Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 07:08
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Αυγούστου 2021
Επικαιρότητα

Δραματική η κατάσταση στις καλλιέργειες καλαμποκιού

Off

Δραματική εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται η κατάσταση στις καλλιέργειες καλαμποκιού στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, ειδικότερα στις περιοχές Λαψίστας και Ροδοτοπίου με τις επιδρομές των αγριόχοιρων να έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη χρονιά που αυτό συμβαίνει, όμως όπως οι ίδιοι τονίζουν και μετέφερε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα η φετινή κατάσταση είναι χειρότερη από κάθε προηγούμενη. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες σε μία περίοδο λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή του καλαμποκιού, την ίδια στιγμή που ούτε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ούτε το υπουργείο Εσωτερικών που έχουν συναρμοδιότητα, έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της κάλυψης έστω ενός μέρους του τεράστιου κόστους.

 Ο κ. Λιούρης τόνισε πως επειδή το θέμα δεν είναι καινούργιο αλλά χρονίζει είναι προφανές ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθεί. «Υπάρχουν μοντέλα και πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό, όμως εδώ δεν υπάρχει η πολιτική βούληση. Θα μπορούσε να δοθεί κατ’ εξαίρεση άδεια για να ξεκινήσει το κυνήγι του αγριόχοιρου νωρίτερα από το προγραμματισμένο στις περιοχές όπου υπάρχουν αυτές οι καλλιέργειες. Επίσης οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται για τις ζημιές, οι οποίες δεν καταγράφονται καν. 

Είναι κρίμα όχι μόνο γιατί υπάρχουν οι ζημιές που δεν αποζημιώνονται αλλά και επειδή στην περιοχή μας υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η παραγωγή του καλαμποκιού να καλύψει σημαντικές ανάγκες που έχουν οι επιχειρήσεις της περιοχής για ζωοτροφές και με τον τρόπο αυτό να βοηθηθεί η τοπική οικονομία», ανέφερε ο κ. Λιούρης

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ