Επικαιρότητα

Να διασφαλιστεί η λειτουργία της Ακαδημίας Βελλάς

Off

Η Βουλή και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θα μπορούσε να είναι ένα από τα πεδία για την αναζήτηση πληροφοριών στο θέμα της υποβάθμισης της Βελλάς και των προθέσεων της κυβέρνησης.

Το θέμα της συνέχισης λειτουργίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (Βελλάς, επανέφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας νέα Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Για το ίδιο θέμα, είχε καταθέσει σχετική Αναφορά στις 12 Μαΐου «στην οποία δυστυχώς δεν δόθηκε απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο», όπως σημειώνει.

Στην νέα Ερώτηση του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο βουλευτής:

«Η εκκλησιαστική εκπαίδευση της Ανώτατης Εκπαιδευτικής Ακαδημίας (ΑΕΑ) Βελλάς Ιωαννίνων, έχει μακραίωνη ιστορία, καθώς η έναρξη λειτουργίας της χρονολογείται από την περίοδο της τουρκοκρατίας. 

Η προσφορά της Σχολής προς την Εκκλησία, την Πολιτεία και την Παιδεία του έθνους, υπήρξε διαχρονική από το 1911, μέσα από όλα τα εκπαιδευτικά σχήματα με τα οποία λειτούργησε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. 

Η Σχολή συνεχίζει σταθερά, από το ακριτικό Πωγώνι, να έχει ζωντανή παρουσία όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι, κατά την τελευταία δεκαπενταετία, έχουν αποφοιτήσει από την ΑΕΑ Βελλάς εκατοντάδες λαϊκοί και κληρικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε διάφορες Υπηρεσίες ή στελεχώνουν την Εκκλησία της Ελλάδος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις απανταχού Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας προτείνεται η συγχώνευση των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, με ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς.

Όμως, τυχόν διακοπή λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς, η οποία αποτελεί το μοναδικό Εκκλησιαστικό-Θεολογικό Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Δυτική Ελλάδα, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, στην Ήπειρο και ειδικότερα στο ακριτικό Πωγώνι».

Ο Σταύρος Καλογιάννης, αφού επισημαίνει ότι προκαλεί έκπληξη σχετική πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για ίδρυση Σχολής μαθητείας υποψήφιων κληρικών στη Θεσσαλονίκη αντί της Βελλάς, ερωτά την Υπουργό Παιδείας, εάν προτίθεται να διασφαλίσει την λειτουργία της ΑΕΑ Βελλάς, ώστε αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτα το σπουδαίο έργο της.

 

Αντίδραση ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις. 

Για «προσβολή και απαξίωση» με την κατάργηση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη Βελλά για την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου αλλά και για τον Νομό Ιωαννίνων κάνει λόγο η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής. Όπως αναφέρει: 

«Η κατάργηση της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς από την Κυβέρνηση και η αποδοχή από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου αποτελεί πλήγμα για την περιοχή καθώς πρόκειται για την αρχαιότερη Εκκλησιαστική Σχολή η οποία έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους».

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς «όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να συνεχίσει το σπουδαίο εκπαιδευτικό της έργο» τονίζει. 

Η παράταξη Ν. Γκόντα

Από τη μεριά της η δημοτική παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα επισημαίνει ότι «αλγεινή εντύπωση» προκάλεσε σε όλους τους Ηπειρώτες η πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος, να καταργήσει την ιερατική σχολή της Ιεράς Μονής Βελλάς, η οποία λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες, προσφέροντας σπουδαίο έργο. 

«Αυτή η αψυχολόγητη και ακατανόητη ενέργεια της Συνόδου φέρνει ένα τεράστιο πλήγμα στην εκπαίδευση, η οποία αρκετά άλλα προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει, σε μια περίοδο όπου, λόγω της πανδημίας, έχει μείνει αρκετά πίσω. Ετούτη την ώρα όλοι μας να ταχθούμε ενάντια στην απόφαση και να δώσουμε την δική μας μάχη ώστε να μην υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση, η οποία μας προσβάλλει σαν Ηπειρώτες και ιδιαίτερα προσβάλλει την μνήμη όλων όσοι με μόχθο στέριωσαν ένα τέτοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και μάλιστα σε καιρούς με μεγάλες αντιξοότητες, αλλά και όσων ακόμη μοχθούν για την συνέχεια της ύπαρξής της. Πρωταγωνιστής στην δημιουργία της σχολής ήταν ο μακαριστός Σπυρίδων Βλάχος, Μητροπολίτης Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος» σημειώνει και συνεχίζει: 

«Χαιρετίζουμε την γενναία και σθεναρή στάση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, που δείχνει την στάση που πρέπει να κρατήσουμε όλοι οι Ηπειρώτες, έτσι ώστε να ανακληθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου. «Παρακαλείται ο πρόεδρος τού δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών να συγκαλέσει άμεσα για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και λήψη σχετικής απόφασης και αποστολή της σε κάθε αρμόδιο», καταλήγει.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ