Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 12:15
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουνίου 2021
Επικαιρότητα

Ξένοιαστο καλοκαίρι, αλλά με μέτρα και εμβόλια

Off

Παρότι οι συνεδριάσεις εξακολουθούν να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που αναμένεται να αλλάξει από τον επόμενο μήνα, η συγκίνηση ήταν ευδιάκριτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης, λόγω της πρόσφατης απώλειας του Φιλ. Τσουμάνη. 

Έτσι, με πρόταση του προεδρείου τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του εκλιπόντος, με αναφορές από τον πρόεδρο του Σώματος Δημ. Παπαγεωργίου, τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ και τους άλλους επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους, που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, στην προσφορά του Φιλ. Τσουμάνη στην αυτοδιοίκηση και κυρίως στον δήμο Ιωαννιτών και στον ΟΚΠΑΠΑ, που είναι δικό του δημιούργημα. 

Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι εκτός από τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για να τιμηθεί η μνήμη, το έργο και η προσφορά του Φιλ. Τσουμάνη, θα πραγματοποιηθεί και μία ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη σε αυτόν, πιθανότατα το Φθινόπωρο, οπότε και εκτιμάται, ότι θα το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες.

 

Οι εμβολιασμοί

 

Στη συνέχεια,  στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ικανοποιητική, με τις καταγραφές των κρουσμάτων πλέον να κινούνται στον αριθμό των δακτύλων του ενός χεριού, καθημερινά. Από την άλλη όμως σημείωσε, πως μπορεί όλοι να έχουν στο μυαλό τους ένα ξένοιαστο καλοκαίρι, όμως και τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται και κυρίως να μην ανακοπεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά από έναν και πλέον μήνα, ο αριθμός των εμβολιασμών που έγιναν στα Ιωάννινα, ξεπέρασε τους 1800, κάτι στο οποίο προφανώς συνετέλεσε και η ένταξη στο σύστημα του νέου εμβολιαστικού κέντρου της πόλης, έστω κι αν ο αριθμός των εμβολιασμών που έχουν προγραμματιστεί σε αυτό, την πρώτη εβδομάδα είναι αρκετά περιορισμένος.

 

Προσοχή για τον πρώτο καύσωνα

 

Τέλος, με ενδιαφέρον άκουσαν τα μέλη του δημ. συμβουλίου την ανάλυση της πορείας του πρώτου καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον καθηγητή μετεωρολογίας Άρη Μπαρτζώκα. Η θερμοκρασία άγγιξε χθες τους 38 βαθμούς στο κέντρο της πόλης και σήμερα και αύριο αναμένεται να σκαρφαλώσει κι άλλο, ενώ το αίσθημα της δυσφορίας θα είναι πιο έντονο, λόγω της αιωρούμενων σωματιδίων που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, από την αφρικανική σκόνη. Ο κ. Μπαρτζώκας συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν τις ώρες που είναι ιδιαίτερα θερμές, παρά μόνον αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν προς χρήση από τους πολίτες κάποιες κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου Ιωαννιτών ή των Νομικών του Προσώπων.  

 

Άλλα θέματα

 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Τίνα Ζέκα παρενέβη στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση ζητώντας εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή για τις μετακινήσεις υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία, με τον κ. Ελισάφ να απαντά, τονίζοντας πως όσες μετακινήσεις γίνονται, έχουν ως μοναδικό σκοπό την βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών.

Ο κ. Ελισάφ μετά από παρέμβαση του κ. Μπέγκα που ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το εάν υπάρχουν εξελίξεις σε σχέση με την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με άλλες πόλεις του εξωτερικού και κυρίως με πόλεις της Γερμανίας, υπενθυμίζοντας τις ενέργειες της δικής του δημοτικής αρχής, για τη λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου,  τόνισε, πως οι συζητήσεις με αεροπορικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων συνεχίζονται. Σημείωσε ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει διστακτικότητα σε όλους τους φορείς του τουρισμού, όμως για την δημοτική αρχή παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η εξωστρέφεια και η δρομολόγηση νέων πτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις παιδικές χαρές, και με αφορμή επισήμανση της κας Τσουμάνη ανέφερε ότι οι εργασίες είναι σε εξέλιξη με σκοπό να υπάρξει αποκατάστασή τους και πιστοποίηση. Σχετικά με την παιδική χαρά στο Πάρκο Κατσάρη σημείωσε ότι ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο και οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν άμεσα. 

 

Πάρκο Τεχνολογίας και ΚΔΑΠ

 

Ο Θ. Μπέγκας αναφορικά με το Πάρκο Τεχνολογίας και Έρευνας, σημείωσε ότι είναι ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα που αφορά άμεσα το δήμο Ιωαννιτών και για το οποίο η δημοτική αρχή δεν έχει παράσχει μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση, προσθέτοντας ότι εμπίπτει στην έννοια του ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την οποία η σημερινή διοίκηση του δήμου δεν έχει καμία σχέση. Κάλεσε τη δημοτική αρχή, έστω και καθυστερημένα, να πάρει τη σκυτάλη των πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια ο κ. Μπέγκας κάλεσε την πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου αλλά και τη δημοτική αρχή συνολικά να εξετάσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν να εγγραφούν όλα τα παιδιά που δικαιούνταν την εγγραφή μέσω voucher  στα ΚΔΑΠ, μιας και έχουν υπάρχουν αρκετοί αποκλεισμοί.

«Ένας σημαντικός αριθμός παιδιών έμεινε εκτός ΚΔΑΠ, αν και πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για επιδοτούμενη εγγραφή. Οφείλουμε ως δήμος, λαμβάνοντας υπόψη και τις ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας να εγγράψουμε όλα αυτά τα παιδιά στα ΚΔΑΠ δωρεάν ή έστω με ένα συμβολικό αντίτιμο», πρότεινε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου