Επικαιρότητα

Εντυπωσιακή η αποκατάσταση των τοιχογραφιών στην Αγία Μαρίνα

Off

Όταν πριν από έναν και πλέον χρόνο είχαν ξεκινήσει οι συστηματικές εργασίες σε όλα τα επίπεδα στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, σε μία προσπάθεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την περιφέρεια Ηπείρου, ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν, πόσο δραματική, προς το καλύτερο θα ήταν η εικόνα του Ναού, με την ολοκλήρωση των εργασιών. 

Ο εντυπωσιακός αρχικός διάκοσμος του Ναού, με τις μοναδικές τοιχογραφίες από τους τελευταίους των διάσημων Χιοναδιτών αγιογράφων ή και αργότερα από τον τελευταίο μαθητή τους, αποκαλύφθηκε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, μετά τις εργασίες ανάδειξης και συντήρησής τους, κάτω από πρόσθετες τοιχογραφίες, σε μουσαμά, που είχαν αλλοιώσει έτσι κι αλλιώς τη φυσιογνωμία του Ναού.

Μαζί με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των τοιχογραφιών, έγιναν και μία σειρά ακόμη πολλών εργασιών, ενώ στο κυρίως τμήμα του Ναού έχουν τοποθετηθεί και 14 καλαίσθητες προθήκες, που φιλοξενούν διάφορα εκκλησιαστικά αντικείμενα, μοναδικά κειμήλια από την περίοδο που ο Ναός άρχισε να χτίζεται, με χρηματοδότες τους ευεργέτες αδελφούς Ζωσιμάδες. 

Όπως είναι ευνόητο και αναμενόμενο, ο Ναός θωρακίστηκε και με υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο διάρρηξης στο εσωτερικό του.

 

Πενθήμερο εορταστικών 

εκδηλώσεων 

Ενόψει της εορτής της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου, η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο διοργανώνουν ένα πενθήμερο εκδηλώσεων, όχι μόνο όμως λατρευτικού περιεχομένου και χαρακτήρα, όπως ανέφερε ο πρωτοπρεσβύτερος, εφημέριος του Ναού Ηλίας Σέπερης, αλλά καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα κοινωνικής παρέμβασης.

Μεταξύ αυτών των παράλληλων εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνεται η έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Βακάρου, με τίτλο «Πέτρα και Πίστη», που εγκαινιάστηκε χθες, η συναυλία Μουσικού Συνόλου της Φιλαρμονικής του Πνευματικού Κέντρου σήμερα Τετάρτη, οι ξεναγήσεις που γίνονται από την αρχαιολόγο Ελένη Μίχου, όπως όμως και η εθελοντική αιμοδοσία επίσης σήμερα από τις 19.00 και μέχρι το βράδυ στον χώρο της Ε.Δ.Ε.Μ.

«Η Αγία Μαρίνα είναι ο θησαυρός της πόλης μας. Είναι μία μνημειακή βασιλική, που θεωρούμε, ότι με τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών ανοίγει και πάλι την αγκαλιά της σε όλους και είναι έτοιμη να τους υποδεχτεί, με αποκτώντας τη φυσιογνωμία που της αρμόζει. Δυστυχώς και το λέω με αίσθημα ντροπής, οι παρεμβάσεις των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων παλαιότερα, αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία και την αισθητική του Ναού, όμως θεωρώ, ότι πλέον κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να την αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας. 

Το πρόγραμμα του πενθημέρου δεν περιορίζεται μόνο σε λατρευτικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, αλλά και σε παράλληλες εκδηλώσεις, με έμφαση στην εθελοντική αιμοδοσία που απευθύνεται σε όλους, για να στηρίξουμε τα νοσοκομεία μας, που έχουν ανάγκη το αίμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σέπερης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου