμαρτυρία για 

το ΤΑΠ στο Δ. Ιωαννιτών

Τα προβλήματα στη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των συμβολαιογραφικών γραφείων τους προηγούμενους μήνες στο Υποθηκοφυλακείο έχουν αντιμετωπιστεί και μάλιστα η ταχύτητα εξυπηρέτησης είναι αξιοσημείωτη όπως ανέφερε ο κ. Παππάς. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις βεβαιώσεις ΤΑΠ από τον δήμο Ιωαννιτών αφού το αντίστοιχο γραφείο είναι δραματικά υποστελεχωμένο και για την έκδοση μίας βεβαίωσης προκειμένου να ολοκληρωθεί μία γραφειοκρατική διαδικασία πώλησης ακινήτου η καθυστέρηση μπορεί και να ξεπεράσει τους δύο μήνες.

«Συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που γνωρίζουν και κατανοούν το πρόβλημα και υπάρχει δέσμευση ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί. Μόνο στο ΤΑΠ του δήμου Ιωαννιτών υπάρχει τέτοια καθυστέρηση, όπως επίσης και στο Κτηματολόγιο», σημείωσε ο κ. Παππάς.

 

Ψηφιακή γραφειοκρατία!

Καταλήγοντας, με αφορμή την προσπάθεια του κράτους να περάσει σε μία ψηφιακού χαρακτήρα εξυπηρέτηση και των συμβολαιογραφείων, ο κ. Παππάς τόνισε πως αντίθετα από ότι θα περίμενε κάποιος, η ψηφιακή γραφειοκρατία είναι μεγαλύτερη. «Γίνεται της… πλατφόρμας, αφού χρειάζεται πλέον περισσότερος χρόνος για τις διαδικασίες που είναι πολυδαίδαλες, σε συνδυασμό με την τηλεργασία και την υποστελέχωση των υπηρεσιών».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ