Τελευταία Νέα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 01:48
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μαΐου 2021
Επικαιρότητα

Κίνδυνοι για τις προστατευόμενες περιοχές

Off

Κριτική στην κυβέρνηση για την περιβαλλοντική της πολιτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, με αφορμή την Ευρωπαϊκή  Ημέρα  NATURA 2000, σήμερα.

Όπως αναφέρει:

«Η Ελλάδα, είναι ένα από τα παγκόσμια κέντρα βιοποικιλότητας και αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, του μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων περιοχών του κόσμου.  

Μόνο στην  Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων υπάρχουν  17 περιοχές (άλλες εξ ολοκλήρου και κάποιες με τμήματά τους)  που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό  δίκτυο Natura 2000  και συνθέτουν το σπάνιο σε βιοποικιλότητα και φυσική  αξία, οικολογικό αποτύπωμα της περιοχής.

Μοναδικό φυσικό  κεφάλαιο και κληρονομιά του τόπου μας, το οποίο όμως αντί προστασίας, διαχείρισης και διατήρησης, με  το άρθρο 218 του ν. 4782/2021 του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων , σε συνδυασμό και με διατάξεις του περιβαλλοντοκτόνου  νόμου  4685/2020, (Νόμος Χατζηδάκη), παραδίνεται με «συνοπτικές διαδικασίες»  στα ανεξέλεγκτα επενδυτικά σχέδια μεγάλων εταιρειών ΑΠΕ  και όχι μόνο.  

Με πρόσχημα την προσπάθεια αναχαίτισης της κλιματικής κρίσης, αποτελεί  συνειδητή και σχεδιασμένη  θεσμική επιλογή της ελληνικής πολιτείας να αποσαθρώσει την προστασία που παρεχόταν έως σήμερα στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura».

Και προσθέτει:

«Κατά παράβαση και του άρθρο 6 της Ευρ.  οδηγίας 92/43/ΕΟΚ,  η ρύθμιση έρχεται  επίσης σε αντίθεση με τον διακηρυγμένο στόχο της νέας Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα της ΕΕ σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

Η εξέλιξη αυτή  πέραν της σημαντικής  περιβαλλοντικής υποβάθμισης επηρεάζει αρνητικά και θα υπονομεύσει, την ήδη δύσκολη αναπτυξιακή προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών η οποία βασίζεται και προσβλέπει στην διατήρηση και σωστή διαχείριση των σπάνιων φυσικών πόρων, της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας  και του εξαιρετικού τοπίου της περιοχής για την κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική τους  ανάκαμψη».

«Μόνη ελπίδα και  πιο σημαντική περιβαλλοντική συνεισφορά αυτής της κυβέρνησης   δεν είναι παρά: 

1.η άμεση απόσυρση του περιβαλλοντοκτόνου  νόμου  4685/2020 

2.Η  άμεση κατάργηση του – κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας- άρθρου  218 του ν. 4782/2021 του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων 3. Η άμεση  εγκατάλειψη όλων των σχεδίων παράδοσης των περιοχών Natura στις ορέξεις των μεγάλων Εταιρειών ΑΠΕ αλλά και των εξορυκτικών εταιρειών» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ που τονίζει ότι «θα αντιπαλέψει τα σχέδια της Κυβέρνησης και θα αγωνιστεί για την πραγματική αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής με σεβασμό, προστασία και διατήρηση  των περιοχών Natura, μαζί και δίπλα με την κοινωνία».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ