Επικαιρότητα

Διά ζώσης οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου

Off

Την επιστροφή στις διά ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, σε σύντομο χρονικό διάστημα προανήγγειλαν ο πρόεδρος Δημ. Παπαγεωργίου και ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ στην συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου τη Δευτέρα, που ίσως ήταν η τελευταία μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να διεξαχθούν ξανά διά ζώσης συνεδριάσεις, είναι η αποστολή των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των μελών του Σώματος στο προεδρείο, όπως προβλέπεται από τη σχετική απόφαση που έλαβε το υπ. Εσωτερικών. 

Μία απόφαση όμως που σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται για τις συνεδριάσεις της Βουλής,  εξαιρεί τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων από την προσκόμιση αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προκλήθηκαν αντιδράσεις σε μεγάλους δήμους, όπως στον δήμο Αθηναίων, όπου στην πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση προ ημερών, αποχώρησαν τέσσερις παρατάξεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Να πάρει σαφή θέση σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, κάλεσε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της παράταξης, «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, με τον κ. Ελισάφ να τονίζει, ότι αυτό που προβλέπεται είναι η εναλλακτική δυνατότητα της συμμετοχής στις συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει.

 

Τα κρούσματα 

στην πόλη

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ στην αρχική του τοποθέτηση έκανε μία υγειονομική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή και στα όρια του δήμου Ιωαννιτών ειδικότερα, όπου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις υγειονομικές αρχές, τη Δευτέρα, υπήρχαν 271 ενεργά κρούσματα στην πόλη. 

Στο ΠΓΝΙ είναι σε ετοιμότητα να λειτουργήσει και η δεύτερη ΜΕΛ, αφού στην πρώτη νοσηλεύονταν τη Δευτέρα, 16 ασθενείς σε σύνολο 20 κλινών, ενώ επτά ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

«Το καλοκαίρι ήταν υγειονομικά σταθερό για την περιοχή μας. Η επιστροφή ωστόσο συνοδεύεται με αύξηση κρουσμάτων. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα αφενός γιατί αρχίζουν τα σχολεία κι αφετέρου γιατί το επόμενο διάστημα πραγματοποιούνται μεγάλες αθλητικές και συνεδριακές εκδηλώσεις στην περιοχή» τόνισε ο κ. Ελισάφ, που υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη επίσπευσης του εμβολιασμού των πολιτών.

 

Η μείωση του αριθμού 

των συμβασιούχων

Παράλληλα, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά 10% σε σχέση, με το 2020 στην οποία προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, το 2022. 

Όπως είπε, σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο νομοσχέδιο, που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Μάκης Βορίδης.

Το γεγονός της μείωσης έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις μεταξύ των δημάρχων, με τις πρώτες να εκφράζονται δημόσια κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Μπέγκας ζήτησε από τη δημοτική αρχή να λάβει ξεκάθαρη θέση για το θέμα αυτό, μιας και η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων θα επηρεάσει άμεσα τη λειτουργία του δήμου Ιωαννιτών, με τον δήμαρχο να απαντά λίγο αργότερα, λέγοντας πως και για το συγκεκριμένο θέμα όπως και για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, ο δήμος Ιωαννιτών έχει αντιδράσει και με επιστολές προς τα συναρμόδια υπουργεία, όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις. 

Ειδικά όμως για το θέμα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, όπως είπε, ο δήμος Ιωαννιτών αντέδρασε άμεσα και στην πράξη, αναλαμβάνοντας την κάλυψη ενός μεγάλου κόστους σε ετήσια βάση, σχεδόν 1 εκ. ευρώ, για την μισθοδοσία σχολικών καθαριστριών, που υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος και όχι από τους δήμους.-

 

Τιμή στη μνήμη του Μ. Θεοδωράκη

Τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι παρατάξεις εξέφρασαν τη θλίψη τους για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ συμφώνησαν στους βασικούς άξονες του ψηφίσματος που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση. Μεταξύ άλλων προτάθηκε η μετονομασία του Δημοτικού Ωδείου σε «Ωδείο Μίκης Θεοδωράκης» θέμα που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από το ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου. Ο δήμος Ιωαννιτών, όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ, μέσω του Πνευματικού Κέντρου θα τιμήσει με σειρά εκδηλώσεων τον μεγάλο έλληνα συνθέτη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ